Pagini

Pagini

joi, 26 aprilie 2018

Diabetul Zaharat la Pisici – Testarea si Monitorizarea

Care sunt testele recomandate pentru diagnosticul diabetului zaharat?


In general, urmatoarele teste de evaluare sunt recomandate atunci cand se suspecteaza diabetul zaharat: hemoleucograma completa (HLG), un profil biochimic seric si analiza de urina.

De ce atat de multe teste? Diabetul nu poate fi diagnosticat doar printr-o valoare ridicata a glucozei din sange?


Desi confirmarea unor valori crescute ale glucozei din sange si urina, pe nemancate, sunt absolut esentiale in diagnosticul diabetului zaharat, celelalte teste de evaluare ne ofera informatii suplimentare privind severitatea diabetului si eventualele complicatii asociate starii diabetice.

„Diabetul, de regula, este diagnosticat la pisicile de varsta milocie sau senioare, astfel ca pisica voastra poate suferi si de alte afectiuni care nu au nicio legatura cu diabetul….”

Tinand cont de faptul ca diabetul, de regula, este diagnosticat la pisicile de varsta mijlocie sau senioare, pisica voastra poate suferi si de alte afectiuni care nu au nicio legatura cu diabetul, dar vor trebui sa fie tratate deodata cu afectiunea diabetica. Aceste teste de evaluare, de regula, ne vor alerta de prezenta unor astfel de afectiuni.

Ce-ar putea indica o HLG daca pisica mea are diabet zaharat?


Hemoleucograma completa (HLG) evalueaza celulele rosii ale sangelui, celulele albe ale sangelui si plachetele sanguine dintr-o proba de sange. Insa, ocazional, pot fi observate modificari survenite in valorile celulelor rosii si albe ale sangelui.

Chiar daca majoritatea pisicilor diabetice beau cantitati mari de apa, ele, totusi, pierd o mare parte din cantitatea de apa din organism deoarece ele produc o urina atat de diluata. Ca urmare, pisica voastra poate fi chiar deshidratata. Starea de deshidratare poate fi indicata pe hemoleucograma prin cresterea Ht (hematocritului – proportia din volumul de sange care este de fapt ocupat de celulele rosii ale sangelui), precum si de cresterea RBC (numarul total de celule rosii ale sangelui).

In unele stari diabetice severe, liza (distrugerea) celulelor rosii ale sangelui din circulatia sanguina se poate produce ca urmare a dezechilibrelor si pierderii electrolitilor. O scadere a Ht si RBC vor fi sesizate pe HLG daca se intampla acest lucru.

Infectiile, in special cele ale tractului urinar, sunt frecvente la pisicile diabetice. Prezenta unei infectii poate fi pusa in evidenta pe HLG printr-un numar crescut al celulelor albe ale sangelui.

Ce-ar putea indica profilul biochimic seric daca pisica mea are diabet zaharat?


Profilul biochimic seric se efectueaza pe o proba separata de sange din care serul (portiunea lichida a sangelui) a fost separata de portiunea celulara. Serul contine numeroase substante, incluzand glucoza, enzime, lipide (grasimi), proteine si produse secundare de metabolism.

„Pisicile ne ofera o provocare unica deoarece concentratiile lor de glucoza pot creste marcant numai ca urmare a stresului.”

Determinarea unei concentratii crescute a glucozei serice este vitala in diagnosticul diabetului zaharat. Insa, pisicile ne ofera o provocare unica deoarece concentratiile lor de glucoza pot creste marcant numai ca urmare a stresului. Stresul asociat vizitei la centrul medical veterinar sau cu imobilizarea blanda pentru obtinerea unei probe de sange pot creste semnificativ valoarea glucozei serice a pisicii voastre. De asemenea, glucoza din sange va fi usor crescuta timp de cateva ore dupa ce pisica si-a servit masa. Ca urmare, confirmarea diabetului poate necesita recoltarea mai multor probe de sange pe o perioada de cateva zile.


Alternativ, diabetul zaharat poate fi diagnosticat prin dozarea si depistarea unei fructozamine serice crescute peste intervalul de referinta. Testul este detaliat mai jos.

