Pagini

Pagini

luni, 25 iunie 2018

Testarea pentru Bolile Virale la Pisici – Antevaccinare

Calvin's Paws

Pentru ce facem testarea in mod uzual inainte de vaccinare?


Cele mai comune teste pentru bolile virale feline pentru care noi efectuam testarea inainte de vaccinare sunt virusul leucemiei feline (FeLV) si virusul imunodeficientei feline (FIV).

Ce boli cauzeaza aceste virusuri?


Virusul leucemiei feline (FeLV) este unul dintre cele mai grave virusuri infectioase ale pisicilor. Este responsabil pentru numeroase boli la pisici incluzand leucemia. FeLV este extrem de contagios si se transmite prin intermediul fluidelor organice, dar poate fi transmis si transplacentar la pisicile gestante. Virusul imunodeficientei feline (FIV) este un alt virus care este specific pisicilor. FIV reduce capacitatea sistemului imunitar al pisicii de a raspunde la alti agenti infectiosi. FIV este extrem de contagios si se transmite in principal prin intermediul plagilor produse de muscatura pisicilor, dar poate fi transmis si pe alte cai, cum ar fi transplacentar.

De ce ar trebui sa testam pentru prezenta FeLV si FIV inainte de vaccinarea pentru aceste boli?


Determinarea statusului viral pentru FeLV si FIV al pisicii voastre este importanta din mai multe motive. In primul rand, vaccinarea unei pisici deja infectate cu un vaccin contra FeLV sau FIV nu va avea nici un beneficiu asupra sau nu va modifica cursul natural al evolutiei bolii.

„Determinarea statusului viral pentru FeLV si FIV al pisicii voastre este importanta din mai multe motive.”

In al doilea rand, singura modalitate in a preveni diseminarea bolii virale printre pisici este de a stii statusul viral al fiecarei pisici in parte. Acest lucru ne permite sa luam deciziile adecvate privind cresterea acestora (de exemplu, mentinerea unei singure pisici in casa sau cresterea pisicii exclusiv in casa) in cazul confirmarii statusului viral pozitiv.

In al treilea rand, la nivel individual, cunoasterea statusului viral al pisicii voastre, indeoasebi un status viral pozitiv confirmat, se va dovedi util in stabilirea unui protocol adecvat de monitorizare si terapie  in eventualitatea unei imbolnaviri ulterioare.

Ce teste sunt utilizate pentru a detecta infectiile cu FeLV?


Testele de screening pentru FeLV verifica prezenta antigenului viral (proteina virala) intr-o proba de sange. Testele de screening pentru FeLV pot fi efectuate in clinica veterinara, iar kiturile de testare folosesc tehnica speciala de tip ELISA. Aceste kituri contin anticorpul FeLV, o proteina speciala care recunoaste antigenul viral si se combina cu acesta. Kitul de testare include un indicator de culoare alaturi de anticorp, astfel ca o modificare a culorii apare atunci cand anticorpul se combina cu antigenul FeLV.

Un rezultat pozitiv al testului de screening indica prezenta particulelor virale. Tinand cont de faptul ca anumite pisici pot genera ulterior contractarii virusului un raspuns imunitar adecvat si in consecinta, elimina virusul din organismele lor, aceasta viremie (literalmente, existenta virusului in sange) poate sa nu aiba un caracter permanent.

Deoarece nici un test nu are un grad de siguranta de 100% si ca urmare a posibilei viremii tranzitorii (temporare), este important ca un rezultat pozitiv la testare sa fie confirmat, indeosebi la un pacient clinic sanatos.

O astfel de testare cu caracter de confirmare, de regula, se efectueaza la un laborator veterinar de referinta. Aceasta testare poate implica un test de tip IFA (reactia indirecta cu anticorpi imunofluorescenti) care detecteaza prezenta antigenului viral asociat celulelor. Un test IFA pozitiv indica prezenta virusului si ca pisica este prea putin probabil sa elimine virusul FeLV din organismul ei. O alternativa la testul IFA este de a repeta testul de tip ELISA in clinica veterinara peste o luna de la testarea anterioara, astfel oferindu-i pisicii timpul necesar pentru a genera un raspuns imunitar adecvat si posibilitatea de a elimina virusul FeLV sau in cazul unei infectii ce devine rezidenta in organismul pisicii de a o confirma.

Testele de diagnostic mai noi de tipul PCR care detecteaza materialul genetic viral au fost concepute pentru a confirma infectiile cu FeLV. Aceste teste de tip PCR nu par sa prezinte un avantaj mai mare in comparatie cu testele de tip ELISA atunci cand sunt utilizate pentru a verifica probele de sange in ceea ce priveste prezenta virusului.

Ce teste se utilizeaza pentru a detecta infectiile cu FIV?


