vineri, 13 iulie 2018

Comportamentul si Educarea Pisicii – Educarea si Calatoria cu Transportatorul

Scortisoara

De ce sunt pisicile atat de reticente in privinta calatoriilor?


Pisicile sunt extrem de atasate de teritoriu, astfel ca indepartarea de aceasta baza sigura nu este o chestiune pe care sa o suporte cu usurinta! Calatoria in masina, avion sau alte forme de transport uman poate fi o experienta extrem de stresanta din toate punctele de vedere, in parte deoarece pisica nu mai detine controlul propriei experiente.

„Tema pisicii de a-si parasi mediul familiar este accentuata de frica de a fi inchisa si captiva.”

In cazul pisicilor care nu sunt obisnuite sa fie inchise intr-o cusca, limitarea intr-un transportator pe langa faptul ca le lezeaza, le si insulta, astfel ca teama pisicii de a-si parasi mediul familiar este accentuata de frica de a fi inchisa si captiva. Mai mult, pisicile care nu sunt obisnuite cu miscarea si sunetele masinii sau avionului pot deveni extrem de inspaimantate de aceasta experienta.

Pisica mea pare sa se simta din ce in ce mai rau cu fiecare calatorie. De ce nu se obisnuieste cu ele?


Pentru majoritatea pisicilor, calatoriile sunt o experienta relativ neobisnuita si pur si simplu nu exista suficiente oportunitati pentru a atinge un nivel semnificativ de obisnuinta. Spre deosebire de caini, care ajung sa perceapa masina ca pe o sansa de a-si insoti proprietarii in ceea ce ar putea fi o excursie distractiva si aventuroasa, majoritatea pisicilor percep calatoria ca o experienta total negativa, iar destinatiile probabile ale transportului felinelor nu fac decat sa confirme acest lucru. Destinatiile de vizitare, cum ar fi clinicile veterinare, pensiunile feline si casele nefamiliare sau noi sunt probabil cele mai comune destinatii pentru o pisica care calatoreste si niciuna dintre acestea nu-i ofera prea multe ocazii de a le invata ca a calatori este o chestiune placuta si distractiva! Ca urmare, fiecare calatorie ulterioara poate genera mai multa anxietate decat ultima.

Mi-as dori ca pisica mea sa calatoreasca cu placere si fericita in masina. O pot invata?


„Cel mai bun moment de a invata pisicile este atunci cand sunt foarte mititele.”

Categoric, pisicile pot invata sa se bucure de calatoriile cu masina si exista pisici care investigheaza in mod activ interiorul masinii cu care sunt familiarizate si torc fericite pe parcursul intregii calatori. In majoritatea cazurilor, aceste pisici au fost invatate si obisnuite sa calatoreasca; cel mai bun moment de a le invata este atunci cand sunt foarte mititele. Aceasta este o perioada in viata pisoiului cand este cel mai probabil sa se adapteze noilor experiente si cand ajunge sa accepte aproape orice ca fiind normal, cu conditia sa fie placut si distractiv! Din pacate, aceasta perioada apare foarte devreme in viata pisoiului si, ca urmare, responsabilitatea initierii pisoilor in „tainele” calatoriei cu masina ar trebui sa cada in grija crescatorilor. Cu toate acestea, putini crescatori au timpul necesar sa se preocupe ca toti pisoii pisicilor lor sa fie dusi in plimbari zilnice cu masina. In mod realist, noii proprietari vor fi cei care vor trebui sa initieze procesul de introducere si, chiar daca perioada principala de susceptibilitate a trecut (dupa varsta de 2 luni), calatoriile cu masina, pe distante scurte, frecvente si agreabile vor fi totusi foarte valoroase. Luarea cu voi a catorva delicatese si jucarii favorite, precum si calatoria spre destinatii placute in primele cateva calatorii o pot ajuta pe pisica voastra sa aiba niste experiente pozitive. Chiar daca pisicile care se ghemuiesc langa gheamul din spatele masinii poate parea o chestiune dragalasa, este deosebit de important sa va asigurati ca pisica voastra este tinuta sub control pe perioada calatoriei, iar in majoritatea cazuri, acest lucru inseamna sa fie inchisa intr-un transportator de orice fel. Desigur, acest lucru poate duce la amplificarea fricii si anxietatii, daca pisica voastra nu a fost invatata cu transportatorul.
Joy

Pisica mea reactioneaza urat la transportator. Ce pot face?