Ocazional, putem sesiza modificari la nivelul electrolitilor serici. Electrolitii sunt saruri sau componente metalice ale serului. Ei sunt implicati in multe dintre functiile de zi cu zi ale organismului, cum ar fi conductia impulsurilor nervoase si mentinerea unui status de hidratare optim. Ca urmare a volumului mare de urina diluata pe care pisicile diabetice le produc, cantitati enorme de electroliti pot fi pierdute prin urina. Astfel de pierderi pot avea drept consecinta complicatii rare, dar serioase. De exemplu, deficientele severe in concentratiile electrolitului fosfor pot avea ca urmare distrugerea prematura a celulelor rosii din sange.

Enzimele martori ai functiei hepatice ALT (alanin-aminotransferaza) si AST (aspartat-transaminaza) pot fi usor crescute la pisicile diabetice. Aceste cresteri pot reflecta usoara distructie a celulelor hepatice care este asociata unei circulatii scazute a sangelui ca urmare a deshidratarii.

Insa, cum multe dintre pisicile diabetice sunt supraponderale, cresterile mai mari ale enzimelor hepatice pot indica o boala hepatica subiacenta, cum ar fi lipidoza hepatica (ficatul gras, care poate aparea ca urmare a mobilizarii excesive a grasimilor corporale). Avand in vedere ca modificarile usoare ale enzimelor hepatice pot fi, de asemenea, sesizate la pisicile in varsta cu boala tiroidiana, este extrem de important sa fie exclusa prezenta hipertiroidismului concurent (o afectiune in care tiroida produce o cantitate excesiva de hormoni tiroidieni) prin masurarea concentratiilor de tiroxina serica (T4).

Ce-ar putea indica o analiza a urinei daca pisica mea are diabet zaharat?


Analiza de urina este necesara in diagnosticul diabetului zaharat. Urina pisicilor sanatoase, in mod tipic, nu contine glucoza. Ocazional, o cantitate infima de glucoza poate fi depistata in urina unei pisici extrem de stresate deoarece valorile glucozei ei din sange au fost temporar crescute.

„Glucoza din urina (denumita glucozurie), precum si nivelurile persistent crescute ale glucozei din sange (denumite hiperglicemie) la o pisica cu semne clinice sugestive au valoare de diagnostic pentru diabetul zaharat.”

In general, depistarea glucozei in urina (denumita glucozurie), precum si nivelurile persistent crescute ale glucozei din sange (denumite hiperglicemie) la o pisica cu semne clinice sugestive au valoare de diagnostic pentru diabetul zaharat.

Alte aspecte importante ale analizei de urina care trebuie sa fie evaluate la pisicile diabetice induc dovada unei infectii a tractului urinar. Prezenta glucozei in urina creeaza conditiile ideale pentru multiplicarea bacteriana; ca urmare, infectiile tractului urinar sunt comune. Urina este evaluata din punct de vedere al prezentei celulelor rosii ale sangelui, celulelor albe ale sangelui si bacteriilor. Daca o infectie bacteriana este identificata sau suspectata, o urocultura este indicata pentru a identifica tipurile de bacterii si pentru a determina cele mai adecvate antibiotice pentru a trata infectia.

Prezenta sau absenta cetonelor in urina trebuie sa fie intotdeauna evaluate la pisicile diabetice. Cetonele sunt produsi secundari ai metabolismului grasimilor. Utilizarea intensificata a grasimilor apare la pisicile diabetice deoarece deficienta lor de insulina are drept consecinta o utilizare precara a carbohidratilor ca sursa de energie. In functie de semnele clinice ale pisicii voastre, prezenta cetonelor in urina poate indica un diabet zaharat mai sever sau care este prezent de o lunga perioada de timp.

Odata ce pisica mea si-a inceput terapia cu insulina, ce teste de monitorizare vor fi necesare?


Atunci cand este initiata terapia cu insulina, va trebui sa monitorizam raspunsul pisicii voastre la terapie prin determinarile frecvente ale glucozei din sange. In mod ideal, acest lucru implica determinarile in serie ale glucozei serice sau din sange sub forma unei curbe glicemice. Insa, ca urmare a firii majoritatii pisicilor, simplul fapt al spitalizarii si al recoltarii in serie a probelor de sange, indiferent de cat de bland se realizeaza, vor avea drept consecinta cresteri ale glucozei din sange, asociate stresului care vor afecta rezultatele curbei glicemice.

