Pagini

Pagini

duminică, 12 februarie 2017

Hipercalcemia

Ce este calciul si de ce este important?

Calciul este o substanta minerala care se gaseste in cantitati mici in intreg organismul. Joaca un rol important intr-o gama variata de functii vitale, cum ar fi contractia muschilor, transmiterea impulsurilor nervoase, coagularea sangelui si dezvoltarea oaselor.

Ce este hipercalcemia?

Termenul de hipercalcemie este utilizat atunci cand nivelul calciului din sange este mai mare decat in mod normal. (hiper = „peste”; -emie =  „sange”).

Cum sunt masurate nivelurile de calciu?

In sange, se gasesc doua forme de calciu, ce poarta denumirea de „calciu total” si „calciu ionizat” (denumit si „calciu liber”).

Calciul Total: Testul pentru calciul total este simplu, rapid si relativ ieftin si, tipic, este utilizat ca test preliminar pentru masurarea nivelurilor de calciu. Cu toate acestea, calciul total poate fi crescut in mod artificial sau fals de catre dieta si deshidratare, facandu-l un test nesigur sau neconcludent in anumite situatii. Daca testarea preliminara scoate la iveala hipercalcemia, atunci masurarea calciului ionic este adesea recomandata pentru a confirma constatarea.

Calciul Ionizat: Acesta este testul definitiv pentru masurarea nivelurilor de calciu din sange. Este un test excelent, dar este mai dificil de efectuat decat calciul total si necesita pregatirea pacientului, precum si o tehnica special de prelucrare a probei. Tinde sa fie mai costisitor si adesea, necesita un timp mai lung pana la sosirea rezultatelor de la laborator.

Cum sunt controlate nivelurile de calciu intr-un organism sanatos?

Nivelurile de calciu sunt controlate de o pereche de glande paratiroide. Cele doua glande mititele sunt atasate in tesutul de sustinere al glandei tiroide, care se gaseste chiar sub laringe sau „aparatul vocal” „imbratisand” traheea. Glandele paratiroide sunt responsabile pentru monitorizarea nivelului calciului din sange. Atunci cand nivelurile calciului sunt prea scazute, glandele elibereaza un hormon numit hormonul paratiroidian sau parathormonul (PTH), care actioneaza in directia revenirii nivelurilor de calciu la normal.

De ce este un lucru rau ca animalul meu de companie are un calciu ridicat?

Nivelurile ridicate ale calciului pot semnala prezenta unei boli subiacente grave, incluzand insuficienta renala, insuficienta suprarenalelor (denumita boala Addison), o tumora a glandei paratiroide si unele tipuri de cancer. Animalele de companie cu niveluri anormal de ridicate ale calciului pot prezenta semne de slabiciune, agitatie, polidipsie (consum exagerat de apa) si poliurie (productia crescuta de urina) si pierderea poftei de mancare. La anumite animale de companie, hipercalcemia prelungita poate contribui la formarea de pietre la nivel renal sau al vezicii urinare.

Ce testari suplimentare sunt necesare daca animalul meu de companie are calciul total crescut la un test de sange de control?

Daca nu exista niciun semn al unei boli care ar putea explica valoarea crescuta (de ex., insuficienta renala, boala Addison, etc.), atunci calciul total va trebui sa fie remasurat pe o proba proaspata pentru a confirma rezultatul. Repetarea testarii este absolut necesara daca se considera ca dieta sau starea de deshidratare ar fi putut contribui la aparitia valorii initiale crescute. Inainte de repetarea calciului total, animalul de companie va trebui sa fie pus la dieta totala alimentara (nu va manca nimic) timp de 12 ore, dar va avea acces la apa. Un test care are scopul de a masura albumina (o proteina a sangelui) ar trebui sa se efectueze de asemenea in acelasi timp cu masurarea calciului total pentru a se verifica daca animalul de companie nu este deshidratat. Daca valoarea calciului total la repetarea masurarii este in continuare mare, atunci se recomanda testul de masurare al calciului ionizat, deoarece acesta este testul definitiv pentru masurarea nivelurilor de calciu. In anumite situatii, medicul vostru veterinar va poate recomanda efectuarea testul de masurare al calciului ionizat imediat dupa depistarea unui calciu total ridicat.

„Odata ce hipercalcemia este confirmata, provocare este aceea de a identifica cauza subiacenta.”

Odata ce hipercalcemia este confirmata, provocarea este aceea de a identifica cauza subiacenta. Astfel va fi necesara testarea suplimentara pentru a evalua starea de sanatate a rinichilor, a suprarenalelor si a glandelor paratiroide. Daca exista un istoric al unei suplimentari cu vitamina D, atunci testarea nivelurilor de vitamina D va fi si ea necesara. Medicul vostru veterinar, foarte probabil, va dori sa va examineze animalul de companie in ceea ce privesc semnele unui cancer subiacent.

De ce este importanta masurarea parathormonului (PTH)?

Tinand cont de faptul ca glandele paratiroide sunt responsabile pentru controlul nivelurilor de calciu, masurarea nivelurilor de parathormon (PTH) este cea mai facila modalitate de a determina daca glandele paratiroide functioneaza in mod corespunzator. Nivelurile PTH-ului pot, de asemenea, sa furnizeze indicii privind ceea ce cauzeaza hipercalcemia.

Daca un animal de companie prezinta atat hipercalcemie, cat si niveluri ridicate de parathormon, atunci se poate realiza un diagnostic de hiperparatiroidism. Exista doua tipuri principale de hiperparatiroidism: o forma este cauzata de o tumora a glandelor paratiroidiene si poarta denumirea de hiperparatiroidism primar. Cealalta forma este rezultatul bolii renale care evolueaza de mult timp sau a alimentatiei precare si poarta denumirea de hiperparatiroidism secundar.

Daca un animal de companie are hipercalcemie, dar are niveluri scazute ale parathormonului, atunci acest lucru sugereaza ca s-a produs o perturbare in mecanismul normal care controleaza nivelurile de calciu. Acest lucru ar putea reprezenta un motiv de ingrijorare deoarece ar putea insemna ca exista undeva un cancer subiacent. Animalul de companie va trebui sa fie examinat cu meticulozitate si pot fi recomandate teste suplimentare de diagnostic, incluzand examenul radiologic, ecografic, citologic sau biopsic.

„Daca se suspecteaza implicarea cancerului, atunci poate fi efectuat un test special de sange..”

Daca se suspecteaza implicarea cancerului, atunci poate fi efectuat un test special de sange care masoara o substanta denumita proteina asociata sau de legare a parathormonului. Aceasta substanta hormon-like este produsa de anumite cancere si se comporta aidoma parathormonului chiar daca este total diferita de hormonul normal. Daca aceasta substanta este depistata in niveluri ridicate in sange, atunci foarte probabil sa fie vorba de un cancer subiacent.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)