Pagini

Pagini

vineri, 30 martie 2018

Primul Ajutor Pentru Pisicile Care Sangereaza

Cand vine vorba de sangerare, ceea ce nu puteti vedea poate fi cu mult mai grav decat ceea ce este vizibil. Sangerarea sau hemoragia evidenta provenita de la o gheruta rupta sau de la o ureche taiata pare infricosatoare si creeaza o mizerie de nedescris, dar hemoragia interna in interiorul toracelui sau al abdomenului pe care nu o puteti vedea este o chestiune mult mai periculoasa. Acestea fiind spuse, sangerarea din orice regiune a corpului este un motiv temeinic de ingrijoarare daca se pierde o cantitate mare de sange. Pentru a reduce pierderea de sange, proprietarii de pisici trebuie sa stie cum pot acorda primul ajutor pentru pisicile care sangereaza.

Hemoragia si socul

Atunci cand o cantitate vasta de sange este pierduta intr-o perioada scurta de timp, socul se poate instala. O pisica in stare de soc prezinta o frecventa cardiaca crescuta si o presiune sanguina scazuta. Acesta poate avea gingiile palide sau chiar albe si respira cu rapiditate. Daca este lasat netratat, sistemele de organe isi intrerup functiile, iar pisica poate suferi leziuni permanente si, chiar, moartea. Minutele conteaza, astfel ca proprietarii de pisici trebuie sa stie cum pot controla sangerarea pentru a preveni starea de soc pana cand primesc asistenta medical-veterinara de urgenta.

Siguranta pe primul loc

Siguranta, cat si prudenta sunt extrem de importante cand vine vorba de manipularea pisicilor ranite…siguranta pentru pisica, dar si pentru proprietarul de pisica! Nu scapati din vedere faptul ca o pisica ranita este speriata si are dureri. Chiar si cea mai dragalasa si iubitoare pisica poate musca si zgaria in aceste circumstante. Luati-va masuri de precautie adecvate pentru a evita sa fiti muscati atunci cand incercati sa ajutati o pisica ranita. Ar putea sa fiti nevoiti sa folositi o botnita sau sa solicitati ajutorul altei persoane care sa ma ajute sa imobilizeze pisica in timp ce voi ii oferiti primul ajutor. Infasurarea pisicii intr-un prosop sau paturica calda ii poate oferi confort pisicii si va poate proteja de a fi ranit.

Tehnicile de prim ajutor in cazul sangerarii

Toate protocoalele de prim ajutor in cazul pisicilor care sangereaza au acelasi obiectiv: controlul pierderii de sange. Dar, atingerea acestui obiectiv implica tehnici diferite pentru hemoragia externa sau interna.

Hemoragia externa

Diferitele parti ale corpului necesita tehnici diferite de control al sangerarii. Iata cateva sugestii si recomandari specifice pentru diferitele parti ale corpului:

Labutele

Infasurati sau bandajati picioarul cu ajutorul unei bucati de tifon sau cu un prosopel si aplicati o presiune constanta asupra labutei. Sangerarea ar trebui sa se opreasca in 5-10 minute.

Daca sursa sangerarii este o unghie rupta, puteti aplica un creion stiptic (se gaseste in farmaciile umane), un plasture cu nitrat de argint sau puteti „sigila” unghia cu niste pudra de amidon. Toate aceste produse pot fi achizitionate din farmaciile umane. Daca nu dispuneti de niciunul dintre aceste produse acasa, incercati sa acoperiti unghia cu praf de copt sau faina. De asemenea, puteti infige varful unghiei intr-o bucata de sapun care va ajuta la stoparea sangerarii. Mentineti labuta bandajata intr-un prosopel pe toata perioada transportului spre clinica veterinara.

„Corpii straini infipti adanc vor fi extrasi numai de catre medicul vostru veterinar, care poate seda pisica, facand procedura mai confortabila si mai putin dureroasa.”

Daca labuta sangereaza ca urmare a unei taieturi sau sfasieri a pernitei, uitati-va daca sesizati vreo mizerie sau obiecte straine, cum ar fi o bucata de sticla sau metal care ar putea fi infipta in pernita. Daca puteti prinde obiectul cu usurinta cu ajutorul unei pensete, inlaturati-l cu blandete. Spalarea labutei cu un jet redus de apa rece se poate dovedi utila in dislocarea particulelor mititele. Daca materialul strain este infipt adanc, lasati-l acolo. Incercarea de a-l disloca si a-l indeparta, nu va face nimic altceva decat sa agraveze leziunea, ducand la o sangerare mai abundenta si poate cauza durere. Corpii straini adanc implantati vor fi scosi numai de catre medicul, vostru veterinar, care va poate seda pisica, facand procedura mai confortabila. Pentru a controla sangerarea, presati rana cu un prosop curat. Ranile minore vor inceta sa mai sangereze in cateva minute; insa, plagile mai profunde au nevoie de mai mult timp pentru a se stabiliza. De asemenea, sangerarea poate reincepe atunci cand pisica calca pe piciorul ranit. Daca nu reusiti sa opriti sangerarea in decurs de 10 minute, prezentati-va pisica la o clinica veterinara de urgenta.


