Pagini

Pagini

luni, 25 iunie 2018

Testarea pentru Bolile Virale la Pisici

Testare ELISA - Idexx Laboratories

Ce virusuri testam in mod frecvent la pisici?


Testarea virusurilor feline, in mod tipic, cuprinde testarea pentru virusul leucemiei feline (FeLV), virusul imunodeficientei feline (FIV) si coronavirusul felin.

Ce boli cauzeaza aceste virusuri?


Virusul leucemiei feline (FeLV) este una dintre cele mai importante virusuri infectioase la pisici. FeLV este responsabil pentru un numar de boli la pisici, incluzand si leucemia.

Virusul imunodeficientei feline (FIV) este un alt virus specific pisicilor. FIV reduce capacitatea sistemului imunitar al pisicii de a raspunde la alti agenti infectiosi.

Peritonita infectioasa felina (PIF) este o boala cauzata de o tulpina mutanta a coronavirusului felin. PIF poate cauza o varietate de semne clinice incluzand producerea sau acumularea de lichid in cavitatile abdominala si toracica.

Informatii suplimentare si detaliate privind aceste boli va sunt oferite in cadrul materialelor informative ce se adreseaza acestora si care sunt deja publicate.

Cand este indicata testarea pentru aceste virusuri?


„Exista o serie de motive pentru a recomanda testarea pentru FeLV si FIV.”

Exista o serie de motive pentru a recomanda testarea pentru FeLV si FIV. Tinand cont de faptul ca ambele afectiuni pot fi asociate cu o larga varietate de boli, incluzandu-le pe cele care se manifesta cu disfunctie a maduvei osoase si sistemului imunitar, testarea pentru FeLV si FIV este recomandata cu fermitate ori de cate ori o pisica este bolnava. Testarea ar putea fi recomandata si din alte motive. Exemplele includ testarea unei pisici care a intrat in contact cu o alta pisica cu status necunoscut pentru FeLV sau FIV sau testarea unei noi pisici inainte de a fi adoptata si introdusa intr-o casa cu alte pisici.

„…testarea sanguina de rutina pentru coronavirusul feline nu-si dovedeste utilitatea din punct de vedere clinic.”

Tinand cont de faptul ca numarul de pisici expuse la si ca urmare purtatoare de anticorpi pentru coronavirusul felin este ridicat (estimat a fi pana la 30% din populatia generala si de pana la 80% din pisicile din crescatorii), dar procentul de pisici care realmente dezvolta PIF este foarte mic, testarea sanguina de rutina, foarte probabil sa nu-si dovedeasca utilitatea din punct de vedere clinic. Ca urmare, testarea este in general limitata la acele pisici la care un diagnostic de PIF reprezinta o suspiciune puternica ca urmare a altor informatii clinice si a datelor de laborator care sustin aceasta suspiciune. Ocazional, crescatoriile sau casele cu mai multe pisici care-si doresc sa-si mentina un status de „liber de coronavirus felin” pot solicita testarea de ruitna pentru coronavirusul felin.

Ce teste sunt utilizate pentru a detecta infectiile cu virusul leucemiei feline?


Testele de screening FeLV vizeaza depistarea antigenului viral (proteina virala) intr-o proba de sange. Medicul vostru veterinar poate efectua un test de screening pentru FeLV in propria clinica folosind un kit de testare special de tip ELISA. Aceste kituri contin anticorpi pentru virusul leucemiei feline, o proteina speciala care recunoaste in mod specific antigenul viral si se combina cu acesta. Kitul de testare include un indicator de culoare cu anticorpul, astfel ca atunci cand anticorpul se combina cu antigenul FeLV sa se produca o modificare de culoare.

Un rezultat pozitiv al testului de screening este un indicator al viremiei sau al prezentei virusului. Totusi, un anumit procent din pisici este capabil sa elimine virusul din organismul lor, astfel ca aceasta viremie ar putea sa nu fie permanenta. Intrucat nici un test nu este 100% sigur intotdeauna si ca urmare a eventualei viremii tranzitorii, este deosebit de important ca un rezultat pozitiv la testare sa fie confirmat, mai ales la o pacienta care este clinic sanatoasa.

O astfel de testare de confirmare, de regula, se realizeaza la un laborator veterinar de referinta. Testarea poate implica un test de tip IFA (reactia indirecta a anticorpilor imunofluorescenti) care detecteaza prezenta antigenului viral asociat celulelor.
Testare rapida FeLV/FIV - dvm360.com

Un rezultat pozitiv la testul IFA indica prezenta virusului si ca pisica nu este susceptibila sa elimine virusul FeLV din organismul ei.

Testele de diagnostic mai recente de tip PCR (reactia de polimerizare in lant) care detecteaza materialul genetic viral a fost, de asemenea, conceput pentru a confirma infectiile cu FeLV. Aceste teste de tip PCR nu par sa aiba prea multe avantaje fata de testele de tip ELISA atunci cand sunt utilizate pentru a evalua probele de sange pentru prezenta virusului.