Testele de screening pentru virusului imunodeficientei feline (FIV) verifica prezenta anticorpilor anti-virali intr-o proba de sange. Pentru multe boli, productia de anticorpi (proteinele ce indica un raspuns imun) are ca urmare recuperarea din boala, dar, din nefericire, in cazul FIV, acesti anticorpi nu asigura protectie, iar infectia cu FIV nu poate fi eliminata. Testele de screening pentru FIV pot fi efectuate in clinica veterinara folosindu-se un kit special de testare de tip ELISA. Aceste kituri contin o proteina (antigen) care se leaga cu anticorpii contra FIV. Kitul de testare include un indicator de culoare alaturi de antigen, astfel ca o reactie de culoare apare atunci cand antigenul se combina cu anticorpul.

„…pisoii cu varste de sub 6 luni pot prezenta un rezultat fals-pozitiv la testare.”

Exista o corelatie buna intre prezenta anticorpilor (si, ca urmare, a unui rezultat pozitiv la testare) si infectia cu FIV. In orice caz, este deosebit de important ca un rezultat pozitiv al testului de screening sa fie confirmat, indeosebi la un pacient clinic sanatos, deoarece nici un test nu prezinta o acuratete completa intotdeauna. De asemenea, este deosebit de important sa stiti ca prezenta anticorpilor maternali la pisoii cu varste de sub 6 luni pot genera un rezultat fals-pozitiv la testare. Intr-o astfel de situatie, retestarea acestor pisoi dupa varsta de 6 luni sau dupa alte 60 de zile de la prima testare este recomandata. In plus, avand in vedere ca acest test verifica in mod specific prezenta anticorpilor contra FIV, care necesita ceva timp ca sistemul imunitar al pisicii sa-i produca, un singur test pentru FIV poate genera un rezultat fals-negativ daca pacientul a contractat boala virala foarte recent. Ca urmare, retestarea in 2 luni poate fi recomandata daca exista un istoric al unei potentiale expuneri recente la virus, cum ar fi ranile recente provocate de alte pisici sau contactul cu o pisica de strada, fara proprietar.
Pet Health Network

Testarea cu caracter de confirmare pentru FIV se efectueaza la un laborator veterinar de referinta. Pentru a confirma aceasta boala, o proba de sange este analizata in ceea ce preiveste prezenta anticorpilor contra FIV folosindu-se un protocol cunoscut ca procedura Western Blot.

Testele de diagnostic mai recente de tip PCR care detecteaza materialul genetic viral au fost, de asemenea, concepute pentru a confirma infectiile cu FIV. Utilitatea clinica a acestui tip de test este, in prezent, supusa verificarilor.

Ce inseamna un rezultat pozitiv al testului?


„…este important sa se realizeze confirmarea unui rezultat pozitiv la testare la un pacient clinic sanatos…”

Intocmai cum am mentionat anterior, intotdeauna este deosebit de important sa se confirme un rezultat pozitiv la testare la un pacient clinic sanatos deoarece nici un test nu are o acuratete totala intotdeauna. De asemenea, este deosebit de important sa intelegeti ca un rezultat pozitiv la testarea pentru FeLV sau FIV nu inseamna decat ca pisica voastra are infectia virala si nu neaparat boala asociata virusului si ca pisicile infectate pot ramane asimptomatice (nu manifesta simptome de boala) timp de multi ani.

Ce ce intampla daca optez sa nu-mi testez pisica pentru FeLV sau FIV acum, dar sa o vaccinez pentru aceste boli? Vaccinarea va avea vreun impact asupra testarii virale ulterioare?


Vaccinarea contra FeLV nu avea nicio influenta asupra testarii ulterioare pentru FeLV deoarece testele pentru FeLV verifica prezenta unui antigen specific (proteina virala) care poate fi depistat numai atunci cand virusul este prezent.

Vaccinarea contra FIV va interfera testarea ulterioara pentru FIV, deoarece atat vaccinarea, cat si infectia virala duc la formarea anticorpilor impotriva virusului. Majoritatea testelor pentru FIV verifica prezenta anticorpilor in sange si nu poate face distinctia intre anticorpii prezenti ca urmare a bolii si cei prezenti ca urmare a vaccinarii.

Cats' LadyVet - Doctorita Pisicilor este primul centru medical-veterinar de diagnostic si tratament dedicat exclusiv pisicilor. Daca iti doresti ca pisica ta sa se afle in ingrijirea unui medic veterinar specializat in medicina felina, a carui prioritate si prim interes profesional sunt pisicile, programeaza-ti pisica la 021.211.00.49 pentru un consult si vino sa ne cunosti. 

Adresa: Strada Sfantul Spiridon nr. 11, sector 2, Bucuresti

Adresa de e-mail: doctoritapisicilor@gmail.com

Telefoane de contact: 021.211.00.49 / 0724.199.920

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)