Pagini

Pagini

marți, 23 decembrie 2014

Cum Se Induce Voma (Emeza) La Pisici


Frecvent, pisicile ingera chestii sau alimente care pot fi periculoase sau chiar toxice. Daca sunteti martorii ingestiei, puteti evita eventualele probleme facandu-va pisica sa vomite.

Inducerea vomei se va face numai daca v-a fost recomandata de catre medicul vostru veterinar. Procedura poate fi riscanta si nu este recomandabila in toate cazurile. Va recomandam cu tarie sa va contactati medicul veterinar curant al pisicii voastre sau centrul medical veterinar de urgenta din vecinatatea domiciliului vostru pentru a primi sfaturile necesare privind oportunitatea si necesitatea de a induce voma in functie de fiecare incident in parte. Produsul sau substanta ingerata, cantitatea ingerata sau timpul scurs de la ingestie, precum si statusul general al pisicii voastre, toate vor trebui sa fie luate in considerare inainte de a recomanda inducerea vomei.

Metode De A Induce Voma

Peroxidul de hidrogen

Peroxidul de hidrogen (apa oxigenata) de 3% este destul de „popular” si eficient in provocarea varsaturilor la caini si pisici. Asigurati-va ca folositi peroxidul de 3% si nu peroxidul extrem de concentrat folosit la decolorarea parului. In ciuda faptul ca pe eticheta peroxidului este consemnat faptul ca acesta este toxic, acesta poate fi administrat fara riscuri la pisici. Este considerat toxic avand in vedere ca acesta induce voma si ca urmare nu ramane in organism.

Doza adecvata de peroxid de hidrogen 3% este de o lingurita la 5 kg masa corporala. Daca dispuneti de o seringa, o lingurita corespunde la 5 ml. Dupa administrare, incurajati-va pisica se faca un pic de miscare si agitati cu delicatete regiunea stomacului (partea stanga) pentru a amesteca peroxidul cu continutul stomacului. Varsaturile ar trebui sa apara in circa 15-20 de minute. Daca nu se produce voma, fara nicio problema puteti readministra o alta doza de peroxid de hidrogen 3%. Daca in continuare si dupa aceasta a doua doza pisica voastra nu reuseste sa vomite, aceasta va trebui sa fie consultata de catre un medic veterinar care ii poate administra un medicament vomitiv mai puternic.

Odata ce peroxidul de hidrogen 3% (apa oxigenata) a fost administrat, este extrem de important sa va urmariti companioana pentru a evita ca aceasta sa reingere substanta. Cand nu se cunoaste toxicitatea produsului sau substantei ingerate, este indicat sa recoltati o proba din materialul vomitat si s-o prezentati medicului vostru veterinar.

Siropul de ipeca


Acest medicament este frecvent utilizat pentru a induce voma la copii. Din pacate, acesta poate fi periculos si chiar toxic la pisici, astfel ca nu va trebui sa fie utilizat decat in cazul in care v-a fost recomandat in mod expres de catre medicul vostru veterinar.

Apa sarata si apa cu seminte de mustar

Acestea sunt alte alternative care au fost utilizate pentru a induce voma, dar s-au dovedit a nu fi foarte eficiente. De asemenea, in functie de natura produsului sau substantei ingerate, astfel de substante vomitive pot fi contraindicate intrucat pot accentua absorbtia toxicelor respective. In consecinta, NU se recomanda administrarea apei sarate (saramura) sau a apei cu seminte de mustar sub niciun pretext la pisici decat in cazurile in care acest lucru a fost recomandat in mod expres de catre medicul veterinar.