Ce teste sunt utilizate pentru a detecta infectiile cu virusul imunodeficientei feline?


„Testele de screening pentru FIV urmaresc prezenta unui raspuns imun…”

Testele de screening pentru FIV urmaresc prezenta unui raspuns imun (anticorpii) impotriva virusului dintr-o proba de sange. Testele de screening pentru FIV pot fi efectuate in clinica medicului vostru veterinar folosindu-se kiturile de testare speciale de tip ELISA. Aceste kituri contin o proteina (antigenul) care se leaga cu anticorpii contra FIV. Kitul de testare include un indicator de culoare cu antigenul, astfel ca atunci cand antigenul se combina cu anticorpul contra FIV apare o modificare de culoare.

„….un rezultat fals-negativ daca pacientul a contractat boala virala de un timp foarte scurt.”

Exista o corelatie buna intre prezenta anticorpilor (si in consecinta, a unui rezultat pozitiv la testare) si infectia cu FIV. Cu toate acestea, este important ca un rezultat pozitiv al testului de screening sa fie confirmat, mai ales in cazul unei pisici clinic sanatoase, deoarece nici un test nu este 100% sigur intotdeauna. Este deosebit de important sa retineti ca anticorpii maternali contra FIV de la pisicile-mame infectate pot afecta rezultatele la pisoii cu varste mai mici de 6 luni. Acesti pisoi, adesea, nu sunt infectati cu FIV, dar statusul lor viral trebuie sa fie clarificat prin retestare dupa varsta de 6 luni sau dupa 60 de zile de la prima testare. Mai mult, avand in vedere ca acest test urmareste in mod specific prezenta anticorpilor contra FIV, ce necesita timp ca sistemul imunitar al pisicii sa-i produca, un singur test FIV poate produce un rezultat fals negativ daca pacienta a contactat boala virala de un timp foarte scurt. Ca urmare, retestarea peste 2 luni poate fi indicata daca exista un eventual istoric al unei potentiale expuneri recente la virus, cum ar fi plagile recente produse in urma luptelor cu alte pisici sau expunerea la o pisica fara proprietar.

Pentru FIV, testarea de confirmare se efectueaza la un laborator veterinar de referinta. Aceasta infectie este confirmata prin analizarea unei probe de sange pentru prezenta anticorpilor contra FIV folosindu-se un protocol cunoscut ca procedura Western Blot.

Testele de diagnostic mai recente de tip PCR care detecteaza materialul genetic viral au fost de asemenea concepute pentru a confirma infectiile cu FIV. Utilitatea clinica a acestui tip de test se afla in prezent in curs de revizuire.

„Este foarte important sa intelegeti ca pisicile infectate fie cu FeLV, fie cu FIV pot trai multi ani.”

Este foarte important sa intelegeti ca pisicile infectate fie cu FeLV, fie cu FIV pot trai multi ani. In functie de motivul initial care a adus la testare, un rezultat confirmat pozitiv al testarii trebuie sa fie considerat numai un indiciu al infectiei si nu in mod obligatoriu boala.

Ce teste sunt utilizate pentru a detecta infectiile virale de tip PIF?


Testarea pentru PIF este oarecum mai problematica. PIF se datoreaza unei tulpini mutante a coronavirusului felin, dar expunerea la oricare tulpina de coronavirus felin va avea ca urmare producerea unui raspuns imunitar (anticorpi). Nu exista nici un test de sange care sa faca distinctia intre anticorpi produsi contra tulpinii non-PIF de coronavirus si tulpina ce provoaca PIF de coronavirus. Pentru a complica si mai mult diagnosticul, un rezultat negativ al testului de sange pentru anticorpii contra coronavirus nu inseamna ca pisica n-ar putea avea PIF, deoarece concentratiile detectabile de anticorpi pot fi reduse la pisicile aflate in faza terminala a bolii.

Chiar si testele mai noi de tip PCR care au fost concepute pentru a detecta materialul genetic viral nu reusesc sa faca distinctia cu acuratete intre diferitele tulpini de coronavirus. Desi informatiile combinate extrase din istoricul clinic, datele de laborator si trasaturile caracteristice ale oricarui lichid prezent in cavitatile abdominale sau toracice pot sustine diagnosticul de peritonita infectioasa felina, diagnosticul definitiv de PIF continua sa se bazeze pe examinarea histologica a tesuturilor afectate sau a constatarilor post-mortem.

Cats' LadyVet - Doctorita Pisicilor este primul centru medical-veterinar de diagnostic si tratament dedicat exclusiv pisicilor. Daca iti doresti ca pisica ta sa se afle in ingrijirea unui medic veterinar specializat in medicina felina, a carui prioritate si prim interes profesional sunt pisicile, programeaza-ti pisica la 021.211.00.49 pentru un consult si vino sa ne cunosti. 

Adresa: Strada Sfantul Spiridon nr. 11, sector 2, Bucuresti

Adresa de e-mail: doctoritapisicilor@gmail.com

Telefoane de contact: 021.211.00.49 / 0724.199.920 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)