Pagini

Pagini

duminică, 15 februarie 2015

Cistocenteza La Pisici


Ce Este O Cistocenteza?

Colectarea (recoltarea) urinei poate fi un lucru complicat la pisici, mai ales daca urina trebuie sa fie colectata fara a se contamina. Urina colectata in urma emisiei naturale este, de regula, contaminata cu bacterii. Cistocenteza este procedura prin care o proba de urina necontaminata este extrasa de la nivelul vezicii urinare folosind o seringa cu ac.

Cistocenteza este indicata de fiecare data cand este necesara evaluarea urinei prin analiza de urina sau prin examen bacteriologic cu antibiograma. Rezultatele pot oferi date cu privire la statusul de hidratare si functia renala a pacientului, dar in acelasi timp pot indica prezenta unei infectii sau a unei inflamatii a tractului urinar.

Nu exista nicio contraindicatie pentru a efectua acest test la un animal la care se suspecteaza o boala a tractului urinar. Chiar si rezultatele normale pot ajuta la aprecierea starii de sanatate.

Cand Se Dovedeste Utila O Cistocenteza?

Cistocenteza poate pune in evidenta anormalitatile de la nivelul tractului urinar si nu numai. Pentru a evalua urina unui pacient, o analiza de urina, un examen citologic si/sau examenul cultural cu sensibilitatea microorganismelor izolate pot fi necesare.

Cum Este Efectuata Cistocenteza?



Pentru a efectua o cistocenteza, medicul vostru veterinar fie va alege o zona relativ lipsita de par, fie va rade o mica zona de pe abdomen, in regiunea de proiectie a vezicii urinare. Pielea este dezinfectata, iar apoi un ac este introdus in vezica urinara. Urina este recoltata intr-un recipient tubular special sau in seringa. Analiza de urina poate fi efectuata de catre medicul vostru veterinar sau poate fi trimisa catre un laborator de specialitate. Rezultatele testelor este posibil sa nu fie disponibile pana la 3-5 zile, dar in unele situatii ele pot fi accesibile in cateva ore. Durata de timp va depinde de testele solicitate.

Este Cistocenteza Dureroasa?

Orice durere aparuta este asociata cu colectarea urinei si nu difera cu nimic de durerea resimtita in urma unei injectii. Un ac este utilizat pentru a strapunge pielea si a patrunde in vezica urinara. Ca si in cazul oamenilor, durerea simtita produsa de introducerea acului va varia de la un individ la altul.

Este Necesara Sedarea Sau Anestezierea Pacientului Pentru Efectuarea Cistocentezei?

Nici sedarea si nici anestezia nu sunt necesare la majoritatea pacientilor; cu toate acestea, unele dintre animalutele de companie sunt iritate de intepaturile de ac, motiv pentru care ele pot necesita o usoara sedare sau o anestezie ultrascurta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)