joi, 11 aprilie 2019

Sindromul Brahicefalic Respirator la Pisici

Ce inseamna brahicefalic?

„Brahi” inseamna „scurtat” si „cefalic” inseamna „cap”. Oasele craniene ale pisicilor brahicefalice sunt scurtate in lungime, conferind fetei si nasului un aspect „turtit”. Ca urmare a oaselor fetei si nasului mai scurte, anatomia si relatiile cu celelalte structuri tisulare moi sunt afectate; parte din aceste modificari pot cauza probleme fizice, in special in ceea ce priveste respiratia.

Persanele, exoticele, himalaienele si burmezele sunt cele mai renumite rase brahicefalice de pisici, dar din incidenta acestei suferinte nu scapa british-ul shorthair sau longhair si scottish fold-ul.

Ce este sindromul respirator brahicefalic?

Sindromul respirator brahicefalic face referire la un ansamblu particular de anomalii ale cailor respiratorii superioare care afecteaza pisicile brahicefalice. Acest sindrom este cunoscut si sub denumirea de sindrom brahicefalic al cailor respiratorii, sindrom brahicefalic sau boala obstructiva congenitala a cailor respiratorii superioare. Anomaliile cailor respiratorii superioare care apar in acest sindrom pot include nari stenotice, o elongatie a palatului moale (valul palatin), hipoplazia traheii si eversia sacilor laringieni. O pisica cu sindrom brahicefalic poate fi afectata de una sau mai multe dintre aceste anomali.

Pisicile cu nari stenotice au nari anormal de inguste si de mici; ingustarea limiteaza cantitatea de aer care patrunde pe la nivelul nasului. O pisica cu o elongatie a valului palatin (portiunea moale a plafonului gurii) are un palat moale care este prea lung pentru lungimea gurii; excesul de lungime blocheaza partial sau complet intrarea in trahee. Aceste doua anomalii sunt cele mai frecvent observate la pisicile brahicefalice. O hipoplazie de trahee inseamna ca traheea are un diametru mai mic decat in mod normal. Sacii laringieni sunt mici saculeti sau buzunare care se afla chiar in interiorul laringelui; acesti saci se rasucesc sau sunt aspirati in caile respiratorii prin presiunea asociata efortului respirator crescut cauzat de narile stenotice si/sau de valul palatin elongat. Eversia sacilor laringieni va amplifica si mai mult obstructia cailor respiratorii.

Care sunt simptomele sindromului brahicefalic respirator?

Oricare dintre aceste anomalii ale cailor respiratorii superioare pot provoca o rezistenta crescuta a cailor respiratorii si ca urmare, intensificand efortul necesar pentru a inhala. In general, cu cat sunt prezente mai multe anomalii cu atat mai severe vor fi si simptomele. Majoritatea pisicilor cu acest sindrom pot sa respire mai usor pe la nivelul gurii decat pe la nivelul nasului lor; ca urmare, cel mai frecvent simptom observat la pisicile cu acest sindrom este respiratia bucala (cu gura deschisa).

„In general, cu cat sunt prezente mai multe anomalii, cu atat mai severe vor fi si simptomele.”

Pisicile usor afectate vor reproduce un oarecare zgomot atunci cand respira sau pot sforai atunci cand sunt relaxate sau dorm. Pisicile grav afectate vor prezenta zgomote mai pronuntate in timpul respiratiei, par sa oboseasca cu usurinta la efort, isi pierd echilibru si pot chiar lesina dupa ce se joaca sau fac miscare. Ocazional, pisicile afectate vor prezenta si alte simptome cum ar fi tuse, senzatie de inecare sau sufocare, regurgitare sau varsaturi. Simptomele, adesea, se inrautatesc in perioadele cu vreme calda si umiditate crescuta.

„Simptomele, adesea, se inrautatesc in perioadele cu vreme calda si umiditate crescuta.”

In timp, pisicile care sunt grav afectate pot dezvolta alte probleme secundare, inclusiv inflamatia altor structuri de la nivelul cailor respiratorii. Pe termen lung, efortul intensificat asociat respiratiei poate, de asemenea, sa puna o presiune crescuta asupra inimii.

Cum este diagnosticat sindromul brahicefalic respirator?

Daca aveti o pisica brahicefalica, medicul vostru veterinar poate discuta acest sindrom cu voi ca parte a examinarii starii de sanatate de rutina sau v-ati putea prezenta pisica la medicul veterinar pentru o examinare deoarece aceasta prezinta un episod de disconfort respirator sau o stare de lesin.

Acest sindrom va fi diagnosticat pe baza rasei pisicii, conformatiei faciale, semnelor clinice si a rezultatelor examinarii fizice. Narile stenotice, de regula, pot fi diagnosticate la inspectia vizuala. Diagnosticul unei elongatii de val palatin, eversiunii sacilor laringieni sau alte modificari anatomice asociate din interiorul cavitatii bucale vor necesita o sedare profunda sau anestezie generala.

