Pagini

Pagini

marți, 15 noiembrie 2016

Sterilizarea sau Ovariohisterectomia La Pisici

Ce se intelege prin ovariohisterectomie sau sterilizare?

Sterilizarea este un termen uzual utilizat pentru a descrie tehnica chirurgicala cunoscuta in termen stiintific ca ovariohisterectomie. In cadrul acestei proceduri, ovarele si uterul sunt inlaturate in totalitate cu scopul de a steriliza o pisica de sex femel.

De ce mi-as steriliza pisica?

Noi recomandam ca toate pisicile care nu sunt de rasa pura sa fie sterilizate. Exista mai multe beneficii pentru sanatatea pisicii voastre pe care le confera sterilizarea. In primul rand, sterilizarea elimina riscul de cancere ovariene si uterine. In al doilea rand, cancerul mamar este principalul tip de cancer diagnosticat la pisicile intacte sau nesterilizate. Daca pisica voastra este sterilizata inainte de primul ei ciclu de calduri, exista mai putin de 0,5% sanse ca aceasta sa dezvolte cancer mamar. Cu fiecare ciclu de calduri care se succeda, riscul de a dezvolta cancer mamar creste. Dupa varsta de aproximativ 2 ½ ani, ovariohisterectomia nu ofera nici un beneficiu privind protectia impotriva dezvoltarii cancerului mamar.

Castrarea Sau Orhidectomia La Pisici

Ce se intelege prin castrare sau orhidectomie la pisici?

Castrarea sau sterilizarea motanului sunt denumirile comune utilizate pentru a descrie interventia chirurgicala cunoscuta din punct de vedere stiintific ca orhidectomie sau orhiectomie. In cadrul acestei interventii, ambele testicule sunt inlaturate cu scopul de a steriliza pisicile de sex mascul.

De ce mi-as castra motanul?

Modificarile Comportamentale Si Durerea La Pisicile Varstnice

Pe masura ce pisicile inainteaza in varsta, in general, vom fi martorii unor modificari in comportamentul lor. Activitatile ludice, salbatice si nebunatice pe care le asociem cu pisoii iau locul dormitului in soare si colindatului prin jurul casei care sunt apanajul pisicilor adulte. In mod firesc, presupunem ca pisicile senioare isi vor prelungi orele de somn in soare sau in paturile noastre. Totusi, este deosebit de important sa facem diferenta intre comportamentele feline normale si cele anormale, deoarece anumite modificari comportamentale la pisicile varstnice apar ca urmare a durerii si categoric acestea nu sunt normale.

Unele dintre modificarile comportamentale ale pisicilor varstnice apar ca urmare a durerii si categoric nu sunt normale.

Hipertensiunea Pulmonara La Pisici

Pisica a manifestat o respiratie dificila si apoi a lesinat, asa ca am dus-o la un serviciu veterinar de urgente. Mi s-a spus ca are „hipertensiune pulmonara”. Ce este hipertensiunea pulmonara?

Hipertensiunea pulmonara inseamna ca presiunea sanguina de varf in arterele pulmonare este mult mai mare decat in mod normal. Pentru a intelege mai bine acest lucru, haideti sa trece in revista parte din anatomia inimii.

Inima pisicii este compusa din patru camere. Cele doua camere superioare sunt reprezentate de atriul drept si atriul stang si cele doua camere din parte de jos sunt ventriculele drept si stang. Ventriculul drept pompeaza sangele neoxigenat in pulmoni pentru a capta oxigen, iar ventriculul stang pompeaza sangele oxigenat in aorta pentru a fi transportat in restul organismului.

luni, 14 noiembrie 2016

Hipertensiunea Sistemica La Pisici

Pisica mea in varsta de 10 ani a suferit o interventie chirurgicala. Inaintea operatiei, medicul veterinar a auzit un murmur cardiac in timpul examinarii ei. Lucrul acesta i-a determinat sa-i verifice presiunea sanguina si a fost diagnosticata cu hipertensiune sistemica (presiune sanguina ridicata). Aceasta este ca hipertensiunea de la oameni?

Masurarea presiunii sanguine evalueaza presiunea/tensiunea contra peretilor arterelor in timp ce inima se contracta si se goleste de sange – sistola – precum si in timp ce inima se relaxeaza si se umple cu sange – diastola. „Hipertensiunea sistemica” descrie presiunea sanguina ridicata in intreg corpul, iar acest lucru se traduce printr-o crestere sustinuta a presiunii sistolice de 140 mmHg sau mai mare si a presiunii diastolice de 90 mmHg sau mai mare, sau a ambelor.

„Hipertensiunea sistemica descrie presiunea sanguina ridicata in intreg corpul.”

Pisicile pot suferi cresteri temporare ale presiunii sanguine din cauza stresului, inclusiv doar a aceluia de a se afla intr-un centru veterinar. Cand vine vorba de masurarea presiunii sanguine este important sa se faca mai multe citiri si sa se creeze un mediul cat mai linistit cu putina. Hipertensiunea la pisici, adesea, se datoreaza unei boli subiacente si poarta denumirea de „hipertensiune secundara”. Daca nu exista nicio alta boala subiacenta sau daca aceasta nu poate fi identificata, atunci aceasta poarta denumirea de „hipertensiune primara”.

