miercuri, 4 iulie 2018

Consilierea Comportamentala – Medicatiile si Fisa de Consimtamant

Sursa: https://i0.wp.com/media.indiedb.com/images/groups/1/3/2392/beautiful-cats-hd-wallpapers-18.jpg

Cum sunt utilizate medicamentele pentru modificarea comportamentului la pisici?


In prezent, sunt utilizate numeroase medicamente pentru a trata problemele de comportament ale animalelor de companie. Pentru a stabili daca tratamentul medicamentos poate fi luat in considerare, in primul rand este esential sa se determine diagnosticul si cauza problemei. Medicamentele sunt indicate atunci cand tehnicile de modelare a comportamentului de unele singure este prea putin probabil sa amelioreze problema, in cazurile care nu au raspuns cu succes la terapia comportamentala sau in cazurile in care ar putea fi dificil sau periculos sa se intervina fara ajutorul medicamentelor. In acele cazuri in care pisica este excesiv de anxioasa sau manifesta comportamente care i-ar putea fi daunatoare ei insasi sau altora, medicamentele pot fi indicate din considerente umane. In unele cazuri, cum ar fi cele in care ar putea exista anomalii la nivelul receptorilor si neurotransmisiei cerebrale, medicamentele ar putea fi o parte necesara a protocolului de terapie pentru facilitarea functiei cerebrale mai normale.

Cateva dintre tipurile de afectiuni in care medicamentele ar putea fi utilizate includ tulburarile compulsive, marcarea cu urina la pisici, tulburarile de deficit de atentie, epilepsia si cazurile in care pisicile manifesta anxietate, fobii sau discontrol comportamental.

Desi medicamentele ar putea contribui la imbunatatirea rezultatelor in anumite cazuri de probleme de comportament, programul de management comportamental este cel necesar pentru obtinerea unui comportament dorit si, in ultima instanta, rezolvarea problemei. Dimpotriva, fara ajutorul medicamentelor, educarea si modificarea comportamentala pot fi impracticabile (de exemplu, atunci cand pisica este excesiv de anxioasa).

Ce medicamente sunt autorizate pentru uz veterinar?


Pana in prezent, cateva dintre medicamentele utilizate in terapia comportamentala veterinara au fost aprobate pentru a fi utilizate la animalele de companie. In afara sedativelor, numai clomipramina, fluoxetina si selegilina au fost autorizate pentru a fi utilizate la caini in America de Nord. Majoritatea medicamentelor utilizate in problemele de comportament ale animalelor sunt medicamente umane, astfel ca dozele, efectele secundare si aplicabilitatile pentru animale au fost extrapolate din uzul uman. Astfel de medicamente pot fi utilizate sub stricta supraveghere a medicului vostru veterinar si este posibil sa vi se solicite semnarea unui formular care atesta consimtamantul vostru informat pentru un astfel de uz. Fiecare caz cu probleme comportamentale trebuie sa fie manageriat si tratat in mod individual. Medicamentele sunt specifice fiecarui pacient si nu trebuie sa fie transferate altor animale de companie din casa sau, in niciun caz, utilizate de proprietari.

Medicamentele care ar putea fi eficiente pentru anumite probleme comportamentale la pisici sunt:

  • Antihistaminicele
  • Medicamentele anti-anxietate (anxiolitice)
  • Benzodiazepinele
  • Buspirona
  • Propranololul
  • Clonidina
  • Antidepresivele
  • Progestinele
  • Sedativele
  • Stimulentele
  • Anticonvulsivantele
  • Selegilina
  • Antagonistii NMDA

Cum sunt utilizate antihistaminicele in terapia comportamentala?


Antihistaminicele pot fi utile in terapia comportamentala pentru efectele lor antipruriginoase (anti-mancarime) si sedative. Ele au fost utilizate la animalele de companie pentru a le seda inainte de calatoria cu masina, la animalele care se trezesc si misuna pe timpul noptii si in cazul unor forme de zgariat compulsiv si de automutilare.

