Pagini

Pagini

marți, 10 februarie 2015

Ce Trebuie Sa Stiti Despre Un Pisoi In Primele Sale Luni De Viata


Viata Unui Pisoi

Cand pisoii se nasc, ei sunt niste bulgari de blana uzi care nu se pot tine pe picioare si care cantaresc in jur de 120 g. O femela de pisica, de regula, aduce pe lume circa 4-5 pisoi, la intervale de circa o jumatate de ora. Este foarte putin probabil ca unul dintre pui sa semene cu altul, deoarece pisica se poate imperechea cu mai mult de un singur mascul in timpul sezonului de calduri. Indiferent de infatisarea lor, pisica-mama ii va spala imediat pentru a inlatura toate urmele procesului de nastere si pentru a le stimula respiratia.

Un pisoi nou-nascut nu este capabil sa auda, sa vada sau sa mearga. Ochii lui sunt inchisi, iar urechile sunt indoite acoperind conductul auditiv. Ghearele lui mititele nu sunt retractate si ii lipsesc forta si capacitatea de coordonare. Mama sa il impinge spre abdomenul ei pentru a incepe sa-l alapteze. Laptele ei ii asigura anticorpii necesari care-l protejeaza de eventualele boli. Pisoiul nou-nascut este dependent de mama lui in ceea ce priveste alimentarea, caldura, toaleta, eliminarea dejectiilor, siguranta sa si bunastarea lui, in general.

O Saptamana De Viata

In timpul primelor 6-7 zile, pisoii se inghesuie sub forma unei mase compacte, aproape de mama lor pentru a se incalzi, alocandu-si timp din programul lor „incarcat” de somn numai pentru a se alapta. Pisoii sug la fiecare 3-4 ore, framantand glanda mamara cu ajutorul labutelor lor pentru a stimula circulatia laptelui. Ca adulti, ei inlocuiesc glanda mamara a mamei cu tovarasii umani favoriti sau cu o paturica draga pentru a-si reaminti unul dintre jocurile lor preferate de pisoi. Dupa cina, pisica-mama linge regiunea genito-anala a pisoiului pentru a stimula eliminarea materiilor fecale si a urinei.

Saptamana A Doua Si In Continuare

In timpul urmatoarelor 7 zile, pisoiul va deveni mai puternic si va avea o capacitate mult mai mare de a se coordona, dar, cu toate acestea, gratia si eleganta pentru care pisicile sunt renumite inca il vor „ocoli”. El isi va cerceta zona in care a fost nascut, explorandu-si lumea lui mica cu uimire si curiozitate.

La varsta de 8-12 zile, ochii pisoiului se deschid, dar capacitatea sa de a vedea si de a se concentra este inca redusa. Toti ochii pisoilor au o culoare albastru intens. Pe masura ce pisoiul se dezvolta, ochii sai albastrii se vor schimba in culoarea care ii va fi caracteristica intreaga lui viata – orice nuanta de aramiu, chihlimbar, maroniu, verde sau azur – care depinde de rasa si istoricul sau genetic. Tot in aceasta perioada incepe sa-i apara si prima dentitie formata dintr-un set de dinti mititei care erup pe la nivelul gingiilor. Pentru prima saptamana, este cel mai bine sa o lasati pe pisica-mama sa se ocupe apoape in totalitate de pisoi, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa le oferiti atentie atat mamei, cat si puilor. In timpul celei de-a doua saptamani, puteti manipula pisoii cu grija si blandete pentru perioade de cateva minute.

La varsta de circa 2 saptamani, un pisoi incepe sa exploreze mediul inconjurator fara frica. Este posibil sa observati ca pisica-mama isi trage puii inapoi in cuib daca sesizeaza ca acestia se indeparteaza prea mult sau se expun diferitelor pericole.

La varsta de 4-6 saptamani, pisoii incep sa-si doreasca sa manance mancarica pe care o consuma si mama
lor. Curios din nastere, chiar si la aceasta varsta frageda, un pisoi ii va investiga castronelul mamei sale sau altul plin cu mancarica pentru pisoi, oferit la temperatura camerei. Intarcarea ar trebui sa se produca fara prea multa dificultate, deoarece pisica-mama extenuata de multitudinea de pisoi care au supt-o pana la epuizare va contribui la realizarea acestui proces, indepartandu-si puii de la supt si incercand sa-i invete sa consume hrana specifica.

Pisoii vor incepe sa-si imite mama, utilizand litiera pentru a-si elimina dejectiile. La aceasta varsta delicata, nisipul din argila este de preferat pentru ca formeaza conglomerate (cocoloase). Intrucat pisoii mititei sunt adesea murdari si uzi, granulele de nisip se pot prinde de blanita lor, putand fi antrenate in tracturile lor digestive atunci cand pisoii se toaleteaza. Din aceste considerente, pisoii ar trebui sa fie verificati si curatati imediat dupa ce folosesc „toaleta”.

Varsta Ratiunii

Pisoii ar trebui sa aiba cel putin 10 saptamani inainte de a merge intr-un alt camin. Aceasta perioada critica de timp ii permite pisicii-mama sa-si desavarseasca menirea de a-si creste si educa pisoii. De asemenea, aceasta perioada minima le permite pisoilor sa castige incredere si sa invete cheile diverselor abilitati de la confratii lor.

De cele mai multe ori, crescatorii solicita ca pisoii sa aiba varsta de 14-16 saptamani inainte de a-i da spre adoptie. La o varsta mult mai inaintata, crescatorilor le este mult mai facil sa stabileasca care pisoi se apropie cel mai mult de standardele rasei si care dintre acestia va avea succes in ringurile de expozitie.

Pisoii pot dezvolta probleme de sanatate si de comportament daca sunt adoptati la o varsta foarte frageda. Este posibil ca ei sa nu beneficieze de interactiunea, educatia si socializarea de care au nevoie pentru o dezvoltare felina sanatoasa si, in acelasi timp, ei pot intampina anumite dificultati in a-si crea legaturi cu alte animalute sau cu oamenii sau pot deveni speriosi si neprietenosi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)