joi, 7 iunie 2018

Examinarea Wellness la Pisici

Ce reprezinta o examinare wellness?


O examinare wellness reprezinta o examinare medicala de rutina a pacientului care este aparent sanatos spre deosebire de examinarea unui pacient care este bolnav. Examinarea wellness poate fi de asemenea denumita ca o „verificare” sau o „examinare fizica”. Accentul care se pune pe vizita wellness este pe mentinerea unei stari de sanatate optime si pe implementarea unor protocoale menite sa previna anumite afectiuni.

Cat de frecvent va trebui sa beneficieze pisica mea de o examinare wellness?


Raspunsul la aceasta intrebare depinde de varsta pisicoasei voastre si de statusul ei de sanatate curent. In timpul copilariei timpurii, examinarile wellness sunt recomandate cu o rutina lunara, in timp ce pentru pisicile adulte, examinarile wellness anuale sunt standardul, iar pentru pisicile mature si senioare, noi recomandam examinarile wellness semianuale.

„Exista o conceptie populara gresita potrivit careia un an calendaristic este echivalentul a sapte ani din viata unei pisici.”

Animalele de companie imbatranesc cu o viteza mai mare decat oamenii. Exista o conceptie populara gresita potrivit careia un an calendaristic este echivalentul a sapte ani din viata unei pisici. De fapt, intr-un an calendaristic o pisica poate inainta in varsta in echivalentul a 4-16 ani umani. Motivul acestei diferente dramatice este acela ca pisoii ating maturitatea foarte rapid si sunt in esenta adolescenti sau tineri adulti in jurul varstei de un an – ca urmare, ei sunt considerati a fi echivalentul a unui copil in varsta de 15-16 ani la prima lor aniversare. In timpul celui de-al doilea an de viata, viteza de imbatranire incetineste un picut, astfel ca pisicoasa voastra va avea echivalentul a unei persoane de 24-25 de ani la cea de-a doua sa aniversare. Dupa aceasta perioada, viteza cu care pisicoasele noastre inainteaza in varsta se stabilizeaza la circa 4 ani pisicesti per an calendaristic. Acest lucru s-ar traduce ca pisicile vor fi considerate ca ajungand la jumatatea sperantei de viata la varsta de 6 ani, iar o pisica in varsta de 10 ani este considerata senioara.

Medicul vostru veterinar este cel care va poate recomanda cel mai obiectiv cat de des pisica voastra ar trebui sa beneficieze de un consult wellness in functie de varsta, stilul de viata si statusul de sanatate al acesteia.

Ce va verifica veterinarul meu in timpul unei examinari wellness?


In timpul examinarii wellness de rutina, medicul vostru veterinar va va adresa intrebari privind alimentatia, nivelul de activitate, aportul de apa, respiratia, comportamentul, obiceiurile si tabieturile, modurile in care isi utilizeaza litiera, stilul de viata (in casa sau afara) si starea generala de sanatate a pisicii voastre. De asemenea, medicul vostru veterinar va efectua o examinare fizica a pisicii voastre. In functie de istoricul si examinarea fizica a pisicii voastre, medicul veterinar va emite recomandari specifice privind medicina preventiva, cum ar fi vaccinarea, controlul parazitilor (atat a parazitilor externi de tipul puricilor, capuselor si a acarienilor urechii, cat si a celor interni de tipul viermilor intestinali sau ai inimii), alimentatia, ingrijirea pielii si a blanitei, managementul greutatii sau ingrijirea dentara. In plus, medicul vostru veterinar va discuta privind circumstantele individuale ale pisicii voastre si va decide daca alte eventuale recomandari privind stilul de viata sau etapa de varsta vor fi necesare de formulat si implementat.

Ce va verifica veterinarul meu in timpul unei examinari fizice?


O examinare fizica implica observarea aspectului general al pisicii, ascultarea toracelui cu ajutorul stetoscopului („ascultatie”) si „palparea” sau pipairea anumitor zone ale corpului.

