vineri, 13 iulie 2018

Medicatia pentru Reducerea Stresul Asociat Vizitelor Medical-Veterinare pentru Pisici

Olaf

De ce este pisica mea asa de stresata cand o duc la clinica veterinara?


Pentru majoritatea pisicilor, o vizita la veterinar este o experienta coplesitoare. Pisica este scoasa din mediul ei de viata familiar, pusa intr-o masina zgomotoasa, dusa cu masina la clinica veterinara, scoasa in sala de receptie unde sunt mirosuri puternice de la alte animale si oameni si apoi dusa intr-o sala de consultatii unde o persoana cu care nu este familiarizata o examineaza si-i administreaza diferite tratamente. Oricare dintre aceste lucruri poate fi stresant, iar atunci cand toate sunt experimentate laolalta, nu e de mirare ca pisica voastra este atat de speriata si nervoasa.

Ii pot da pisicii mele un sedativ sau un medicament anxiolitic pentru a-i diminua acest stres?


Sedativele sunt medicamente care se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala, care ar trebui sa fie administrate numai pisicilor sanatoase. Daca programarea pisicii voastre vizeaza numai o examinare wellness de rutina, medicul vostru veterinar poate prescrie un sedativ daca starea de stres a pisicii voastre este severa. Tinand cont de faptul ca aceste medicamente pot avea efecte secundare, NICIODATA nu-i administrati pisicii voastre un sedativ daca aveti ORICE indoiala privind starea de sanatate prezenta a acesteia – chiar daca medicul vostru veterinar v-a pus la dispozitie un sedativ pentru vizitele wellness de rutina.

Buprenorfina, gabapentinul si alprazolamul sunt exemple de medicamente care, recent, au inceput sa fie utilizate pentru a reduce anxietatea asociata calatoriei cu masina sau vizitelor medical-veterinare. Daca unul dintre aceste medicamente este adecvat pentru situatia particulara a pisicii voastre, medicul vostru veterinar vi-l va prescrie.

Dar despre medicamentele naturiste ce puteti spune?


Medicamentele naturale sau naturiste, cunoscute si ca terapii complementare, acopera o gama larga de produse incluzand plante medicinale, nutraceutice, suplimente si remedii homeopate (va rugam sa consultati materialul nostru informativ privind „Consilierea Comportamentala – Medicatia Complementara). Desi piata produselor farmaceutice abunda de produse care pretind ca trateaza anxietatea, aceste afirmatii sunt in mare parte anecdotice si exista putine studii controlate care sustin eficacitatea acestora, fie la om, fie la animalele de companie. Unul dintre cele mai mari motive de ingrijorare pe care multi medici veterinari le au in ceea ce privesc medicatiile complementare este acela ca pot exista variabilitati in puritatea, calitatea, nivelul de contaminanti si eficacitatea lor de la un lot la altul. Desi avem tendinta de a considera produsele naturale sau naturiste ca fiind benigne (nevatamatoare), nu intotdeauna este si cazul acestora, mai ales atunci cand vine vorba de tratarea pisicilor, care au procese metabolice diferite de ale noastre.

„Feromonii sunt o alternativa naturala ce prezinta dovezi stiintifice solide ale eficacitatii si pot avea actiune rapida.”

Exista produse veterinare disponibile in comert care pretind sa aiba efecte calmante generalizate sau ca trateaza tulburarile de anxietate. Desi aceste produse, in general, intrunesc un nivel de control al calitatii si standardizare care este similar cu al produselor farmaceutice, studiile privind eficacitatea, in general, lipsesc. Majoritatea acestor produse sunt destinate utilizarii in tratarea problemelor comportamentale si necesita cateva saptamani pentru a-si demonstra eficienta. Feromonii sunt o alternativa naturala ce prezinta dovezi stiintifice solide si pot avea actiune rapida.

Ce sunt feromonii?