Antihistaminicele au efect sedativ, mai ales in timpul primelor catorva zile de terapie. Ele sunt contraindicate la animalele de companie care ar putea fi predispuse la retentie urinara (de ex., bolile de prostata), glaucom, boala tiroidiana, boala cardiaca sau boala hepatica.

Cum si cand sunt utilizate medicamentele anti-anxietate in terapia comportamentala?


In functie de tipul de medicament utilizat, medicamentele anti-anxietate pot avea efect in cateva ore de la inceperea terapiei sau pot avea nevoie de o saptamana sau mai mult pentru a-si realiza efectul. Efectele secundare variaza cu tipul si clasa de medicamente utilizate, variind de la cresterea poftei de mancare si stare de sedare pana la agitatie cu usoara sau fara stare de sedare. Orice medicament anti-anxietate poate reduce teama sau frica pana la un asa punct incat unii pacienti devin mai increzatori, mai indrazneti si chiar agresivi (dezinhibare). Benzodiazepinele, buspirona si propranololul sunt cele mai uzuale medicamente anti-anxietate folosite in problemele comportamentale veterinare.


Ce sunt benzodiazepinele si de ce sunt ele utilizate?


Pentru anxietate, marcarea cu urina, fobiile la zgomote, agresiunea indusa de frica, frica generalizata, trezirile pe timpul noptii si in unele tulburari de panica, medicamentele anti-anxietate de tipul benzodiazepinelor (de ex., diazepamul, oxazepamul, alprazolamul) pot fi utilizate. Datorita debutului rapid si duratei relativ scurte de actiune, aceste medicamente sunt in principal utilizate in situatiile previzibile care ar putea genera anxietate temporara si mai putin pentru problemele prezente pe termen lung sau in plina desfasurare. Ca urmare a posibilitatii aparitiei dependentei si a efectelor de tip bumerang (de ex., inrautatirea problemei odata cu intreruperea medicamentului), intreruperea treptata a medicatiei este recomandata dupa ce pacientul a fost supus terapiei continue (o perioada mai lunga de timp). Functia hepatica trebuie sa fie monitorizata inainte si in timpul terapiei din cauza potentialului acestor medicamente de a genera afectare hepatica, in special la pisici.

Fiecare pacient trebuie sa fie atent monitorizat in ceea ce priveste orice efecte nedorite sau neasteptate asupra sanatatii sau comportamentului.

Benzodiazepinele pot cauza sedare si stimularea apetitului, iar unii pacienti pot deveni chiar mai agitati sau mai anxiosi atunci cand este initiata terapia. Aceste efecte, de regula, ar trebui sa se remita in cateva zile. Aveti in vedere sa raportati imediat medicului vostru veterinar, orice modificari comportamentale neasteptate sau orice probleme medicale, cum ar fi diminuarea apetitului sau aparitia vomelor.

Ce este buspirona si de ce este utilizata?


Buspirona este un medicament anti-anxietate care nu genereaza sedarea pacientului si care este utilizat in anumite forme de teama, anxietate si marcare cu urina. Nu stimuleaza apetitul si nu a fost asociata cu vreun efect secundar major. Ca si in cazul altor medicamente anti-anxietate, buspirona poate suprima inhibitiile asociate fricii si poate duce la o intensificare a agresivitatii. Buspirona poate necesita cateva saptamani pentru a-si atinge efectul si, ca urmare, nu este utilizata in tratamentul anxietatilor situationale temporare.

Ce este propranololul si de ce este utilizat?


La om, medicamentul cardiac propranolol a fost utilizat pentru a diminua anxietatea situationala fara a cauza sedare. Medicamentul actioneaza prin blocarea unora dintre efectele fizice care acompaniaza frica. In teorie, daca animalul de companie nu-si manifesta efectele fizice ale fricii, semnele comportamentale sunt mai putin probabil sa fie manifestate. Frecventa cardiaca este incetinita, tensiunea arteriala scade si tremuraturile sau diareea care ar putea fi asociate fricii sunt reduse. Propranololul nu trebuie sa fie utilizat la pacientii cu probleme cardiace, respiratorii sau hepatice.