Una dintre sursele majore de stres pentru pisici in timpul calatoriilor este inchiderea intr-un transportator pentru pisici care a fost utilizat numai pentru transportarea pisicii. Daca fie calatoria in sine, fie destinatia este una neplacuta, pisica va dezvolta si mai multe asocieri negative cu transportatorul, vazandu-l ca un semnal al vizitei iminente la clinica veterinara sau la aeroport. Deprinderea pisoilor sa ajunga sa le faca placere sa stea in transportatoare pot face aceste iesiri mult mai putin traumatizante pentru toata lumea implicata. Multi pisoi invata sa utilizeze transportatorul ca o zona sigura sau pentru odihna daca veti incepe de la o varsta frageda sa asociati transportatorul cu exploratul, joaca, hranirea sau dormitul. Chiar si atunci cand pisicile sunt mai in varsta exista posibilitatea sa distrugeti imaginea negativa a transportatorului si cu exercitiu si rabdare sa faceti din acesta un mediul sigur si agreabil si nu o celula de inchisoare. In cazul pisicilor care se acomodeaza sa-si petreaca parte din timp in transportatorul lor, transportatorul, de fapt, se poate dovedi util in a o ajuta sa se simta in largul ei atunci cand calatoreste, face diverse vizite sau este spitalizata. Cat de in siguranta se simte o anumita pisica atunci cand este introdusa in transportatorul ei va depinde de gradul si tipul educatiei anterioare, precum si de diferentele de personalitate ale fiecarei pisici in parte.

„Primul pas este de a alege tipul potrivit de transportator pentru pisica voastra.”

Primul pas este de a alege tipul potrivit de transportator pentru pisica voastra. Exista mai multe aspecte pe care trebuie sa le luati in considerare. Usurinta cu care poate fi curatat si modalitatea in care veti pune pisica inauntru si o veti scoate afara din acesta sunt factori care foarte probabil vor fi stabiliti de propriile voastre preferinte. Unele pisici sunt mult mai relaxate atunci cand vad se ce intampla in jurul lor, caz in care un cos din sarma sau rachita este o optiune mai buna pentru ele. Altele, dimpotriva, se simt mai in siguranta atunci cand nu pot intrezari mare lucru, astfel ca un transportator cu lateralele compacte, fara zabrele sau grilaje va fi o alegere mai buna pentru aceste pisicoase. Pisicile pot prefera sa intre si sa-si investigheze transportatoarele care au o deschidere frontala, o deschidere in plafon sau ambele. Facand abstractie de aceasta preferinta, pentru companionii umani, este mai facil sa-si scoata pisica prin deschiderea din plafon, mai ales daca pisica nu e pregatita sau nu vrea in mod voluntar sa-si paraseasca transportatorul.

Indiferent de tipul de transportator pentru pisici pe care-l achizitionati, cel mai important pas este acela de a familiariza pisica cu transportatorul pentru care nu a manifestat nicio experienta negativa anterioara si sa i-l lasati la dispozitie sa-l poata investiga dupa bunul plac. Puteti mari sansele ca pisica sa foloseasca sau sa-si exploreze transportatorul punand delicatese, jucarii sau putina mancare in interiorul acestuia, punand pe podeaua transportatorului o perna confortabila sau o paturica moale si mentinand transportatorul deschis intr-o zona in care pisicii ii place sa se joace si sa doarma. In unele cazuri, inceperea acomodarii pisicii cu transportatorul fara partea tip capac (respectiv, dezasamblarea transportatorului in cele doua jumatati, lasand la dispozitia pisicii doar jumatatea inferioara) poate incuraja initiativa pisicii  de a-l investiga si pe masura ce aceasta se simte mai confortabil si mai in siguranta cu acesta, transportatorul poate fi reasamblat si lasat deschis la dispozitia pisicii. Unele dintre pisici, rapid, isi vor lua transportatorul in folosinta pe post de zona de dormit, de siguranta sau de ascunzatoare. Nu incercati sa va fortati pisica sa intre in transportator. Pisica voastra trebuie sa invete mai intai sa-i placa si sa se simta confortabil in transportator inainte de a incepe sa-l folositi pentru transportul propriu-zis.

„Nu incercati sa va fortati pisica sa intre in transportator.”