Pericolele Asociate Artificiilor si Petardelor


Accidentele si Starile de Boala

Nu se compara nimic cu un spectacol grandios de artificii – literalmente, cerul este aprins cu culori magnifice. Pur si simplu suntem innebuniti dupa ele si asteptam cu nerabdare sa ne bucuram de ele odata cu venirea acelor sarbatori si ocazii speciale, cum ar fi Anul Nou, Ziua Nationala sau diversele evenimente din vietile noastre. Toti suntem constienti de modul in care trebuie sa ne protejam atat pe noi, cat si pe copiii nostri atunci cand folosim artificiile, dar uneori, uitam ca inclusiv animalutele noastre de companie trebuie sa fie protejate.

Artificiile ajung foarte rapid la niste temperaturi extrem de ridicate. Animalutele curioase pot fi tentate sa miroasa sau chiar sa incerce sa ingere artificiile aprinse, astfel putandu-si provoca arsuri grave ale fetei, gurii sau chiar ale labutelor. Chiar si neaprinse, artificiile ingerate pot fi extrem de periculoase, chiar letale. Artificiile si petardele contin o varietate de agenti, inclusiv nitrat/azotat de potasiu. Pentru a le conferi culoare, artificiile contin metale grele, cum ar fi mercurul, antimoniul, cuprul, bariul, strontiul si fosforul. Ingestia acestor substante poate provoca imbolnaviri grave.

In plus, multe dintre artificii au proprietati explozive de tip proiectil si daca sunt utilizate necorespunzator, invelisul ejectat poate lovi animalutele de companie, provocandu-le traumatisme si arsuri. Artificiile care sunt tinute in mana sunt un bun exemplu pentru aceste tipuri de pericole.

Ingrijirea Medical-Veterinara

Diagnosticul

Examinarea fizica (consultul) si un istoric al unei expuneri recente la artificii, de regula, sunt suficiente pentru a diagnostica afectiunile si ranile asociate artificiilor. In cazul ingestiei, analizele de sange se pot dovedi necesare pentru a stabili efectul/efectele artificiilor asupra organelor si ar putea determina inclusiv cantitatea de metale grele ingerate.

Semnele de boala sau raniri asociate artificiilor sunt reprezentate de:
  •    Arsuri ale gurii sau pielii
  •    Lezarea tesuturilor moi
  •    Varsaturi
  •    Durere abdominala severa
  •    Respiratie superficiala

Tratamentul

Tratamentul in cazul starilor de boala asociate artificiilor depinde de tipul prejudiciului. Arsurile sunt tratate prin toaletarea zonelor afectate si administrarea antibioticelor si, de la caz la caz, a analgezicelor. Ingestia artificiilor necesita un tratament mai agresiv si complex.

Animalutele care ingera o cantitate mare de artificii vor trebui sa fie spitalizate. Pe perioada spitalizarii, pacientilor li se administreaza lichide intravenos, precum si anumite medicamente, cum ar fi sucralfatul, famotidina sau cimetidina pentru a proteja tractul gastrointestinal de eventuale prejudicii suplimentare. Medicatia anti-vomitiva, cum ar fi proclorperazina sau metoclopramidul, poate fi, de asemenea, necesara.

In functie de metalul greu implicat, poate exista un tratament specific sau un antidot. Pentru majoritatea, terapia de sustinere este singurul tratament disponibil. Majoritatea animalutelor se recupereaza, dar supravietuirea este putin probabila in cazul acelora care inghit o cantitate mare de artificii sau beneficiaza tardiv de tratament.

Preventia


Pastrati artificiile si petardele, aprinse sau neaprinse, departe de animalutul vostru de companie. In cazul in care animalutul vostru de companie participa la festivitati, asigurati-va ca acesta este protejat intr-o lesa sau intr-un transportator. Nu-i permiteti sa se joace sau sa alerge dupa artificiile aprinse. In cazul in care acesta este ranit, consultati-va imediat cu medicul veterinar. In ceea ce privesc starile de boala sau leziunile provocate de artificii, tratamentul pe care-l puteti efectua la domiciliu nu este eficient.

