Pagini

Pagini

marți, 15 noiembrie 2016

Hipertensiunea Pulmonara La Pisici

Pisica a manifestat o respiratie dificila si apoi a lesinat, asa ca am dus-o la un serviciu veterinar de urgente. Mi s-a spus ca are „hipertensiune pulmonara”. Ce este hipertensiunea pulmonara?

Hipertensiunea pulmonara inseamna ca presiunea sanguina de varf in arterele pulmonare este mult mai mare decat in mod normal. Pentru a intelege mai bine acest lucru, haideti sa trece in revista parte din anatomia inimii.

Inima pisicii este compusa din patru camere. Cele doua camere superioare sunt reprezentate de atriul drept si atriul stang si cele doua camere din parte de jos sunt ventriculele drept si stang. Ventriculul drept pompeaza sangele neoxigenat in pulmoni pentru a capta oxigen, iar ventriculul stang pompeaza sangele oxigenat in aorta pentru a fi transportat in restul organismului.


De asemenea, inima are cateva valve. Valva tricuspida, care are trei parti, este localizata intre atriul drept si ventriculul drept, iar valva mitrala, care are doua parti, este localizata intre atriul stang si ventriculul stang. Valva situata intre ventriculul drept si principala artera care se duce la pulmoni este denumita valva pulmonara. Si in cele din urma, exista o alta valva situata intre ventriculul stang si aorta denumita valva aortica.

Cateva anomalii pot duce la aparitia unei presiuni sanguine ridicate in arterele pulmonare. Aceste sunt reprezentate de:

  • Ingustarea arterelor sau a vaselor de sange mai mici (capilarele) de la nivelul pulmonilor.
  • Blocarea arterei principale din pulmoni (artera pulmonara)
  • Presiunea sanguina ridicata de la nivelul atriului stang, care poate duce la o crestere a presiunii sanguine din capilarele pulmonilor
  • Cantitatea excesiva de sange la nivelul arterelor pulmonilor

Asta inseamna ca pisica mea are o problema cu inima sau cu pulmonii ei?

Multe dintre motivele subiacente pentru aparitia unei presiuni sanguine ridicate in arterele pulmonilor au legatura cu inima in sine. De exemplu, ar putea exista un defect de dezvoltare al inimii prezent inca de la nastere care poate duce la hipertensiune pulmonara mai tarziu in timpul vietii pisicii. Majoritatea pisicilor care dezvolta hipertensiune pulmonara sunt varstnice si, conform rapoartelor, femelele sunt mai frecvent afectate decat masculii.

Care sunt toate semnele hipertensiunii pulmonare la pisici?

Majoritatea semnelor hipertensiunii pulmonare se datoreaza presiunii sanguine ridicate de la nivelul arterelor pulmonare. Aceste semne includ:

  • Intoleranta la efort
  • Respiratia cu dificultate in repaus sau consecutiv efortului
  • Respiratie accelerata
  • Tusea
  • Exprimarea sangelui din pulmoni, in urma tusei
  • Lesinul
  • Pierderea in greutate
  • Murmur cardiac
  • Coloratia albastruie a pielii si a mucoaselor (cianoza) datorita niveluri scazute de oxigen din sange
  • Dilatarea venelor jugulare de la nivelul gatului
  • Acumulare de lichid sub piele (edeme)
  • Moartea subita


Ce cauzeaza hipertensiune pulmonara la pisici?

Exista multe cauze posibile ale hipertensiunii pulmonare. O tulburare de dezvoltare a vaselor de sange ale pulmonilor a fost identificata la oameni si poate fi o problema si la pisici. Ar putea fi niveluri anormale ale substantelor chimice din sange care regleaza constrictia sau dilatarea vaselor de sange. Pneumonia si bronsita au fost implicate intrucat bolile pulmonare cronice pot duce la fibroza sau inlocuirea tesutului pulmonar cu tesut cicatriceal. Tumorile sau cogulii din pulmoni pot, de asemenea, genera hipertensiune pulmonara.

„Exista multe cauze posibile ale hipertensiunii pulmonare.”

Alte cauze posibile ale hipertensiunii pulmonare sunt reprezentate de dirofilarioza cardiaca felina, boala Cushing (hiperadrenocorticismul), bacteriile din sange, bolile imun-mediate in care sistemul imunitar al organismului isi ataca propriile tesuturi, precum si inflamatia pancreasului (pancreatita).

In cele din urma, modificarile muschiului cardiac sunt implicate in dezvoltarea hipertensiunii pulmonare. Muschiul cardiac poate deveni rigid si nu se mai extinde pentru a umple inima cu sange in mod adecvat, sau peretii inimii se pot ingrosa, impiedicand inima sa se umple sau sa se goleasca in mod normal. Valvele mitrale se pot ingusta, provocand o presiune de intoarcere crescuta in pulmoni sau o tumora se poate forma in camerele superioare ale inimii.

Viata la altitudine mare si obezitatea pot fi, de asemenea, factori de risc pentru dezvoltarea hipertensiunii pulmonare.

Exista vreun tratament pentru hipertensiunea pulmonara la pisici?

In cazul unei pisici cu distres (dificultati) respirator acut, tratamentul include spitalizarea cu oxigenoterapie si medicatie care sa dilate caile respiratorii. Daca este cazul, pisica va primi medicamente care au rolul de a inlatura excesul de lichid din pulmoni. Daca insuficienta cardiaca este o componenta a starii de boala, va si adaugata si medicatia de management a acestei probleme.

In ceea ce priveste ingrijirea de acasa, este important sa se mentina un mediu cat mai putin stresant pe perioada in care orice eventuala boala respiratorie sau cardiaca subiacenta este tratata. Activitatea ar trebui sa fie restrictionata. Evitati mediile care pot creste riscurile generarii dificultatilor in respiratie, incluzand frigul excesiv sau aerul uscat, caldura excesiva, fumul de tigare si altitudinile mari. Medicul vostru veterinar va va orienta privind optiunile alimentare in functie de vreo eventuala boala subiacenta care este prezenta. Este deosebit de important sa-i administrati pisicii voastre medicatia intocmai cum ati primit recomandarile.


Ce tip de controale vor fi necesare pentru pisica mea cu hipertensiune pulmonara?

Este esentiala monitorizarea pisicilor cu hipertensiune pulmonara in ceea ce priveste inrautatirea semnelor clinice. Examinarile clinice periodice, monitorizarea presiunii sanguine si evaluarile ecografice ale inimii vor fi, de asemenea, importante.

Complicatiile posibile ale hipertensiunii pulmonare includ insuficienta cardiaca, episoadele de lesin si epuizarea progresiva. Uneori, modificarile suferite de inima si pulmoni sunt ireversibile, astfel ca tratamentul se va orienta mai degraba spre ingrijirea de confort decat spre vindecarea bolii. Prognosticul pentru hipertensiunea pulmonara este foarte rezervat.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)