Pagini

Pagini

sâmbătă, 12 martie 2016

Conjunctivita Cu Herpesvirus Felin

Ce este conjunctivita cu herpesvirus felin?

Conjunctivita este termenul medical utilizat pentru a descrie inflamatia tesuturilor care captusesc globul ocular. Aceste tesuturi includ mucoasa pleoapelor si a pleoapei a treia, precum si tesuturile care acopera partea din fata a globilor oculari. Conjunctivita poate fi o afectiune primara sau poate fi secundara unei alte boli oculare sau sistemice subiacente (va rog consultati materialul „Conjunctivita”).

Conjunctivita cu herpesvirus felin este o forma de conjunctivita primara cauzata de herpesvirusul felin de tip 1 (FHV-1), extrem de contagios. Infectia cu herpesvirus este cea mai frecventa cauza a conjunctivitei la pisici. In majoritatea cazurilor, conjunctivita cu herpesvirus este autolimitanta si se va remite in decurs de circa 2 saptamani. Multe dintre pisicile care sunt infectate cu FHV-1 nu prezinta nici un semn clinic de boala (de exemplu, ele au o infectie latenta). Desi mai putin de 45% din pisicile adulte cu infectie latenta cu herpesvirus dezvolta boli oculare recurente, cum ar fi conjunctivita, aproximativ 80% din pisicile infectate devin purtatoare permanente.

Care sunt semnele clinice ale conjunctivitei cu herpesvirus felin?

„Semnele, adesea, apar brusc si in mod special dupa evenimente stresante.”

Cele mai comune semne clinice ale conjunctivitei sunt purtarea ochiului afectat semi-inchis sau inchis, inrosirea si inflamarea ochiului si a pleoapelor, scurgeri oculare care pot varia de la apoase si transparente pana la galbene-verzui ca si culoare si simptome de infectie a cailor respiratorii superioare, cum ar fi stranutul sau scurgerile nazale. Aceste semne, adesea, apar brusc si in special dupa evenimente stresante, cum ar fi o calatorie, cazarea intr-o pensiune, o interventie chirurgicala sau o stare de boala. Chemozisul, o stare in care membranele care captusesc pleoapele si suprafata globilor oculare par a fi pline cu lichid, este mai frecvent asociat cu infectia cu Chlamydophila felis (pentru mai multe informatii, va rog consultati materialul privind „Chlamidioza”).

Ce teste de diagnostic sunt indicate pentru conjunctivita cu herpesvirus felin?

Diagnosticul se bazeaza in principal pe istoricul medical si examinarea clinica a pisicii. Colorarea corneei cu fluoresceina este adesea efectuata pentru a depista eventualele ulcere care s-ar fi putut dezvolta. Identificarea ADN-ului herpesvirusului felin prin amplificarea reactiei de polimerizare in lant (testarea PCR) este cel mai sensibil test disponibil pentru diagnosticarea infectie cu FHV-1. Din pacate, daca virusul este intr-o stare latenta (pacientul nu prezinta nici un semn clinic), testarea in scop de diagnostic nu este, de regula, rentabila. Tinand cont de faptul ca productia scazuta a filmului lacrimal (lacrimile prezente la nivelul globului ocular) a fost asociata cu conjunctivita cu FHV-1, testele specifice care evalueaza productia de lacrimi pot fi recomandate.

Care este tratamentul pentru conjunctivita cu herpesvirus felin?

„Daca exista ulcere corneene, este deosebit de important ca ele sa fie tratate in mod corespunzator.”

Tratamentul este determinat pe semnele clinice si problemele specifice ale pisicii voastre. Este important sa amintim ca aceste infectii sunt, de regula, usoare si autolimitante. Cu toate acestea, daca exista ulcere corneene, este deosebit de important ca ele sa fie tratate in mod corespunzator pentru a se evita lezarea ireversibila a globilor oculari (pentru informatii detaliate, va rog sa consultati materialul „Ulcerele Corneene”).

Urmatoarea este o lista cu cele mai frecvente regimuri de tratament utilizate in tratarea conjunctivitei recurente cu herpesvirus felin:

  • Solutia oftalmica cu idoxuridina
  • Unguentul oftalmic cu vidarabina 3%
  • Solutia oftalmica cu trifluridina
  • L-lizina
  • α-interferonul
  • Vaccinarea cu vaccin intranazal cu calicivirus si herpesvirus, de 2-3 ori pe an, poate fi benefica in stimularea imunitatii locale
  • Acyclovirul, un  medicament antiviral ce se administreaza pe cale orala, poate fi utilizat in cazurile severe sau cu raspuns slab la tratament. Datorita toxicitatii lui potentiale la pisici, numai pisicile cu o infectie confirmata cu herpesvirus vor primi acest medicament si va fi administrat intr-o doza scazuta. In cazul utilizarii acestui medicament, va fi necesara monitorizarea pacientei prin efectuarea hemoleucogramei la fiecare 2-3 saptamani.

Care este prognosticul pentru o pisica diagnosticata cu conjunctivita cu herpesvirus felin?

„Nu exista vindecare in cazul infectiilor cu herpesvirus.”

Nu exista vindecare in cazul infectiilor cu herpesvirus. Obiectivul terapeutic este acela de a reduce frecventa si severitatea recidivelor. Majoritatea pisicilor raspund bine la managementul medical si vor duce vieti normale. Minimalizarea riscurilor de infectie, hranirea cu o hrana superpremium, suplimentarea zilnica a dietei cu L-lizina, reducerea situatiilor stresante si vaccinarea adecvata impotriva cauzelor ce-ar putea fi prevenite sunt cele mai eficiente mijloace de aparare ale pisicii voastre. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)