Pericolele La Care Sunt Expuse Pisicile Iarna



Problemele Hibernale

Pe masura ce se apropie iarna, ne scoatem hainele de iarna la purtat, ne consolidam locuintele pentru a le proteja de intemperii si ne limitam activitatile in afara casei. De asemenea, incepem sa ne pregatim pentru sarbatorile de iarna. In afara de a ne pregati pe noi insine de iarna, oferirea unui mediu sigur si a unei ingrijiri speciale pentru pisicile noastre sunt la fel de importante.

Amenintarile Din Afara Casei

Unele produse care sunt utilizate in sezonul de iarna rece si glacial au potentialul de a provoca ranirea sau imbolnavirea animalutelor noastre de companie.
  • Substantele folosite pentru topirea ghetii si sare, daca sunt ingerate, pot provoca inflamatii gastrointestinale semnificative. Animalutele de companie vor merge pe trotuare, vor aduna sarea pe picioarele lor si mai tarziu, isi vor curata labutele, ajungand astfel sa ingere substantele folosite pentru topirea ghetii. O modalitate de a preveni ingerarea sarii si a produselor de topire a ghetii este spalarea labutelor animalutului dvs. de companie dupa ce acesta se intoarce de afara.
  • Expunerea prelungita la frig, mai ales daca temperaturile scazute sunt acompaniate de vanturile puternice, poate scadea temperatura corporala a animalutelor de companie si provoca degeraturi.
  • Scurgerile de antigel pot fi foarte periculoase. Doar o cantitate mica este suficienta pentru a provoca intoxicarea si, eventual, moartea.
  • Animalutele de companie care se avanta sa traverseze lacurile acoperite de gheata se pot afunda prin gheata si pot ramane blocate sub apa inghetata. Inecul este foarte probabil daca animalutul nu primeste ajutor de urgenta.


Amenintarile Din Interiorul Casei

Pe masura ce temperaturile exterioare scad, oamenii si animalutele de companie tind sa-si petreaca mai mult timp in interiorul cald si primitor al caminului.
  • Inainte de a folosi soba sau semineul, pentru a va asigura ca nu exista eventuale scurgeri de monoxid de carbon, solicitati verificarea lui de catre personalul calificat. In general, animalutele de companie isi petrec mai mult timp in casa decat noi, oamenii, astfel ca ele sunt mult mai expuse riscului de a se intoxica cu monoxid de carbon.
  • Incendiile se produc mult mai frecvent in timpul iernii, adesea, din cauza radiatoarelor, sobelor pe lemne, pernelor/paturilor electrice si a altor dispozitive de incalzire. Aveti grija sa tineti sub supraveghere aceste aparate si sa le mentineti in locurile izolate si indepartate de animalutele dvs. de companie.
  • Anumite plante sunt o adevarata amenintare pentru pisici: Poinsetiile (cunoscute si ca stelele Craciunului, craciunitele sau Euforbia) irita stomacul si ochii. Fructele ciresului de Ierusalim (cunoscut si ca ciresul de iarna, de Craciun sau marul iubirii) sunt toxice si provoaca durere, varsaturi si diaree. Ilicele si vascul, crinul de iarna (Amaryllis), crizantema, rododendronul, precum si spanzul, piperul ornamental (piperul de Craciun), ciresul de Craciun, toate pot provoca probleme animalutelor care le ingera. Nota: amestecul din sevele acestor plante pot provoca arsuri groaznice in gura unui animalut care le-ar ingera.
  • Lumanarile sunt o mare atractie pentru animalutele de companie, asa ca nu va lasati animalutele nesupravegheate intr-o camera in care se afla un candelabru sau sfesnice cu lumanari aprinse. Balansarea neglijenta a cozii poate fi dezastruoasa.