Sven
Feromonii sunt substante produse in mod natural, lipsite de miros care sunt emise de animale si oameni si declanseaza o reactie emotionala la alti membri din aceeasi specie. Feromonii actioneaza prin stimularea organului vomeronazal si au efecte asupra anumitor zone ale creierului care duc la reactii emotionale. Acestia sunt specifici de specie; cu alte cuvinte, feromonii unei specii vor avea efect numai la alti membri din acea specie. Feliway este un feromon sintetic care a fost conceput in mod special pentru a fi utilizat la pisici. Feromonul din Feliway este o copie sintetica a feromonului facial felin utilizat de pisici pentru a-si marca teritoriul ca fiind sigur si lipsit de pericole. Prin imitarea feromonilor faciali naturali ai pisicii, Feliway creaza o stare de familiaritate si siguranta in mediul ambiental local al pisicii. Ca urmare, acesta se dovedeste util in a conferi pisicilor confort si o stare de calm atunci cand sunt nevoite sa faca fata unei situatii provocatoare si, de asemenea, este util in prevenirea sau reducerea stresului cauzat de o schimbare survenita in mediul lor de viata.

Feliway este disponibil sub forma de spray pentru utilizarea cand si cand, cum ar fi masina, transportatorul pisicii sau sala de consultatii a medicului veterinar, precum si sub forma de dispozitiv ce se introduce in priza pentru a elibera feromonul sub forma de aerosoli intr-o anumita zona timp de circa o luna de zile.

Cum as putea utiliza Feliway pentru a reduce stresul asociat vizitei medical-veterinare a pisicii mele?


Ar trebui sa pulverizati un prosop sau o paturica pe care o veti aseza in transportatorul pisicii voastre si, de asemenea, nu scapati din vedere sa pulverizati inclusiv interiorul masinii voastre inainte de a pune pisica in ea. Cand ajungeti in sala de examinare, puteti aseza prosopul sau paturica pe masa de consult pentru a va asigura in continuare ca pisica voastra se simte confortabil si in siguranta.

Ce parere aveti despre Rescue Remedy?


Rescue Remedy este un remediu floral Bach care contine cinci esente florale destinate pentru a diminua starile de panica dupa stresul emotional sau fizic. Produse similare sunt fabricate de catre alte companii cu denumiri diferite. Desi nu exista studii controlate care sa sustina eficacitatea lor, date anecdotice sustin ca aceste produse ar putea fi benefice in calmarea anumitor pisici in timpul vizitelor medical-veterinare. Ca urmare a diluarii masive a acestor esente, este putin probabil ca acestea sa fie periculoase pentru pisica voastra (va rugam consultati materialul informativ privind „Esentele Florale”).

Exista alte eventuale sfaturi care s-ar dovedi utile in a reduce nivelurile de stres ale pisicii mele in timpul vizitei medical-veterinare?


Una dintre cele mai eficiente modalitati de a diminua nivelul de anxietate al pisicii voastre este de a ramane calm si relaxat pe durata vizitei. Vorbiti-i pisicii cu o voce calma si linistitoare si asigurati-o ca se afla intr-un mediu sigur mangaind-o pe cap sau in locurile ei favorite atata timp cat nu interfereaza examinarea medicului veterinar. Va rugam consultati materialul nostru informativ privind „Reducerea Stresului Asociat Vizitelor Medical-Veterinare pentru Pisici” pentru mai multe informatii.

Cats' LadyVet - Doctorita Pisicilor este primul centru medical-veterinar de diagnostic si tratament dedicat exclusiv pisicilor. Daca iti doresti ca pisica ta sa se afle in ingrijirea unui medic veterinar specializat in medicina felina, a carui prioritate si prim interes profesional sunt pisicile, programeaza-ti pisica la 021.211.00.49 pentru un consult si vino sa ne cunosti. 

Adresa: Strada Sfantul Spiridon nr. 11, sector 2, Bucuresti

Adresa de e-mail: doctoritapisicilor@gmail.com


Telefoane de contact: 021.211.00.49 / 0724.199.920

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)