Pagini

Pagini

marți, 23 august 2016

Infectia Cu Calicivirusul Felin

Ce este calicivirusul felin?

Calicivirusul felin (FCV) este un virus care reprezinta o cauza importanta a infectiilor respiratorii superioare si a bolilor orale la pisici. Acest virus infecteaza pisicile din intreaga lume si provoaca imbolnaviri atat la speciile domestice, cat si la cele salbatice din familia felidelor. Exista cel putin 40 de tulpini diferite de FCV, iar virulenta sau severitatea bolii cauzate de diferitele tulpini poate varia semnificativ.

Desi alte cateva virusuri si bacterii diferite pot cauza boli respiratorii la pisici, calicivirusul este unul dintre cei mai frecventi agenti infectiosi izolati la pisicile cu infectii respiratorii. Informatii privind alti agenti infectiosi care pot cauza o infectie a cailor respiratorii superioare la pisici pot fi gasite in materialele separate (indreptati-va atentia spre „InfectiaCailor Respiratorii Superioare a Felinelor” sau materialele informative aferente unei anume boli).

Infectia Cu Herpesvirusul Felin Sau Rinotraheita Virala Felina

Ce este rinotraheita virala felina?

Rinotraheita virala felina sau rinotraheita infectioasa felina (RTIF) este o boala infectioasa cauzata de herpesvirusul felin de tip 1. Ca si in cazul altor herpesvirusuri, virusul are specificitate majora de specie si provoaca infectii exclusiv pisicilor domestice si salbatice. Virusul poate infecta pisicile de toate varstele.

Rinotraheita virala felina este o cauza majora a bolilor cailor respiratorii superioare la pisici si este cea mai obisnuita cauza a conjunctivitei (inflamatia tesuturilor care inconjoara ochiul si in special mucoasa care captuseste pleoapele si pleoapa a treia).

Sindromul Respirator Superior Felin (Infectia Tractului Respirator Superior A Felinelor)

Ce cauzeaza o infectie a tractului respirator superior la feline?

Infectia/sindromul tractului respirator superior al felinelor este un termen atribuit unei infectii respiratorii cauzata de unul sau mai multi agenti bacterieni sau virali. Sinonimele pentru aceasta afectiune sunt boala respiratorie infectioasa felina si complexul respirator superior felin. Infectia poate fi cauzata de unul sau mai multi agenti bacterieni si virali care au potentialul de a provoca boli la pisici. Cele mai frecvente virusuri care provoaca infectii ale tractului respirator superior la pisici sunt herpesvirusul felin de tip I (cunoscut si ca rinotraheita virala felina) si calicivirusul felin, in timp ce cele mai cunoscute bacterii care provoaca infectii ale tractului respirator superior la pisici sunt Bordetella bronchispetica si Chlamydophila felis. Mai multe informatii despre cei mai frecventi agenti infectiosi care provoaca o infectie a tractului respirator superior la pisici pot fi regasite in alte materiale separate. Alti agenti, mai rar intalniti, care pot fi implicati intr-o infectie a tractului respirator superior la pisici sunt reprezentati de Mycoplasma sau reovirusul felin.

marți, 16 august 2016

Maine Coon-ul

Una dintre cele mai vechi rase din America de Nord aparute in mod natural, Maine Coon-ul este a doua, dupa persana ca si popularitate in Statele Unite. Aceasta rasa este apreciata pentru talia sa, personalitatea placuta si blana sa matasoasa.

Istoricul si originea

Maine Coon-ii se gasesc pe continentul american din timpul colonizarii. Se pare ca acestia ar fi ajuns in tinuturile americane din Europa odata cu primii colonisti, din moment ce pisicile populau adesea corabiile pentru a tine sub control populatiile de rozatoare daunatoare. Exista diferite ipoteze cu privire la originea si tinuturile de provenienta ale Maine Coon-ului. Una dintre ele pretinde ca Maine Coon-ii ar fi descendentii pisicilor cu parul lung a caror proprietara era Maria Antoinetta. Potrivit istorioarei, capitanul Clough a transportat pisicile si alte bunuri ale reginei in America in perioada in care se pregatea salvarea reginei de la executarea pedepsei cu moartea. Din nefericire, el nu a reusit sa-i salveze decat pisicile.