Bradutul de Craciun

  •   Mirosul natural al bradutului de Craciun este extrem de atractiv pentru animalutele de companie. Dar nu trebuie sa scapati din vedere ca acele (chiar si cele ale bradutilor artificiali) sunt indigeste. Asa ca, tineti-va companioana departe de bradut (puteti folosi un gardut de protectie pentru bebelusi sau un gard din stinghii nu foarte inalt dispus de jur imprejurul bradutului). Nu uitati ca pisicilor le place la nebunie sa se catare, asa ca aveti in vedere sa securizati bradutul pentru a evita ca acesta sa nu fie rasturnat.
  •   Bradutii artificiali prezinta propriile lor pericole. Bucatile mici din plastic sau aluminiu se pot desprinde si pot fi inghitite, cauzand obstructii intestinale sau iritatii ale cavitatii bucale ale animalutului vostru de companie.
  •   Nu folositi conservanti in apa pe care o plasati la baza pomului. Ei pot fi toxici daca sunt consumati de catre un animalut insetat. Din acest considerent, acoperiti cu grija partea superioara a vasului astfel incat animalutul sa nu aiba acces la apa.
  •   Luminitele pot deveni foarte fierbinti – inlaturati-le de pe ramurile inferioare ale pomului astfel incat sa nu produca arsuri unei pisici curioase.
  •   Beteala este periculoasa. Marginile ei ascutite pot provoca leziuni prin taiere in cavitatea bucala a pisicii. Daca un animalut inghite o bucata, ea va bloca intestinul, provocand diminuarea apetitului, varsaturi, diaree, apatie si pierdere in greutate. Tratamentul, de regula, implica interventia chirurgicala.
  •  Nu folositi ornamentele comestibile sau decoratiunile fragile sau usor de spart pentru aranjarea pomului. Animalutul vostru de casa poate da peste pom in incercarea de a ajunge la ele.
  •   Asigurati-va ca, cablurile electrice nu se afla la indemana animalutelor, si sunt trecute etans pe langa pereti si podele. Rosul firelor poate produce arsuri sau edem pulmonar (lichid in pulmoni), care poate fi fatal.
  •   Nu folositi carligele din sarma pentru ornamente deoarece acestea se pot agata de o ureche sau coada, sau, daca sunt inghitite, se pot ancora (bloca) in gat sau la nivel intestinal.


Cadourile

  •    Intotdeauna verificati „jucariile” pe care animalutul sau copii vostrii le primesc ca daruri. Un animalut de casa poate inghiti piesele de dimensiuni mici; articolele din plastic pot fi usor de spart si de inghitit, de asemenea.        
  •   Ambalajele cu care sunt decorate cadourile pot fi periculoase pentru sanatatea animalutului: siretele si panglicile pot produce obstructia intestinului subtire daca sunt inghitite.
  •      Inainte de a arunca cutiile mari sau pe cele de carton, verificati-le interiorul pentru a va asigura ca niciun pisoi nu s-a ratacit in inauntru.


Alimentele

  •   Alcoolul si ciocolata sunt toxice – tineti bauturile si dulciurile departe de animalutele de companie. Ciocolata contine o substanta denumita teobromina, astfel ca numai cateva grame de ciocolata pura poate fi letala pentru o pisica. Ciocolata neagra si cea de menaj neindulcita sunt cele mai periculoase. Simptomele intoxicatiei sunt reprezentate de varsaturi, diaree, tremuraturi, hiperactivitate si convulsii. Din fericire, majoritatea pisicilor sunt selective in ceea ce priveste alimentatia lor, dar mentinerea acestor elemente departe de ele poate evita o catastrofa.
  •   Oasele de curcan lasate in locuri accesibile sunt aproape irezistibile pentru animalutele de companie, dar ele se pot opri in gatul animalului sau pot bloca tractul intestinal. Inlaturati resturile de la masa si nu lasati gunoiul la indemana animalutelor.


Iarna este un sezon frumos si minunat. Gheata acopera iazurile, zapada acopera copacii, copiii se dau cu sania si fac oameni de zapada. Cu un pic de grija si precautie, pericolele pot fi evitate si iarna poate fi un sezon placut in totalitate!