Nu am timpul necesar sa-mi acomodez pisica cu transportatorul ei in aceasta maniera controlata. Ce-as putea face sa-i fac calatoria de saptamana viitoare mai suportabila?


Daca trebuie sa calatoriti cu pisica voastra si nu aveti timpul necesar sa o acomodati cu transportatorul ei, este deosebit de important sa faceti tot ce va sta in putinta sa faceti aceasta limitare in transportator cat mai putin stresanta cu putinta. Punandu-i un asternut familiar in interiorul transportatorului, alaturi de jucaria favorita, se poate dovedi o chestiune utila. Ideea este sa faceti transportatorul sa miroasa familiar si ca urmare, sa asiguram pisica ca este intr-o situatie sigura si lipsita de pericole. O alta modalitate posibila prin care puteti creste gradul de familiaritate al transportatorului este de a aplica in interiorul acestuia feromonul sintetic facial felin, cum este Feliway. Acest feromon o poate ajuta pe pisica sa se relaxeze pe durata calatoriei si, in cadrul diferitelor studii, s-a demonstrat ca diminua semnele de anxietate ale pisicilor in timpul calatoriilor cu masina si pe parcursul sederilor in clinicile veterinare, mai ales atunci cand este pulverizat in interiorul transportatorului pisicii respective. Pentru a fi cel mai eficient, acesta trebuie sa fie administrat in interiorul transportatorului cu 30 de minute inainte sa puneti pisica in interiorul acestuia.

Ar trebui sa iau in considerare administrarea unui sedativ pentru calatoria cu masina sau avionul?


„Fiecare pisica in parte reactioneaza foarte diferit la sedative si medicamentele anti-anxietate.”

Blanca
Daca pisica voastra devine agitata in timpul calatoriei, medicatia este categoric o optiune. Insa, trebuie sa tineti cont de faptul ca fiecare pisica in parte reactioneaza foarte diferit la sedative si medicamentele anti-anxietate. Alegerea medicatiei adecvate pentru o anumita pisica nu este intotdeauna o chestiune usoara. De asemenea, trebuie sa fiti constienti ca medicatia poate sa nu actioneze pe intreaga durata a calatoriei voastre cu avionul si ca urmare, nu trebuie sa fie utilizata ca o alternativa la abordarile terapeutice comportamentale discutate mai sus. Pisica voastra tot va trebui sa fie pregatita pentru calatorie acomodand-o cu atentie si blandete cu transportatorul ei, iar feromonul facial felin poate fi, de asemenea, folosit in transportatorul pisicii pentru a face calatoria mai putin stresanta. Aceste recomandari se aplica atat calatoriilor lungi cu masina, cat si calatoriilor cu avionul. Daca considerati ca medicatia este necesara ca urmare a severitatii reactiei pisicii voastre la a calatori, va trebui sa discutati aceste aspecte in detaliu cu medicul vostru veterinar. Ar fi util sa faceti un tratament de incercare inainte de calatorie pentru a determina efectele pe care le are asupra pisicii voastre, precum si doza optima. Desi sedativele pot reduce raul de miscare si va pot ajuta pisica sa doarma pe parcursul calatoriei, ele nu diminua anxietatea si pot prezenta anumite riscuri pentru pisicile varstnice sau care au boli de inima sau alte boli ascunse. Medicamentele anti-anxietate si compusii naturali care diminua anxietatea sunt o alta optiune pe care sa o discutati cu medicul vostru veterinar. Sunt o alegere mai buna pentru diminuarea anxietatii, dar s-ar putea sa nu reduca raul de miscare si nici nu sunt eficiente ca si sedative (a se vedea Fisa de Consimtamant si Medicatia Complementara).

Cats' LadyVet - Doctorita Pisicilor este primul centru medical-veterinar de diagnostic si tratament dedicat exclusiv pisicilor. Daca iti doresti ca pisica ta sa se afle in ingrijirea unui medic veterinar specializat in medicina felina, a carui prioritate si prim interes profesional sunt pisicile, programeaza-ti pisica la 021.211.00.49 pentru un consult si vino sa ne cunosti. 

Adresa: Strada Sfantul Spiridon nr. 11, sector 2, Bucuresti

Adresa de e-mail: doctoritapisicilor@gmail.com


Telefoane de contact: 021.211.00.49 / 0724.199.920

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)