Medicul vostru veterinar va observa sau inspecta:

  • Nivelul general de atentie si interes al pisicii voastre pentru lucrurile care o inconjoara
  • Conditia corporala generala a pisicii voastre – daca pisica voastra are o greutate corporala si o conditie corporala adecvate (fie este prea grasa, fie e prea slaba)
  • Blanita – se va verifica daca exista o uscaciune excesiva sau un aspect grasos excesiv, evidenta matretii, naparlirii excesive sau o cadere anormala a parului
  • Pielea – se va verifica daca este uleioasa, uscata, prezinta matreata, umflaturi sau noduli si sunt zone anormal de ingrosate sau subtiate, etc.
  • Ochii – se va verifica daca sunt inrositi, inflamati, prezinta secretii sau o lacrimare excesiva, prezinta umflaturi sau noduli nefiresti pe pleoape, modalitatea in care se inchid pleoapele, pierderea transparentei componentelor globului ocular si orice alte aspecte anormale
  • Urechile – se va verifica daca exista secretii, proliferari, ingrosari ale pielii, caderea parului sau orice alte semne care ar atesta exista problemelor
  • Nasul si fata – se va observa simetria, prezenta secretiilor, modalitatea in care respira pisica, daca exista eventuale probleme privind faldurile de piele sau alte probleme aparente.
  • Gura si dintii – se va observa daca exista depozite de tartru, boala periodontala, persistenta danturii de lapte, dinti fracturati, salivatie abundenta, sangerare de la nivelul mucoasei bucale, colorarea inestetica in jurul buzelor, prezenta ulcerelor in si in jurul gurii, etc.


Medicul vostru veterinar va asculta:

  • Inima – va asculta daca exista o frecventa cardiaca anormala sau a ritmului inimii („batai omise” sau „batai extra”) sau prezenta murmurelor cardiace
  • Pulmonii – va asculta daca exista zgomote respiratorii intensificate sau diminuate
  • Medicul vostru veterinar va palpa:
  • Pulsul – in functie de rezultatele ascultatiei, medicul vostru veterinar poate asculta simultan toracele si va palpa pulsul pe membrele posterioare
  • Limfonodulii din regiunea capului, gatului si membrelor posterioare – verificand daca exista marirea in dimensiuni sau durere la nivelul acestora
  • Gatul – verificand daca exista modificari la nivelul glandelor tiroide
  • Picioarele – verificand daca exista simptome de schiopatura, probleme musculare, probleme neurologice, probleme ale labutelor sau ale gherutelor, etc.
  • Abdomenul – pipairea vezicii urinare, a rinichilor, ficatului, intestinelor, splinei si stomacului cu scopul de a evalua daca aceste organe par a fi normale sau anormale sau daca exista orice dovada subtila a disconfortului

„….s-ar putea sa nici nu va dati seama ca medicul vostru veterinar efectueaza anumite parti din examinarea fizica de rutina….”

In anumite cazuri, s-ar putea sa nici nu va dati seama ca medicul vostru veterinar efectueaza anumite parti din examinarea fizica de rutina, mai ales daca medicul vostru veterinar nu detecteaza anumite anormalitati.

Ce altceva ar putea fi verificat in timpul unei examinari wellness?


Medicul vostru veterinar v-ar putea recomanda ca o proba proaspata din fecalele pisicii voastre sa fie examinata ca parte a fiecarei examinari wellness. Aceasta proba va fi procesata si evaluata microscopic in ceea ce priveste prezenta oualor de paraziti. La pisoi, examinarile lunare ale fecalelor sunt extrem de importante tinand cont de faptul ca multi pisoi au paraziti intestinali. Medicul vostru veterinar va poate recomanda inclusiv testarea pentru viermii inimii daca locuiti intr-o zona in care exista o incidenta mare a acestei boli parazitare.

„Ca parte a unei examinari wellness complete, medicul vostru veterinar, de regula, va va recomanda „testele wellness de screening”.”