Ce este clonidina si de ce este utilizata?


Clonidina este autorizata pentru tratamentul hipertensiunii (tensiunea arteriala crescuta), dar poate avea si efecte anti-anxietate deoarece blocheaza noradrenalina, care cauzeaza multe dintre reactiile fizice la frica. Poate fi utilizata in asociere cu inhibitori ai recaptarii serotoninei, fiind administrata cu 1,5-2 ore (pana la de 2 ori pe zi) inaintea situatiilor generatoare de anxietate, cum ar fi anxietatea de separare, fobiile la zgomote, latratul nocturn sau fobiile de furtuna.

Cum si cand sunt utilizate antidepresivele?


Majoritatea antidepresivelor actioneaza prin generarea de modificari la nivelul substantelor chimice de la nivelul creierului, denumite serotonina si/sau noradrenalina. Aceste substante chimice transmit semnale intre celulele creierului (neurotransmitatori). Avand in vedere ca fiecare antidepresiv poate avea un efect usor diferit asupra neurotransmitatorilor, fiecare dintre aceste medicamente au utilizari usor diferite si efecte secundare usor variate. Antidepresivele sunt utilizate pentru a trata pulverizarea sau marcarea cu urina la pisici, incontinenta urinara, anxietatea de separare, tulburarile de panica, tulburarile de somn si unele forme de agresivitate. Aceste medicamente, in general, sunt utilizate pe termen lung. Toate antidepresivele necesita cateva saptamani pentru a-si atinge efectul complet si, ca urmare, nu pot fi utilizate doar la nevoie. Dupa o utilizare pe termen lung, ele vor trebui sa fie intrerupte treptat (se va reduce doza cu cateva 25% la fiecare 2-3 saptamani). Este important de retinut ca, desi terapia comportamentala de sine statatoare poate duce la ameliorarea majoritatii bolilor de comportament, medicamentele pot contribui la imbunatatirea rezultatelor, dar, in general, nu amelioreaza problema de comportament ca atare. Antidepresivele nu trebuie sa fie utilizate cu selegilina, amitrazul, narcoticele sau tramadolul si cu exceptia situatiilor rare si controlate, nu trebuie sa fie niciodata utilizate concomitent cu alte antidepresive.

Antidepresivele actioneaza prin generarea de modificari la nivelul substantelor chimice ale creierului.

In prezent, exista doua medicamente antidepresive autorizate pentru tratamentul anxietatii de separare. Primul este clomipramina (Clomicalm produs de Novartis Animal Health), care, de asemenea, poate fi utilizat in tulburarile compulsive si repetitive, fobii si tulburarile de anxietate la caini. Acest medicament este de asemenea autorizat pentru a fi utilizat la pisicile in problemele asociate pulverizarii cu urina. Clomipramina, ca si imipramina si amitriptilina, este un antidepresiv triciclic. Insa, clomipramina are o mai mare influenta asupra serotoninei decat alte antidepresive triciclice, ceea ce o face utila in tratamentul tulburarilor compulsive. Amitriptilina (care in prezent nu este aprobata pentru a fi utilizata la animalele de companie) are efecte antihistaminice mai mari si a fost utilizata in terapia unor forme de durere cronica. Efectele secundare pot fi reprezentate de uscarea gurii, retentia urinei, sedare sau constipatie, mai ales in timpul primelor zile de terapie. Aceste medicamente ar trebui sa fie evitate sau utilizate cu prudenta la pacientii cu glaucom, convulsii si boli cardiace.