Hipertensiunea este mult mai frecvent intalnita la pisicile varstnice, fiind asociata dezvoltarii bolilor subiacente cum ar fi insuficienta renala cronica sau nivelurile excesive de hormoni tiroidieni ca urmare a unei tumori tiroidiene functionale (dar benigna). Pisicile mai tinere pot dezvolta hipertensiune daca au boli renale datorate unei infectii (cum ar fi leptospiroza) sau a unei anomalii renale de dezvoltare.

Care sunt semnele hipertensiunii?

Exista cateva semne ale hipertensiunii care pot fi observate. Aceste sunt reprezentate de:


  • Orbire brusca, hemoragie in interiorul globului ocular si pupile permanent dilatate
  • Retine dezlipite
  • Semne ale sistemului nervos cum ar fi depresia, capul inclinat intr-o parte, convulsii, dezorientare, deplasare necoordonata sau impleticita (denumita „ataxie”), mers in cerc, slabiciune sau paralizie partiala sau miscari scurte si rapide, din spate in fata ale ochilor (simptom denumit „nistagmus”)
  • Consumul crescut de apa si urinarea intr-o cantitate mai mare odata cu progresia insuficientei renale cronice
  • Prezenta sangelui in urina (fenomen denumit „hematurie”)
  • Sangerare de la nivelul nasului sau a cailor nazale (fenomen cunoscut ca „epistaxis” sau „hemoragie nazala”)
  • Murmure cardiace sau ritmuri cardiace anormale


Ce cauzeaza hipertensiunea?

Cauza hipertensiunii primare este necunoscuta. Hipertensiunea secundara constituie majoritatea cazurilor de hipertensiune la pisici si poate fi atribuita bolii renale, bolii tiroidiene, diabetului zaharat (mai rar), feocromocitomului (tumora a suprarenalelor si foarte rara) sau bolii sistemului nervos central (foarte rar).

Cum este tratata hipertensiunea?

Tratamentul pisicilor cu hipertensiune depinde de cauza subiacenta, daca exista vreuna. Daca pisica dezvolta o complicatie grava asociata hipertensiunii, cum ar fi insuficienta renala acuta sau hemoragia intraoculara, aceasta va necesita spitalizarea. In general, odata ce orice eventuala afectiune subiacenta este tratata in mod adecvat, medicatia si alimentatia sunt importante in normalizarea presiunii sanguine.

„Alimentatia terapeutica este, in general, acceptata ca o parte importanta in managementul pe termen lung.”

Medicamentele care sunt in mod uzual utilizate pentru tratarea hipertensiunii la pisici sunt reprezentate de inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ACE) si blocantii canalelor de calciu. In functie de raspunsul la terapia initiala, s-ar putea sa fie necesare si alte medicamente. Alimentatia terapeutica este, in general, acceptata ca o parte importanta in managementul pe termen lung.

Ce tip de monitorizare va fi necesara?

Obiectivul tratamentului in cazul unei pisici cu hipertensiune este o presiune sistolica de pana la 140 mmHg sau mai mica, si o presiune diastolica de pana 90 mmHg sau mai mica. Testele de laborator efectuate periodic vor fi necesare pentru a monitoriza efectele secundare ale medicatiei si evolutia bolii.


Posibilele complicatii ale hipertensiunii la pisica sunt:

  • Insuficienta cardiaca congestiva
  • Insuficienta renala cronica
  • Degenerescenta retiniana si orbirea consecutiva
  • Hemoragica intraoculara
  • Atacul cerebral (accidentul vascular cerebral)


Care este prognosticul in cazul hipertensiunii?

Cursul sau evolutia pacientului in cazul hipertensiunii feline este dictat de cauza generatoare. Atunci cand presiunea sanguina este bine controlata, riscurile unor eventuale complicatii sunt minimalizate. Medicatia in hipertensiune, in general, va fi administrata pentru tot restul vietii si poate fi ajustata din timp in timp dupa cum va fi necesar.

Bolile Cardiace – Cardiomiopatia la Pisici

Ce este cardiomiopatia?

Cardiomiopatia este un termen utilizat pentru a descrie bolile muschiului inimii. La pisici, au fost descrise trei clase ale cardiomiopatiei: hipertrofica, dilatativa si intermediara (de tranzitie) sau restrictiva. In cazul tuturor claselor, boala cardica, de regula, determina semne clinice de insuficienta cardica. Cardiomiopatia poate fi intalnita ca o afectiune primara sau secundara altor boli.

Care sunt semnele clinice observate in cardiomiopatie?

„Adesea, pisicile isi vor modifica nivelul de activitate incat sa-i poata face fata, ceea ce va face ca diagnosticarea cardiomiopatiei sa fie dificila pana cand aceasta este destul de avansata.”

Hipertensiunea sau Presiunea Sanguina Ridicata La Pisici


Ce este hipertensiunea?

Hipertensiunea este termenul medical pentru presiunea sanguina ridicata. In general, o pisica se considera a fi hipertensiva atunci cand presiunea sanguina sistolica este peste 175 mm Hg.

Anumite pisici sunt mai predispuse la a dezvolta presiune sanguina ridicata?

La oameni, hipertensiunea este legata de cativa factori, incluzand o viata stresanta. Desi nu toate cauzele hipertensiunii feline au fost identificate, stresul nu pare sa joace un rol in dezvoltarea acestei tulburari la pisici.