Avand in vedere ca pisicile cu acest sindrom au un risc crescut de complicatii asociate anesteziei generale, medicul vostru veterinar va recomanda un set de analize de sange pre-anestezice si cateva radiografii toracice pentru a evalua starea generala de sanatate a pisicii voastre inainte de procedura de diagnostic. Daca pisica voastra suporta o anestezie generala pentru a-i diagnostica aceasta afectiune, medicul vostru veterinar va va recomanda ca orice corectie chirurgicala necesara sa fie efectuata in acelasi timp.

Care este tratamentul pentru sindromul brahicefalic respirator?

Deoarece obezitatea agraveaza simptomele sindromului brahicefalic respirator, scaderea in greutate reprezinta o parte importanta a protocolului terapeutic daca pisica este supraponderala. La pisicile cu simptome usoare sau intermitente, afectiunea poate fi gestionata conservator controland nivelurile de activitate, evitand mediile cu temperaturi ridicate si umiditate crescuta, mentinand pisica intr-un spatiu prevazut cu aer conditionat pe perioada verii si evitand stresul.


„Deoarece obezitatea agraveaza simptomele sindromului brahicefalic respirator…”

Corticosteroizii, antiinflamatoriile nesteroidiene si oxigenoterapia, toate pot fi utile pentru ameliorarea pe termen scurt a inflamatiei cailor respiratorii sau a disconfortului respirator. Cu toate acestea, terapia medicamentoasa a acestei afectiuni nu corecteaza anomaliile anatomice care stau la baza acesteia.

Chirurgia este tratamentul de electie ori de cate ori anomaliile anatomice interfereaza cu si afecteaza respiratia pacientului. Narile stenotice pot fi corectate in mod chirurgical prin indepartarea unei „pene” de tesut de la nivelul narilor, permitand o circulatie imbunatatita a aerului pe la nivelul narilor. O elongatie a valului palatin poate fi scurtata chirurgical pana la o lungime mai normala. Eversia sacilor laringieni poate fi remediata chirurgical pentru a elimina obstructia laringelui.

Cat de reusita este interventia chirurgicala?

„Cu cat mai devreme anomaliile asociate acestui sindrom sunt corectate..”

Cu cat anomaliile asociate acestui sindrom sunt corectate mai devreme cu atat mai bine deoarece afectiunea se agraveaza in timp si poate cauza alte anomalii. Corectia timpurie a narilor stenotice si/sau a elongatiei valului palatin va imbunatati semnificativ functia cailor respiratorii si poate preveni dezvoltarea eversiei sacilor laringieni.

In perioada timpurie post-operatorie, inflamatia si edemul la nivelul interventiilor chirurgicale pot aparea si interfera cu procesul respirator. Din acest motiv, medicul vostru veterinar va va monitoriza atent pisica dupa ce interventia chirurgicala a fost efectuata. Anvergura monitorizarii ce va fi necesara depinde de procedurile chirurgicale care au fost efectuate.

Care este prognosticul pentru o pisica cu sindrom brahicefalic respirator?

Prognosticul general pentru pacientii cu sindrom brahicefalic depinde de cat de multe anomalii anatomice sunt prezente si de varsta pisicii la momentul diagnosticului si tratamentului.

Pisicile care necesita numai corectia chirurgicala pentru nari stenotice si/sau elongatia valului palatin prezinta un prognostic mai bun decat pisicile cu mai multe defecte. Pisicile cu hipoplazie de trahee au un prognostic variabil. Pisicile care prezinta si alte probleme, cum ar fi boala alergica a cailor respiratorii (bronsita cronica sau asmatiforma) sau care au dezvoltat probleme secundare ca urmare a perturbarii functiei si structurii cailor respiratorii prezinta un prognostic rezervat spre grav. Cu toate acestea, managementul adecvat poate imbunatati semnificativ calitatea vietii acestor pacienti.

Imi mai puteti oferi un alt sfat?

„Pisicile cu dificultate respiratorie pronuntata sau pisicile care necesita interventii chirurgicale pentru corectia obstructiei cailor respiratorii nu ar trebui sa fie acceptate in programele de reproductie.”


Acest sindrom este direct legat de conformatie sau standardul rasei in cazul pisicilor brahicefalice. Pisicile cu dificultate respiratorie pronuntata sau pisicile care necesita interventii chirurgicale pentru corectia obstructiei cailor respiratorii nu ar trebui sa fie acceptate in programele de reproductie. De regula, se recomanda ca aceste pisici sa fie sterilizate in acelasi moment in care este efectuata si corectia chirurgicala.

Cats' LadyVet - Doctorita Pisicilor este primul centru medical-veterinar de diagnostic si tratament dedicat exclusiv pisicilor. Daca iti doresti ca pisica ta sa se afle in ingrijirea unui medic veterinar specializat in medicina felina, a carui prioritate si prim interes profesional sunt pisicile, programeaza-ti pisica la 021.211.00.49 pentru un consult si vino s-o cunosti pe doctorita!

Adresa: Strada Sfantul Spiridon nr. 11, sector 2, Bucuresti

Adresa de e-mail: doctoritapisicilor@gmail.com

Telefoane de contact: 021.211.00.49 / 0724.199.920 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)