Al doilea medicament mai nou autorizat pentru tratamentul anxietatii de separare este fluoxetina (Reconcile, produs de Elanco Animal Health) care apartine unei clase de medicamente cunoscute ca inhibitori selectivi de recaptare a serotoninei. Alte medicamente incluse in aceasta clasa sunt paroxetina, sertralina, fluvoxamina si citalopramul. Aceste medicamente pot fi, de asemenea, utilizate in tratamentul tulburarilor compulsive, de panica, de anxietate, fobiilor si in cazul marcajului cu urina. Fluoxetina poate fi, de asemenea, utila in unele forme de agresivitate. Inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei pot avea un efect calmant, dar, rareori, cauzeaza sedare. Alte efecte secundare pot include diminuarea apetitului, pierderea in greutate, deranjamente gastrointestinale sau stare de agitatie.

Un alt tip de antidepresiv, trazodona, poate fi util in tratamentul anxietatii la caini in principal ca terapie adjuvanta sau suplimentara cu alte antidepresive. Aceasta poate fi un ajutor util in terapia anxietatii generalizate, anxietatii de separare, unor forme de agresiune intre caini si a fobiilor de furtuna sau pentru a favoriza si intensifica calmarea pacientilor cum se intampla in momentele in care sunt spitalizati.

Ce sunt progestinele si cand sunt ele utilizate?


Progestinele, care sunt hormoni feminini, au fost folosite pentru a trata o varietate de probleme de comportament. Ele au un efect general de calmare si pot fi utilizate in tratamentul agresivitatii, marcajului cu urina si a toaletajului compulsiv. De asemenea, ele sunt utilizate pentru a reduce comportamentele masculine, cum ar fi marcajul cu urina si montarea (tendinta accentuata de a se monta). Progestinele pot provoca efecte secundare grave, incluzand diabetul si suprimarea maduvei osoase, a glandelor suprarenale si a sistemului imunitar, precum si cancer mamar. In consecinta, ele sunt, in general, utilizate numai la anumiti masculi castrati, in cazurile in care alte tratamente nu au fost eficiente. Pacientul trebuie sa fie monitorizat indeaproape pe toata durata tratamentului.

Cum si cand sunt utilizate sedativele?


Sedativele au efecte generalizate asupra comportamentului, cauzand in principal sedare. Ele pot fi utile in tratamentul vocalizarii excesive, a fobiilor la zgomote, a tulburarilor de somn, precum si pentru a controla anxietatea si excitabilitatea asociata evenimentelor, cum ar fi calatoriile cu masina, ajustarea gherutelor sau vizitelor la medicul veterinar. Ele sunt, de asemenea, eficiente in prevenirea greturilor. Ele nu trebuie sa fie utilizate la pacientii cu convulsii, boli hepatice sau probleme cardiace si pot provoca uscarea gurii sau retentie urinara.

Cum si cand se utilizeaza stimulentele?


Stimulentele, de tipul metilfenidatului sunt utilizate pentru tulburarile de deficit de atentie la om. Desi rar, unii caini care au perioade scurte de atentie, sunt dificil de dresat, manifesta comportamente repetitive sau sunt extrem de activi si prezinta anumite dificultati in a fi linistiti pot avea tulburari de deficit de atentie. Deoarece aceste medicamente sunt stimulente, ele, in general, cauzeaza o crestere a frecventei cardiace si a nivelului de activitate. Insa, la animalele de companie hiperactive, ele, de fapt, au efectul opus, ducand la un pacient mai calm cu o frecventa cardiaca mai redusa.


Cum si cand sunt utilizate anticonvulsivantele?


Anticonvulsivantele de tipul fenobarbitalului, bromurii de potasiu si unele benzodiazepine sunt utilizate pentru a tine sub control convulsiile. Avand in vedere faptul ca anumite parti ale creierului controleaza comportamentul, un atac in aceste parti ale creierului ar putea provoca modificari bruste si bizare ale comportamentului, care apar si dispar fara vreun stimul aparte. Daca o convulsie focalizata este suspectata a fi cauza comportamentului neobisnuit, anticonvulsivantele pot fi eficiente.