Ingrijirea De Iarna A Pielii Si Labutelor La Pisica



Problemele vremii reci

Sezonul de iarna poate produce uscarea pielii si deteriorarea labutelor pisicilor voastre. Luati in considerare cateva sfaturi despre cum putem proteja pielea si labutele pisicii noastre in acest sezon.
Iarna inseamna lucruri diferite in diferite parti ale tarii. Temperaturile mediului ambiant pot scadea, dar severitatea acestor temperaturi scazute variaza. In afara de asta, unele regiuni ale tarii pot prezenta, de asemenea, niveluri diferite ale regimului de umiditate in timpul lunilor mai reci ale anului. Umiditatea scazuta si diferitele metode ale oamenilor de a se confrunta cu acumularile de gheata si zapada pot produce anumite probleme animalutelor noastre de companie.
Pielea pisicii
Iarna, umiditatea scazuta este frecvent sesizata si pisicile sunt adesea tinute in casa, expuse caldurii uscate emanate de calorifere, precum si conditiilor uscate de mediu. Fara o umiditate suficienta a aerului, problemele de piele pot aparea. Problema de piele cea mai frecvent intalnita in sezonul de iarna este pielea uscata cu tendinta la exfoliere. Pentru a va ajuta animalutul sa treaca cu bine peste aceasta perioada rece si uscata cu o piele si o blana sanatoase, incercati cateva din aceste sugestii.
  Evitati sa va imbaiati pisica in timpul vremii reci si uscate. Baia va inlatura uleiurile esentiale de pe piele si va creste sansa dezvoltarii pielii solzoase (matreata). Daca imbaierea animalutului este necesara, folositi un sampon calmant pe baza de ovaz si apoi uilizati si un balsam.
  Periati-va des pisica pentru a inlatura matreata si firele de par moarte.
  Pentru a mentine blana si pielea lucioase, hraniti-va animalutul cu o hrana de foarte buna calitate. Evitati suplimentele si nu adaugati ulei in hrana decat in cazul in care acest lucru v-a fost recomandat de catre medicul vostru veterinar.
Labutele pisicii
Deteriorarea labutelor pisicii voastre reprezinta o problema reala numai pentru pisicutele care ies afara in timpul iernii reci si glaciale. Cand exista gheata si zapada, va puteti astepta ca diferite produse de topire sa fie regasite pe sol. Produsele de topire a ghetii contin in general sare. Cand animalutul vostru calca pe gheata si zapada, particulele de sare, nisip sau chiar cristalele de gheata se pot acumula intre degetele palmate ale acestuia. Animalutul vostru poate chiar ingera sarea lingandu-se pe labe, astfel putandu-se imbolnavi. Mentineti-va labutele animalutului vostru sanatoase in timpul acestei ierni urmarind aceste sugestii:
  Dupa fiecare plimbare, spalati-i sau stergeti-i picioarele animalutului vostru. Astfel veti indeparta cristalele de gheata si sare care pot produce uscarea excesiva a pielii. Prin aceste manopere veti ajuta, de asemenea, la inlaturarea produselor chimice pe care pisica voastra le poate lua pe labute si apoi le poate ingera atunci cand se toaleteaza.
  Taiati parul dintre degetele animalutului vostru pentru a diminua sansa ca cristalele de zapada si gheata sa se cantoneze in acele regiuni.
  O cantitate redusa de vaselina poate fi distribuita pe suprafata pernitelor degetelor pisicii voastre, mai ales inainte de a-i permite pisicii sa iasa afara in aer liber.

Ingrijirea De Iarna A Pisici


Ingrijirea de Vreme Rece

Datorita spatiului limitat sau a preferintei personale, unele persoane aleg sa-si creasca pisicile afara, in aer liber. In aceste circumstante, proprietarii care opteaza pentru a-si creste pisicile afara vor trebui sa le ofere o ingrijire speciala pentru a le proteja cat mai mult cu putinta.

