Pagini

Pagini

vineri, 13 februarie 2015

Importanta Analizei De Urina La Pisici


Ce Este Analiza De Urina?

Analiza de urina este un test de laborator al urinei. Urina este evaluata in ceea ce priveste evidentierea prezentei anumitor substante chimice. Un examen microscopic al urinei este, de asemenea, efectuat pentru a sesiza eventualele anomalii.

Analiza de urina este indicata pentru evaluarea animalelor de companie cu probleme urinare cum ar fi poliuria (productia crescuta de urina), cresterea frecventei urinarii, dificultatile in urinare, lipsa urinarii, urina cu sange sau cu orice alta culoare decat cea normala.

Aceasta testare se dovedeste utila in cazurile de febra inexplicabila, de pierdere a apetitului (poftei de mancare) sau de pierdere in greutate. O analiza a urinei este adesea efectuata atunci cand este indicata de rezultatele unei radiografii sau ecografii, a unor teste de sange care sugereaza o problema a aparatului urinar sau a altor sisteme din organism sau ca urmare a examinarii clinice atunci cand sunt detectate anomalii.

Orice evaluare a starii de sanatate sau de boala ar trebui sa includa o analizare a urinei. Rezultatele analizei de urina ne pot oferi informatii cu privire la statusul de hidratare al organismului investigat, cat si cu privire la functia renala a acestuia; ea poate, de asemenea, releva inflamatia sau infectiile prezente la nivelul tractului urinar.

Nu exista nicio contraindicatie reala de a nu efectua acest test. Chiar si rezultatele normale pot ajuta la determinarea starii de sanatate sau pot exclude anumite boli.

Ce Releva O Analiza De Urina?

Analiza de urina ajuta la evaluarea functiei rinichilor si a calitatii urinei produse. De regula, o analiza a urinei consta din trei parti: examinarea fizica a probei, un strip de urina care evalueaza prezenta anumitor substante (biochimia urinara) si examinarea microscopica a sedimentului urinar. O analiza de urina poate pune in evidenta piuria (prezenta globulelor albe ale sangelui in urina), hematuria (sange in urina), cristaluria (cristale in urina), prezenta cantitatilor anormale de glucoza, cetone si proteine si gradul de concentrare al urinei.

Rezultatele normale ale analizei de urina include o gravitate specifica (SG) de 1.020-1.060. Aceasta
constanta masoara abilitatea rinichilor de a concentra urina. La pacientul sanatos, rezultatele stripurilor de urina in ceea ce priveste prezenta proteinelor trebuie sa fie negative sau cel mult sa existe urme de proteina. Aceleasi rezultate sunt valabile si in cazul bilirubinei. La pacientul sanatos, in compozitia urinei nu trebuie sa se regaseasca sange, glucoza si cetone. Rezultatele sedimentului de urina (evaluarea microscopica) depind intr-oarecare masura de metoda de colectare a urinii (prelevarea libera, sondaj/cateterism sau cistocenteza). In principiu, prezenta catorva globule rosii si albe ale sangelui este permisa.

In unele cazuri, procedurile suplimentare, cum ar fi radiografiile, ecografia abdominala, radiografiile cu substante de contrast (pielograma intravenoasa sau cistograma) sau chiar laparatomia exploratorie pot fi necesare pentru a diagnostica o afectiune.

Cum Se Efectueaza Analiza De Urina?

O analiza de urina este initiata odata cu colectarea probei de urina. Urina poate fi obtinuta prin trei metode:

Cateterismul (sondajul) consta in inserarea unui tub de plastic/silicon flexibil prin uretra si apoi pana in vezica urinara (rezervorul situat in interiorul organismului unde urina este stocata pana cand animalutul urineaza).

Cistocenteza este o metoda foarte frecvent utilizata pentru recoltarea probelor de urina. Aceasta operatiune implica introducerea unui ac direct in vezica urinara prin intermediul peretelui abdominal. Aceasta este o procedura relativ rapida si lipsita de durere. Pisica poate fi culcata sau lasata sa stea in picioare. Vezica urinara este palpata (simtita) si acul este introdus in aceasta.

Probele de urina capturate/colectate liber sunt obtinute prin prelevarea probei atunci cand pisica urineaza. Metoda este facila in cazul anumitor pisici si destul de dificila in cazul altora. Recipientele din plastic, din sticla sau diferite obiecte pot fi utilizate. Recipientul trebuie sa fie cat mai curat cu putinta pentru a obtine cele mai corecte rezultate. Aceasta metoda este cea mai putin „sterila” si este asociata cu cele mai multe erori ale rezultatelor de laborator.

Majoritatea centrelor medical-veterinare au echipamentul necesar pentru a efectua o analiza de urina, dar unele aleg sa-si trimita probele spre examinare laboratoarelor externe, specializate.

O analiza de urina dureaza in general in jur de 30-40 minute.

Analiza De Urina Este Dureroasa?

Daca analiza de urina este dureroasa sau nu, depinde de metoda prin care urina este obtinuta.

Cateterismul (sondajul) este „incomod” la cele mai multe pisici si mai ales la motani care nu prea tolereaza procedura. Femelele sunt foarte dificil de sondat datorita localizarii anatomice a uretrei lor. Sondajul este rareori efectuat la femelele de pisica.

Daca urina este obtinuta prin cistocenteza, inocularea acului prin piele poate fi asociata cu o durere de scurta durata, ca in cazul oricarei altei injectii.

Este Necesara Sedarea Sau Anestezierea Pacientului Pentru Efectuarea Unei Analize De Urina?


Nici sedarea si nici anestezia nu sunt necesare la majoritatea pacientilor; cu toate acestea, unele animalute de companie sunt iritate de plasarea unui cateter (sonda), astfel ca ele pot necesita tranchilizarea sau anestezierea ultrascurta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)