Anticonvulsivantele au fost, de asemenea, utilizate ca monoterapie sau in combinatie cu alte medicamente pentru anumite stari de anxietate, tulburarile de panica si de somn. Anticonvulsivantele mai noi, cum ar fi levetiracetamul, carbamazepina si gabapentinul sunt, de asemenea, utilizate in unele forme de terapie comportamentala, adesea in combinatie cu alte medicamente, pentru posibilele tulburari convulsive si cand durerea localizata la nivelul nervilor este o posibila cauza.

Ce este selegilina si cand este utilizata?


Selegilina (Anipryl, produs de Pfizer Animal Health) este autorizata pentru utilizarea la caini in tratamentul sindromului de disfunctie cognitiva, precum si in controlul semnelor clinice ale bolii Cushing. Semnele disfunctiei cognitive sunt cele ale dezorientarii asociate senilitatii, incluzand scaderea capacitatii de reactie la proprietari, modificarea ciclurilor somn-veghe si murdarirea casei (pacientul nu-si mai face necesitatile in locurile permise, ci in locuri neobisnuite si netolerate). Medicamentul cunoscut ca inhibitor ale monoamino-oxidazei B (MAO-B) poate sustine neurotransmisia dopaminei si noradrenalinei, care se poate diminua odata cu inaintarea in varsta. De asemenea, poate ameliora disfunctia cognitiva prin protejarea celulelor creierului si diminuand radicalii liberi (A se vedea materialele informative privind Problemele Comportamentale ale Pisicilor Senioare si Disfunctia Cognitiva a Pisicii Senioare).

Selegilina este autorizata pentru a fi utilizata in tratamentul sindromului de disfunctie cognitiva.

Selegilina (Selgian, produs de Ceva Sante Animal Health) este, de asemenea, utilizata in starile de anxietate cronica intr-o serie de studii europene. Se pare ca este foarte utila la acei pacienti cu anxietate indelungata la care exista atat semne comportamentale, cat si fizice, cum ar fi modificarea ciclurilor somn-veghe, deranjamente gastrointestinale, modificari ale apetitului si murdarirea casei generata de anxietate.

Selegilina nu trebuie sa fie utilizata cu alti inhibitori MAO, cum ar fi amitrazul, narcoticele, medicamente care ar putea duce la cresterea tensiunii arteriale, cum ar fi efedrina, fenilpropanolamina sau antidepresivele triciclice, cum ar fi clomipramina si amitriptilina, si inhibitorii recaptarii serotoninei, de tipul fluoxetinei. Selegilina a fost utilizata in tratamentul tulburarilor emotionale cu componente ale anxietatii generalizate, in special in cazurile in care bunastarea fizica a fost afectata (ex., somnul, apetitul, toaletajul). Selegilina nu este autorizata pentru utilizarea la pisici, dar medicamentul poate fi eficient in controlarea semnelor disfunctiei cognitive si la pisici.

Ce sunt antagonistii NMDA si cum sunt ei utilizati?


Aceste medicamente, cum ar fi memantina si dextrometorfanul, pot ajuta in tratamentul tulburarilor compulsive atunci cand antidepresivele de tipul clomipraminei sau fluoxetinei ca monoterapie nu sunt eficiente.

Medicamentele comportamentale nu doar imi sedeaza animalul de companie?


Multe dintre medicamentele comportamentale care au fost utilizate in trecut sunt sedative, care au efecte ample asupra organismului pacientului, cat si efecte secundare. Recent, specialistii in comportament si-au indreptat atentia spre medicamentele umane care au efecte mai specifice asupra individului. De exemplu, folosind medicamentele antidepresive, adesea, noi putem trata panica si fobiile fara a compromite comportamentele social, de joaca sau explorare.


Ce teste sunt necesare anterior utilizarii medicamentelor?


Inainte ca medicamentele sa poata fi luate in considerare, pisica trebuie sa beneficieze de o evaluare amanuntita si completa (ex., examinarea fizica, testele de diagnostic) pentru a exclude eventualele probleme medicale care ar putea contribui la existenta problemei de comportament si pentru a se asigura ca nu exista contraindicatii pentru terapia medicamentoasa. Aceste teste ar trebui sa includa un profil biochimic general al sangelui, hemoleucograma completa si analiza completa de urina. Analizele de sange suplimentare, incluzand profilul tiroidian sau o electrocardiograma (ECG) pot fi necesare daca este suspectata o problema. Pentru anumite medicamente, monitorizarea poate fi necesara pe toata durata tratamentului.

