Pagini

Pagini

marți, 22 decembrie 2015

Degeraturile La Pisici

Ce este degeratura?

Degeratura sau congelatiunea in terminologia medicala, reprezinta vatamarea cauzata pielii si altor tesuturi ca urmare a frigului extrem. Atunci cand temperatura ambientala scade sub 0 grade Celsius, vasele de sange din vecinatatea pielii incep sa se ingusteze sau sa se contracte. Aceasta constrictie a vaselor de sange ajuta la mentinerea temperaturii corporale interne prin redirectionarea sangelui spre regiunile interne si departe de partile mai reci ale corpului. In cazul unor temperaturi ambientale extrem de reci sau atunci cand corpul este expus frigului pentru perioade lungi de timp, acest mecanism de protectie poate reduce circulatia sangelui in anumite zone ale corpului si, in special, la nivelul extremitatilor, pana la niveluri extrem de scazute. Asocierea temperaturii scazute cu circulatia diminuata a sangelui poate favoriza inghetarea tesuturilor, provocand leziuni tisulare severe. Degeraturile sunt mult mai probabil sa apara in partile corpului aflate cel mai departe de inima si in tesuturile care au mare parte din zonele de suprafata expuse.


O pisica, unde este cel mai expusa sa dezvolte degeraturi?

Labutele, urechile si coada sunt tesuturile cel mai frecvent afectate. Daca o pisica este uda sau jilava, aceste zone sunt mai vulnerabile la a dezvolta degeraturi.

Care sunt semnele clinice ale degeraturii?

Semnele clinice asociate degeraturii includ:


  • Modificarea culorii zonei de piele afectate – aceasta modificare de culoare se traduce printr-o coloratie pala, cenusie sau albastruie
  • Racirea si/sau fragilitatea zonei la atingere
  • Durere atunci cand atingeti partea sau partile corpului care au fost afectate
  • Inflamarea sau umflarea zonelor afectate
  • Vezicule sau ulcere pe piele
  • Zone de piele innegrita sau moarta

„Semnele clinice ale degeraturii pot aparea la cateva zile.”

Pe masura ce tesuturile degerate se dezmortesc sau se dezgheata, ele pot deveni rosii si foarte dureroase ca urmare a inflamatiei. Semnele clinice ale degeraturii pot aparea la cateva zile, mai ales daca zona afectata este mica sau nu este implicata in sustinerea greutatii corpului (cum ar fi varful cozii sau al urechilor). Zonele grav afectate de degeraturi vor deveni necrotice sau mor. Pe masura ce tesutul incepe sa moara, acesta isi modifica culoarea de la un albastru inchis la negru; apoi, dupa o perioada de la cateva zile la cateva saptamani, acesta se sfaceleaza sau se detaseaza. Pe parcursul acestei etape, poate aparea o secretie purulenta (puroi) sau tesutul afectat poate prezenta un miros neplacut, ca urmare a infectiei bacteriene secundare.

„Pisicile cu boli cardiace, diabet zaharat sau alte afectiuni care provoaca reducerea circulatiei sangelui spre extremitati, prezinta un risc mai mare de a dezvolta degeraturi.”

Pisicile cu boli cardiace, diabet zaharat sau alte afectiuni care provoaca reducerea circulatiei sangelui spre extremitati, prezinta un risc mai mare de a dezvolta degeraturi. Varfurile urechilor pisicilor sunt extrem de vulnerabile la a fi afectate de degeraturi, iar lezarea acestor tesuturi apare foarte rapid.

Cum este diagnosticata degeratura?

Diagnosticul, de regula, se bazeaza pe istoricul medical si examinarea fizica a pacientei. Daca pisica a fost expusa frigului pentru o perioada lunga de timp sau la temperaturi extrem de scazute, analizele de sange si urina pot fi efectuate pentru a depista eventualele prejudicii aduse organelor interne.


Cum este tratata degeratura?

Daca suspectati ca pisica voastra a suferit degeraturi, trebuie sa solicitati imediat asistenta medicala. Intre timp, puteti initia urmatoarele masuri de prim ajutor:

  • Mutati-va pisica intr-un loc cald si uscat, cat mai rapid si in conditii cat mai sigure cu putinta.
  • Daca pisica voastra sufera de hipotermie sau are temperatura corporala interna scazuta, tratati hipotermia in prima instanta. Puteti face acest lucru intr-o maniera treptata, invelindu-i corpul cu prosoape sau paturele calde si uscate si asezand sticle cu apa fierbinte invelite in prosoape, langa corpul acesteia.

„Nu frecati si nu masati zona afectata.”

  • Nu frecati si nu masati zona afectata.
  • Daca va aflati afara, NU incalziti o zona degerata daca nu o puteti mentine calda. Expunerea ulterioara la frig sau reinstalarea degeraturii va afecta si mai grav tesuturile deja lezate.

„NU folositi o sursa de caldura uscata directa, cum ar fi o perna electrica sau un uscator de par.”

  • Puteti incalzi cu grija zona afectata cu apa calda (NU FIERBINTE). Temperatura recomandata a apei este de 40-42 grade Celsius – la aceasta temperatura, ati putea sa va introduceti mana fara probleme in apa calda. Daca apa este prea fierbinte, ati putea provoca mai mult rau decat bine. Puteti aplica comprese cu apa calda sau puteti inmuia zona afectata intr-un vas cu apa calda. NU folositi o sursa de caldura uscata directa, cum ar fi o perna electrica sau un uscator de par.
  • Dupa ce-ati incalzit zona, tamponati-o cu atentie si meticulozitate pentru a o usca.
  • In timp ce va indreptati spre medicul vostru veterinar pentru a i se acorda tratamentul medical ulterior, mentineti-va pisica calda, invelind-o intr-un prosop sau paturica uscata, care a fost in prealabil incalzita pe calorifer.
  • NU-I administrati niciun medicament contra durerii decat daca ati primit indicatii precise de la medicul vostru veterinar sa faceti acest lucru. Multe dintre medicamentele antialgice de uz uman, incluzand aspirina sau acetaminofenul (paracetamolul) sunt extrem de toxice pentru pisici.

Cum va trata medicul veterinar degeraturile?

Medicul vostru veterinar va va examina pisica si va trata eventualele afectiuni asociate si, in special, socul sistemic sau hipotermia. Avand in vedere ca tesuturile dezghetate sau dezmortite sunt extrem de dureroase, pisicii voastre, foarte probabil, i se vor recomanda si administra medicamente anti-durere (antialgice). Antibioticele sunt folosite pentru a preveni infectiile bacteriene secundare ale pielii, daca se suspecteaza necroza sau moartea tesuturilor. Unele pisici vor avea nevoie de interventii chirurgicale prin care se vor indeparta tesuturile necrozate sau chiar vor fi supuse amputarii anumitor parti ale corpului care au fost grav afectate.

Care este prognosticul in cazul degeraturilor?


Prognosticul in cazul degeraturilor depinde de gravitatea leziunilor pisicii voastre. Cazurile usoare de degeraturi, de regula, se rezolva cu minime repercusiuni permanente, in timp ce degeraturile mai severe se pot solda cu desfigurarea sau transformarea permanenta a tesuturilor afectate. In cazurile extreme, amputarea sau indepartarea chirurgicala a tesuturilor necrozate este necesara. Medicul vostru veterinar va discuta cu voi privind planul adecvat de diagnostic si tratament pentru pisica voastra.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)