Ca parte a unei examinari wellness complete, medicul vostru veterinar, de regula, va va recomanda „testele wellness de screening”. Exista patru categorii principale ale testarii wellness recomandate pentru pisica: hemoleucograma completa (HLG), profilul biochimic al sangelui, analiza completa a urinei si testarea hormonilor tiroidieni. Din fiecare categorie in parte, medicul vostru veterinar va va sfatui cat de extinsa ar trebui sa fie testarea. La pisicile tinere fara probleme de sanatate observabile, o testare relativ simplista ar putea fi adecvata. La pisicile de varsta mijlocie sau senioare, se recomanda o testare detaliata. In cazul pisicilor varstnice, testele wellness de screening aditionale pot include radiografiile de torace si abdominale pentru a evalua dimensiunea si aspectul organelor interne (inima, pulmonii, rinichii, ficatul, etc.), radiografiile scheletului pentru a depista modificarile degenerative de la nivelul oaselor sau articulatiilor sau determinarea tensiunii arteriale, mai ales daca medicul vostru veterinar are anumite motive de ingrijorare privind o tensiune arteriala crescuta (o problema comuna a pisicilor varstnice).

De ce sunt recomandate aceste teste suplimentare?


Pisicile nu ne pot impartasi cum se simt si ca urmare, starile de boala pot fi prezente cu mult inainte ca noi sa fim constienti de ele. Pentru a complica si mai mult situatia, ca parte din instinctele lor de supravietuire, majoritatea pisicilor isi vor ascunde semnele bolilor subclinice (de ex., o boala care este in debut sau in stadiile incipiente si care cauzeaza numai simptome minime). Acest lucru inseamna ca o afectiune medicala poate fi extrem de avansata inainte ca pisica voastra sa prezinte semne evidente sau depistabile de boala. Unele dintre semnele timpurii de avertizare pot fi depistate de catre medicul vostru veterinar in timpul unei examinari fizice sau modificarile subtile care ar putea fi sugestive pentru niste probleme ascunse pot fi descoperite, existand necesitatea efectuarii testarii suplimentare intocmai cum s-a subliniat mai sus.

„….adesea, se pot face pasi in gestionarea problemei inainte de a se produce leziuni ireversibile…”

Daca o boala sau afectiune poate fi depistata inainte ca pisica sa prezinte semne evidente de boala, adesea, se pot face pasi in gestionarea problemei inainte de a se produce leziuni ireversibile, iar prognosticul pentru o evolutie favorabila poate creste. In plus, depistarea si tratarea precoce este adesea mai putin costisitoare decat asteptarea pana in momentul in care boala sau problema devine suficient de avansata incat sa afecteze calitatea vietii pisicii.

Examinarile si testarile wellness sunt deosebit de importante la pisicile senioare si geriatrice, avand in vedere ca exista sanse mari ca acestea sa fie suferinde de boli ascunse. Acesta este motivul pentru care sunt recomandate examinarile si testarile bianuale in cazul pisicilor varstnice.

Exista ceva anume pe care trebuie sa-l fac pentru a-mi pregati pisica pentru o examinare wellness?


Atunci cand va fixati programare cu medicul vostru veterinar, intrebati-l(o) daca ar trebui sa nu va hraniti pisica inainte de vizita. De asemenea, intrebati-l(o) daca sa aduceti probe proaspete de urina sau fecale.

Pregatiti-va cu anumite informatii de baza, cum ar fi brand-ul si tipul de hrana pe care-l mananca pisica voastra, daca membrii familiei voastre o hranesc cu „franturi” de la mesele voastre, daca ii administrati pisicii voastre eventuale suplimente si care sunt acestea si daca oricare dintre membrii familiei voastre are eventuale probleme de sanatate prezente. De asemenea, acesta este momentul in care ar trebui sa va ganditi daca aveti eventuale griji sau nelamuriri privind anumite aspecte din rutina zilnica a pisicii voastre care ar putea necesita evaluari si strategii noi pentru mentinerea unei stari de sanatate optima a pisicoasei voastre.

Cats' LadyVet - Doctorita Pisicilor este primul centru medical-veterinar de diagnostic si tratament dedicat exclusiv pisicilor. Daca iti doresti ca pisica ta sa se afle in ingrijirea unui medic veterinar specializat in medicina felina, a carui prioritate si prim interes profesional sunt pisicile, programeaza-ti pisica la 021.211.00.49 pentru un consult si vino sa ne cunosti. 

Adresa: Strada Sfantul Spiridon nr. 11, sector 2, Bucuresti

Adresa de e-mail: doctoritapisicilor@gmail.com

Telefoane de contact: 021.211.00.49 / 0724.199.920 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)