Acasa, unul dintre cele mai simple si mai importante lucruri pe care le puteti face pentru pisica voastra este sa-i monitorizati apetitul, consumul de apa, nivelul de energie si cantitatea de urina eliminata. Orice modificare poate semnifica necesitatea testarii suplimentare si/sau ajustarea dozei de insulina. Este EXTREM de important sa nu faceti ajustari ale dozei de insulina FARA a va consulta mai intai cu medicul vostru veterinar!

Monitorizarea suplimentara la domiciliu poate implica evaluarea urinei in ceea ce priveste prezenta glucozei. Acest lucru implica un pic de ingeniozitate in obtinerea unei probe de urina; utilizarea peletelor de plastic neabsorbante sau a nisipului curat pentru acvarii in litiera pisicii pentru o perioada scurta de timp se poate dovedi utila. Un test de urina tip strip care include un pad indicator pentru glucoza este mai apoi scufundat pur si simplu in proba de urina si apoi se realizeaza citirea sau interpretarea dupa un interval specific de timp indicat de producatorul testului.

„Noi produse concepute pentru a detecta glucoza din urina incep sa devina disponibile pentru comercializare.”

Noi produse concepute pentru detectarea glucozei din urina incep sa devina disponibile pentru comercializare. Aceste produse sunt, in esenta, benzi de material impregnate cu pad-uri de detectie a glucozei care sunt introduse direct in litiera. Atunci cand pisica urineaza pe acest material, ele isi schimba culoarea daca urina contine glucoza.

La debutul terapiei cu insulina, monitorizarea mai frecventa (zilnica) a glucozei din urina este indicata. Prezenta unor cantitati mari de glucoza timp de 2-3 zile la rand sau absenta totala a glucozei, pot indica necesitatea ajustarii dozei de insulina.

Odata ce doza optima de insulina a pisicii voastre a fost stabilita si diabetul este bine reglat, monitorizarea poate implica „controale punctuale” saptamanale ale urinei in ceea ce priveste prezenta glucozei.


„Concentratiile fructozaminei serice sunt cele mai sigure si facile modalitati de a evalua raspunsul pisicii voastre.”

Concentratiile serice ale fructozaminei  sunt cele mai sigure si facile modalitati de a evalua raspunsul pisicii voastre la terapia cu insulina. Fructozamina se formeaza prin legarea glucozei de proteine in sangele pisicii voastre. Cu cat este mai multa glucoza in sange, cu atat se va forma o cantitate mai mare de fructozamina. In mod similar, cu cat este mai putina glucoza in sange, cu atat va fi mai mica cantitatea de fructozamina formata.

Fructozamina este masurata dintr-o singura proba de sange. Nu necesita nicio pregatire speciala, cum ar fi lipsa hranirii sau un anumit timp in care sunt recoltate probele de sange. Fructozamina serica ne ofera o examinare retrospectiva a concentratiei medii a glucozei din sange pe care pisica voastra a atins-o in ultimele 2-3 saptamani. Ca urmare, ea isi dovedeste utilitatea atat in diagnosticul diabetului zaharat, dar si in monitorizarea pe termen lung a pisicilor diabetice.

Totusi, modificarile recente ale concentratiilor de glucoza din sange nu vor fi detectate cu ajutorul testarii fructozaminei serice. Ca urmare, daca pisica voastra prezinta orice modificari comportamentale care ar putea semnala necesitatea ajustarii imediate a dozei de insulina, atunci o testare directa a glucozei din sange va fi mai potrivita.

Cats' LadyVet - Doctorita Pisicilor este primul centru medical-veterinar de diagnostic si tratament dedicat exclusiv pisicilor. Daca iti doresti ca pisica ta sa se afle in ingrijirea unui medic veterinar specializat in medicina felina, a carui prioritate si prim interes profesional sunt pisicile, programeaza-ti pisica la 021.211.00.49 pentru un consult si vino sa ne cunosti. 

Adresa: Strada Sfantul Spiridon nr. 11, sector 2, Bucuresti

Adresa de e-mail: doctoritapisicilor@gmail.com

Telefoane de contact: 021.211.00.49 / 0724.199.920 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)