Picioarele

Laceratiile prezente pe membre, adesea, provoaca o sangerare semnificativa, mai ales daca o vena sau artera majora este lezata. Infasurati rana cu un prosop curat si aplicati o presiune ferma. Daca este cu putinta, ridicati piciorul deasupra nivelului inimii. Daca prosopul se imbiba vizibil cu sange, nu-l indepartati. Puneti un alt prosop peste primul si continuati sa apasati ferm. Indepartarea prosopului duce la desprinderea coagulilor si inrautateste sangerarea. Indreptati-va cu rapiditate catre un centru medical veterinar de urgenta pentru a solicita asistenta.

„Infasurati rana cu un prosop curat si apasati cu fermitate. Daca este posibil, ridicati membrul deasupra nivelului inimii.”

In cazul taieturilor minore ale membrelor, verificati daca depistati vreun corp strain si indepartati-l daca il puteti detasa si aborda cu usurinta. Clatiti rana cu apa curata pentru a inlatura eventualele impuritati ramase, iar apoi acoperiti rana cu o bucata de tifon sau un prosop. Mentineti presiune asupra ranii mentinand prosopul peste aceasta sau fixand bucata de tifon in jurul piciorului cu o bucata de leucoplast pe toata durata transportului spre cabinetul medicului vostru veterinar.

Trunchiul

Poate fi extrem de dificil sa bandajati o pisica atunci cand aceasta prezinta o rana taiata pe torace sau abdomen, astfel ca fixarea bandajului cu leucoplast este absolut necesara. Inconjurati prosopul cu 3-4 straturi de banda adeziva sau leucoplast, astfel incat sa inconjurati intreg toracele sau abdomenul. Pentru a evita stanjenirea sau blocarea respiratiei, nu fixati prosopul prea strans.

„Daca exista un obiect care este infipt in rana din torace sau abdomen (de ex., un bat, o sageata), nu-l indepartati.

Daca auziti un zgomot de „aspiratie sau suctiune” cand pisica respira, mentineti prosopul fix si indreptati-va imediat spre o clinica de urgenta. Unele traumatisme provocate la nivelul toracelui pot implica pulmonii si au implicatii potential fatale. Daca sesizati existenta unui obiect care este infipt in rana din torace sau abdomen (de ex., un bat sau o sageata), nu-l indepartati. Infasurati prosopul cu atentie de jur imprejurul acestuia, fara a-l atinge.

Urechile

Urechile au tendinta de a sangera din abundenta! Exista numeroase vase de sange situate la suprafata pielii la nivelul pavilioanelor urechilor, iar pisicile au tendinta de a-si scutura capul, ceea ce agraveaza sangerarea. Aplicati o bucata de tifon sau un prosopel mic de fata pe ambele fete ale pavilionului urechii, iar apoi indoiti urechea peste zona superioara a capului pisicii si mentineti-o cu fermitate in aceasta pozitie. Puteti mentine tifonul, compresa sau prosopelul in pozitia sugerata „sigilandu-l” sau acoperindu-l cu banda adeziva sau leucoplast de jur imprejurul capului si pe sub gat. Aveti grija sa nu restrictionati respiratia. Pentru a va asigura ca nu se intampla acest lucru, intre gatul pisicii si bandaj ar trebui sa puteti introduce doua degete.

Sesizarea aparitiei sangerarii are un impact terifiant pentru majoritatea oamenilor, mai ales daca este vorba de o pisica ranita care sangereaza. Acordandu-i rapid primul ajutor, situatia nu va mai fi atat de inspaimantatoare.

Cats' LadyVet - Doctorita Pisicilor este primul centru medical-veterinar de diagnostic si tratament dedicat exclusiv pisicilor. Daca iti doresti ca pisica ta sa se afle in ingrijirea unui medic veterinar specializat in medicina felina, a carui prioritate si prim interes profesional sunt pisicile, programeaza-ti pisica la 021.211.00.49 pentru un consult si vino sa ne cunosti. 

Adresa: Strada Sfantul Spiridon nr. 11, sector 2, Bucuresti

Adresa de e-mail: doctoritapisicilor@gmail.com

Telefoane de contact: 021.211.00.49 / 0724.199.920

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)