Pagini

Pagini

joi, 29 august 2019

Intoxicația cu Ibuprofen la Pisici

Ce este ibuprofenul?

Ibuprofenul este un medicament antiinflamator nesteroidian frecvent utilizat pentru a trata febra, durerea și inflamația la oameni. Ibuprofenul și alte antiinflamatorii nesteroidiene tratează inflamația blocând anumite procese și reacții din organism.

Cum adică intoxicație cu ibuprofen? N-am știut de așa ceva!

Intoxicația cu ibuprofen se produce atunci când o pisică ingeră o doză toxică de ibuprofen, fie ca urmare a utilizării greșite, fie în mod accidental. Deși, relativ sigur pentru om, ibuprofenul și alte inflamatorii nesteroidiene pot fi extrem de nocive pentru pisici. Intoxicația cu ibuprofen este foarte frecvent întâlnită și chiar și dozele mici pot cauza efecte adverse și intoxicația. Pisicile sunt de departe mult mai sensibile în comparație cu câinii având în vedere că ficatul lor nu poate procesa medicamentul în mod eficient.

Ce cauzează intoxicația cu ibuprofen?

Din păcate, în afară de faptul că blochează enzimele (substanțe chimice din organism) care cauzează inflamație, ibuprofenul, de asemenea, blochează și enzimele care sunt utilizate pentru a controla funcțiile normale ale aparatului gastrointestinal și renal. Atunci când ibuprofenul este ingerat, acesta se absoarbe rapid în circulația sanguină.
La pisici, însă, medicamentul este „reciclat” din nou și din nou în organism la nivelul ficatului în loc să fie înlăturat din organism. Această reciclare facilitează expunerea repetată și este responsabilă pentru efectele toxice.
„La pisici, însă, medicamentul este reciclat din nou și din nou, în organism la nivelul ficatului în loc să fie înlăturat din organism.”
Mai mulți factori de risc pot influența cât de grave vor fi efectele secundare negative ale ibuprofenului și a altor medicamente antiinflamatorii nesteroidiene. Aceștia sunt reprezentați de dozele mari de medicament, boala renală pre-existentă, bolile gastrointestinale, bolile hepatice, starea de deshidratare, presiunea sanguină scăzută, bolile cardiace, stresul, traumatismele, leziunile coloanei vertebrale, intervențiile chirurgicale sau anestezia, vârsta și interacțiunea cu alte medicamente. Pisoii mici și pisicile vârstnice prezintă riscul cel mai mare.

Care sunt semnele clinice ale intoxicației cu ibuprofen?

Intoxicația cu ibuprofen cauzează numeroase semne clinice diferite deoarece multe sisteme de organe diferite pot fi afectate. De asemenea, semnele depind de ce cantitate de ibuprofen a fost ingerată.
Cel mai frecvent, pisicile prezintă semne asociate problemelor renale, incluzând diminuarea poftei de mâncare, letargie, vărsături, sete intensificată și urinare abundentă sau reducerea drastică a urinării. De asemenea, pisicile pot prezenta semne clinice asociate iritației și ulcerațiilor prezente la nivelul tractului gastrointestinal, incluzând diminuarea poftei de mâncare, vărsături (uneori, cu sânge), diaree, stare depresivă, durere abdominală, fecale închise la culoare, ca smoala și fecale cu sânge. 

„Semnele, de asemenea, depind de ce cantitate de ibuprofen a fost ingerată.”
Alte semne clinice pot fi reprezentate de stupoare (aproape inconștiență), incoordonare, sete diminuată sau intensificată, urinare redusă sau crescută, icter (colorația galbenă a pielii și mucoaselor), mucoase palide, convulsii, frecvență respiratorie crescută, hiperventilație și comă.

Cum este diagnosticată intoxicația cu ibuprofen?

Analizele de sânge ce includ o hemoleucograma completă cu formulă leucocitară și morfologie sanguină și biochimia serică ce evaluează funcționalitatea organelor, precum și analiza de urină trebuie să fie efectuate la cazurile suspectate de intoxicație cu ibuprofen. Aceste teste de laborator de bază vor verifica dacă există pierderi de sânge ca urmare a ulcerelor sângerânde, dacă a apărut vreo infecție din vreo perforație intestinală și la fel, dacă pisica intoxicată a dezvoltat insuficiență hepatică și/sau renală. Radiografiile sau examenul ecografic pot fi efectuate pentru a verifica dacă a apărut vreo perforație intestinală și peritonita. Testele de coagulare, precum și analiza fecalelor pot fi, de asemenea, efectuate.
„Testele de sânge vor stabili cât de mult ibuprofen este prezent în organism.”
Testele care vor confirma diagnosticul sunt reprezentate de testele de sânge și endoscopia. Testele de sânge vor stabili cât de mult ibuprofen este prezent în organism. Endoscopia implică utilizarea unui echipament special care va examina aparatul gastrointestinal și va verifica dacă există sau nu ulcere cauzate de ibuprofen. Aceste teste pot să nu fie disponibile în toate clinicile.

Cum se tratează intoxicația cu ibuprofen?

Tratamentul intoxicației cu ibuprofen va depinde de rapiditatea cu care pisica este prezentată la clinică. În cazurile prezentate în primele 1-2 ore de la ingestie, decontaminarea gastrointestinală poate fi efectuată. Aceasta include inducerea vomei și administrarea cărbunelui activat în mod repetat.
Terapia de susținere va fi inițiată în funcție de semnele clinice și rezultatele analizelor de sânge și urină. Lichidele intravenoase vor facilita prezervarea funcției renale. Medicamentele antivomitive alături de protectoarele gastrointestinale (de ex., sucralfatul și misoprostolul) vor fi utilizate pentru a proteja sistemul gastrointestinal.
La pacienții care sunt anemici (au pierdut mult sânge), vor fi necesare transfuziile de sânge. Pisicile cu perforații intestinale au nevoie de intervenții chirurgicale de urgență. Medicamentele care controlează convulsiile sunt de asemenea necesare.
Pe parcursul terapiei, testele de laborator vor trebui să fie repetate pentru a monitoriza modificările apărute. Cantitatea de urină eliminată va trebui să fie măsurată în permanență pentru a se monitoriza funcția renală.

De ce tip de îngrijire va avea nevoie pisica mea după tratament?

Protectoarele gastrointestinale trebuie să fie administrate pentru un minimum de 1-2 săptămâni după intoxicația cu ibuprofen. Terapia de susținere trebuie să fie menținută până când testele de laborator vor prezenta rezultate normale sau stabile. În cazurile în care se reușește recuperarea completă, activitățile obișnuite pot fi reluate. Unele pisici pot rămâne cu probleme sau leziuni pe termen lung, cum ar fi insuficiența renală, astfel că aceste complicații generate de intoxicația cu ibuprofen vor necesita monitorizare și terapie pentru tot restul vieții pisicii.

Cats' LadyVet - Doctorita Pisicilor este primul centru medical-veterinar de diagnostic și tratament dedicat exclusiv pisicilor. Dacă îți dorești ca pisica ta să se afle în îngrijirea unui medic veterinar specializat în medicină felină, a cărui prioritate și prim interes profesional sunt pisicile, programează-ți pisica la 021.211.00.49 pentru un consult și vino s-o cunoști pe doctoriță!

Adresa: Strada Sfântul Spiridon nr. 11, sector 2, București

Adresa de e-mail: doctoritapisicilor@gmail.com

Telefoane de contact: 021.211.00.49 / 0724.199.920 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)