Din pacate, pisicile crescute afara au o speranta de viata cu mult mai mica decat cele care traiesc in casa. Ele sunt mult mai expuse bolilor contagioase, agresiunilor cu alte pisici si alte animalute din mediul exterior, precum si accidentelor traumatizante (cum ar fi accidentele rutiere).

Adapostirea

Este o idee buna sa-i oferiti pisicii voastre un loc sigur si confortabil in care sa se poata odihni. O casa micuta pentru pisici bine echipata si din care pisica sa poate iesi cu usurinta este recomandata. Podeaua casutei poate fi acoperita cu paie sau cu o paturica pentru a o ajuta sa-si mentina temperatura corporala in lunile de iarna. Daca este utilizat asternutul din paie, el va trebui sa fie schimbat periodic. Paiele pot mucegai inducand diferite probleme de piele si respiratorii companioanei voastre.

Intretinerea

Pisicile de exterior cu parul lung vor avea nevoie de o intretinere periodica. Blanita acestor pisici este mult mai predispusa la incalcire si la a „aduna” tot soiul de mizerii. Indepartarea caltilor (care poate necesita tunderea periodica) va ajuta la diminuarea traumatizarii pielii si o va ajuta pe pisica voastra sa-si mentina temperatura corporala adecvata. Majoritatea pisicilor cu parul scurt nu au nevoie de o intretinere consistenta si consecventa.


In lunile de iarna, unele comunitati folosesc sarea pentru a topi zapada si gheata. Atunci cand pisica paseste pe suprafetele acoperite cu sare, o parte din particule pot ramane in firele de par ce ii acopera labele. Toaletarea zilnica si meticuloasa specifica pisicilor poate duce ulterior la ingestia sarii si, consecutiv, la deranjamente gastrointestinale. Sarea poate fi la fel de bine si caustica pentru pernitele labutelor. Incercati sa-i mentineti pisicii voastre picioarele curate atunci cand gheata si sarea abunda.

Hranirea

Pisica de exterior este, de obicei, destul de activa. Oferirea unei alimentatii adecvate este esentiala. Asigurati-va ca mancarea pe care o consuma pisica voastra este de buna calitate. Hrana va fi administrata de cel putin doua ori pe zi. Fiti constienti de faptul ca puteti ajunge in situatia in care sa hraniti si alte cateva pisici de curte in afara de a voastra. Intotdeauna puneti-i la dispozitie apa proaspata si frecvent, verificati-o sa nu fie inghetata. Zapada si gheata nu sunt altervative adecvate pentru sursele de apa.



Problemele de Sanatate

Pisicile care traiesc afara au sanse mari de a suferi leziuni traumatice. Loviturile produse de automobilele in mers, atacurile altor animale sau ranile produse de oamenii rau-intentionati pot duce la rani grave sau chiar la moartea pisicii. Aceste accidente sunt foarte dificil de prevenit. Daca pubela voastra de gunoi nu este corect inchisa, ingestia gunoaielor poate determina deranjamente gastrointestinale. Tineti toate articolele destinate pentru autovehiculele voastre departe de pisica voastra. Multe persoane isi schimba antigelul primavara si toamna; expunerea la antigel poate fi mortala. Asigurati-va ca toate chimicalele toxice si periculoase sunt depozitate in siguranta si departe de pisica voastra. Erbicidele, ingrasamintele si alte produse horticole pot reprezenta o amenintare la adresa starii de sanatate, de asemenea. Tineti aceste produse in conditii de siguranta si departe de pisica voastra.

Iarna, cand va intoarceti acasa, motorul masinii voastre este destul de cald astfel ca pisicile il pot considera un loc confortabil pentru odihna in frigul aprig. Leziuni grave se pot produce atunci cand masina este pornita in timp ce pisica doarme pe motorul cald. Pentru a evita acest lucru, claxonati inainte de a va porni masina pentru a-i oferi pisicii posibilitatea sa fuga.