Care sunt efectele secundare si contraindicatiile?


Cu exceptia acelor medicamente autorizate pentru uz veterinar, efectele secundare, efectele adverse si contraindicatiile sunt in cea mai mare parte extrapolate din literatura umana de specialitate. Avand in vedere ca numarul animalelor de companie tratate cu aceste medicamente este relativ redus, probleme noi pot aparea si fiecare pacient trebuie sa fie atent monitorizat in ceea ce priveste eventualele efecte nedorite sau neasteptate asupra sanatatii sau comportamentului. Pentru unele dintre medicamente, efectele fizice si comportamentale observate in primele cateva zile, fie ca sunt problematice sau de dorit, pot fi un efect secundar temporar care ar putea sa se remita odata cu continuarea terapiei. Pot dura saptamani sau chiar luni pana cand efectele comportamentale complete ale anumitor medicamente sa fie observate.


Numele si adresa clinicii: ___________________________________

Telefonul: _________________________________________


CONSIMTAMANT INFORMAT PENTRU UTILIZAREA MEDICATIEI DE MODIFICARE A COMPORTAMENTULUI


Numele pacientului: _________________  Sex: ____ 
Varsta: __________
Numele proprietarului: ________________________
Adresa proprietarului: _________________________
Telefon: ______________________

Subsemnatul, proprietarul sau substituentul autorizat al proprietarului pacientului mai sus-mentionat, inteleg ca medicamentul ____________________________________ nu a fost aprobat pentru a fi utilizat la caini si pisici.

Am fost informat ca medicamentul este utilizat fara prescriptie medicala si accept consecintele utilizarii sale. Nu voi face responsabil medicul veterinar pentru eventualele efecte adverse, fie ele fizice sau comportamentale, care ar putea aparea ca urmare a utilizarii acestui medicament.

Am fost informat privind potentialele efecte secundare si efecte adverse ale medicatiei, cum ar fi:
­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________

Voi intrerupe utilizarea medicamentului si imi voi contacta imediat medicul veterinar sau daca acesta este in afara orelor de program, spitalul veterinar de urgenta, in cazul in care companiona(ul) mea(meu) manifesta eventuale efecte adverse sau neasteptate.

Inteleg ca urmatoarele teste de laborator trebuie sa fie efectuate inainte de utilizarea medicatiei:
________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________

Inteleg ca aceste teste vor trebui sa fie repetate in:
____________________________________________________________

Am fost informat ca urmatoarea examinare sau evaluare este programata in:
________________________________________________________

Inteleg ca acest medicament poate sa nu schimbe cursul problemei comportamentale si ca pisica mea poate continua sa prezinte comportamentul problematic si se poate rani pe ea insasi, alte animale sau alti oameni. Imi dau consimtamantul in cunostinta de cauza pentru administrarea acestui medicament la pisica mea. Imi asum intreaga responsabilitate, legala si financiara, pentru toate actiunile care pot aparea ca urmare a utilizarii acestui medicament.


Semnatura: ______________________________  Data: _____________________________

Cats' LadyVet - Doctorita Pisicilor este primul centru medical-veterinar de diagnostic si tratament dedicat exclusiv pisicilor. Daca iti doresti ca pisica ta sa se afle in ingrijirea unui medic veterinar specializat in medicina felina, a carui prioritate si prim interes profesional sunt pisicile, programeaza-ti pisica la 021.211.00.49 pentru un consult si vino sa ne cunosti. 

Adresa: Strada Sfantul Spiridon nr. 11, sector 2, Bucuresti

Adresa de e-mail: doctoritapisicilor@gmail.com


Telefoane de contact: 021.211.00.49 / 0724.199.920

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)