Ingrijirea Veterinara de Specialitate


Consultul anual este foarte important pentru sanatatea pisicii crescute in aer liber. Diagnosticarea prompta si tratarea starii de boala sunt vitale. Asigurati-va ca pisica voastra este protejata de boli in mod corespunzator prin vaccinare. Supuneti-va pisica controalelor parazitologice periodice si deparazitati-o in mod adecvat. Discutati alternativele de preventie a infestatiei cu purici si capuse cu medicul vostru veterinar. Preventia dirofilariozei este, de asemenea, foarte importanta la pisica crescuta afara. Avand in vedere ca isi petrece majoritatea timpului in mediul exterior, expunerea ei la tantari este mai mare, iar posibilitatea de a contracta dirofilariile este crescuta.

10 Pasi pentru aranjarea unui pom de Craciun care sa nu creeze pericole pentru pisici

Un Pom de Craciun Lipsit de Pericole pentru Animalutele Voastre de Companie


Nici nu v-ati dezmeticit bine dupa Mos Nicolae si gata trebuie sa va pregatiti pentru sarbatorile de Craciun. In milioane si milioane de case incep sa se impodobeasca brazi naturali sau artificiali – adevarate turnuri sclipitoare de frumusete care pot reprezenta o tentatie si in acelasi timp o amenintare pentru animalutele voastre de companie. Inainte de a aranja bradutul, acordati-va cateva momente pentru a va lua cateva masuri de precautie.

1. Alegeti locul potrivit. Alegeti o zona in care bradutul sa poata fi admirat de catre familia voastra, fara sa se transforme intr-o „jucarie de catarat” pentru animalutul vostru. Pomul ar trebui sa fie fixat de perete sau tavan, departe de obiectele de mobilier care ar putea servi drept rampa de lansare pentru pisicuta voastra. De asemenea, incercati sa asezati pomul in apropierea unei prize, astfel incat sa nu trebuiasca sa intindeti cablurile electrice pe distante lungi.

2. Pregatiti zona. Intindeti o folie de plastic sau cumparati o „punga pentru pom” (mai greu de gasit la noi, dar nu imposibil). Aceasta din urma este un sac de gunoi extrem de incapator care se dovedeste extrem de util in cazul in care alegeti sa impodobiti un brad viu, natural. Centrati pomul pe sacul respectiv. Cand sezonul s-a incheiat, singurelele lucruri pe care le veti avea de facut este sa adunati decoratiunile si sa trageti sacul peste pom. Astfel veti putea evita caderea acelor pe masura ce acestea se usuca si se desprind din brad si, in consecinta, veti evita posibilitatea ca acestea sa fie mestecate sau inghitite de animalutul vostru.

3. Fixati pomul. Pisicilor – si mai ales pisoilor – le place sa se catere in copaci. Nu sunt putini cei care s-au trezit cu pisoii leganandu-se in varful pomului de Craciun, mieunand cu disperare. Pisoii se pot rani daca brazii sau ornamentele cad si se sparg. Fara prea multe eforturi, cainii pot tranti la pamant un pom, fie frecandu-se de acesta, fie jucandu-se sub el. O idee buna ar fi sa asezati pomul intr-un colt si sa-l fixati de cele doua laterale cu ajutorul unor carlige mici prinse in perete. Un alt truc este de a pune un carlig mic in tavan chiar deasupra pomului si de a utiliza un fir de guta transparent pentru pescuit care sa faca legatura intre varful bradului si carlig. Firul de guta transparent este invizibil. J

4. Ascundeti cablurile electrice. Cablurile electrice reprezinta un pericol letal pentru animalutele de companie – mai ales pentru catelusii si pisoii care rod orice. Cablurile electrice pot provoca electrocutare si leziuni grave sau chiar moartea animalutelor. Protejati cablurile electrice, fie pozitionandu-le cat mai sus, astfel incat animalutul sa nu poata ajunge la ele, fie ascunzandu-le in dispozitivele speciale (traverse/carcase din plastic sau PVC) de protectie.

5. Fara carlige (agrafe). Verificati-va ornamentele si inlocuiti carligele cu un inel de ata legata intr-un nod. Adesea, ornamentele cad din pom si animalutele de companie le pot prinde in gura sau pot inghiti carligele.

6. Alegeti ornamente sigure. Nu exista nici un glob
perfect sigur pentru animalutele de companie, deoarece orice fel de ornament poate fi ingerat si poate cauza o obstructie intestinala. Globurile mai sigure pentru animalutele de companie ar fi cele confectionate din plastic sau lemn. Globurile de sticla pe de alta parte pot fi extrem de periculoase. Daca se sparg, animalutele de companie pot calca pe ele si-si pot taia labutele sau si mai rau – le pot considera ca fiind o minge si le musca spargandu-le si provocandu-si leziuni si hemoragii la nivelul gurii si gatului.  Din pacate, multi dintre proprietarii de animalute de companie au invatat pe propria piele ca nu este o idee buna sa puna vreun fel de ornament pe ramurile inferioare ale pomilor lor de Craciun. Ornamentele confectionate din alimente pot fi deosebit de atractive pentru animalutele de companie.

7. Panglicile. Panglicile late si lungi din catifea rosie sunt niste accesorii minunate si pot inlocui cu succes beteala si ghirlandele care pot fi mancate de catre pisici si caini si, in consecinta, pot provoca obstructii intestinale fatale sau alte probleme de sanatate. Pisicile sunt atrase in mod deosebit de beteala extrem de stralucitoare. Ingestia acestui tip de material poate cauza obstructii intestinale care vor necesita efectuarea unei interventii chirurgicale pentru salvarea animalutelor afectate sau, in cel mai fericit caz, deranjamente gastrointestinale.

8. Cadourile. Cainilor si pisicilor le place la nebunie sa „investigheze” si majoritatea nu pot intelege faptul ca darurile nu trebuie deschise pana in ziua de Craciun. Panglicile si snururile decorative pot fi ingerate, iar cadourile pot fi distruse de catre un animalut de companie jucaus. O idee buna ar fi sa depozitati cadourile intr-o zona sigura pana in momentul in care pot fi oferite si deschise sau asigurati-va ca animalutul vostru de companie este supravegheat in timp ce investigheaza si-si cauta darul special.

9. Maturati si Udati. Maturati acele de brad. Ingestia acestor ace poate provoca varsaturi si iritatie gastrica. Udati in permanenta pomul si aprindeti luminitele numai atunci cand sunteti acasa. Riscul provocarii unui incendiu este intotdeauna prezent atunci cand exista un pom cu luminitele aflate in functiune. De asemenea, nu-i permiteti animalutului vostru de companie sa bea din apa pomului.

10. Supravegherea. Cel mai bun si sanatos lucru pe care-l puteti face este sa le permiteti accesul animalutelor voastre in preajma bradutului, numai atunci cand sunt supravegheate. Animalutele de companie care deranjeaza cu insistenta pomul, vor trebui sa fi incurajate – facand uz de intarirea (motivarea) pozitiva – sa-l lase in pace. Marul amar (Bitter apple spray) poate fi pulverizat pe ramurile de la baza bradutului pentru a indeparta „rontaitorii” si curiosii insistenti J.

In concluzie, luati in considerare acesti pasi atunci cand va pregatiti sa va impodobiti pomul de Craciun astfel incat acesta sa fie un eveniment placut atat pentru dumneavoastra, cat si pentru animalutele voastre de companie. De asemenea, n-ar fi o idee rea sa consultati acest material si in cazul in care aveti bradutul deja aranjat. O reverificare si cateva masuri suplimentare de precautie nu strica niciodata.