vineri, 8 decembrie 2017

Pregatirea si Testarea Inainte de Interventiile Chirurgicale

Cu ajutorul medicamentelor moderne si a echipamentului sofisticat, riscurile asociate anesteziei generale si a chirurgiei sunt minime pentru pacientul sanatos.

„Cea mai buna modalitate de a minimaliza riscurile pentru pisica voastra este de a o supune unei evaluari complete ante-chirurgicale….”

Insa, posibilitatea de aparitie a complicatiilor este totusi prezenta, iar cea mai buna modalitate de a minimaliza riscurile pentru pisica voastra este de a o supune unei evaluari complete ante-chirurgicale efectuata inainte de operatie. Acest lucru ii permite medicului vostru veterinar sa depisteze daca pisica voastra are anumite probleme ascunse care ar putea duce la aparitia complicatiilor si astfel sa poata face eventualele corectii necesare pentru siguranta sanatatii si confortului pisicii voastre.

Ce implica pregatirea pentru anestezie si chirurgie?

Anvergura pregatirilor va fi dictata de varsta si eventualele motive de ingrijorare privind starea de sanatate a pisicii voastre, precum si de tipul procedurii care urmeaza sa fie efectuata. La modul general, pregatirea poate fi impartita in trei stadii:
  1. Examinarea fizica
  2. Testele de sange de rutina, si
  3. Testarea suplimentara.

1. Examinarea fizica

Examinarea fizica include:
  • O inspectie vizuala sistematica a capului, gatului, membrelor si corpului pisicii voastre
  • Palparea („pipairea” cu ajutorul mainilor) a suprafetei exterioare a corpului (piele, blana, muschi, etc.) si evaluarea organelor abdominale interne prin peretele abdominal
  • Ascultatia (ascultarea cu un stetoscop) a inimii, pulmonilor si a abdomenului.


2. Testele de sange de rutina


Testarea de rutina a sangelui, in mod tipic, include o hemoleucograma si un profil biochimic seric; aceste teste ofera o multitudine de informatii importante privind statusul de sanatate al pisicii voastre.

Hemoleucograma – acest test simplu analizeaza componentele celulare ale sangelui. Acestea sunt reprezentate de celulele rosii ale sangelui care transporta oxigenul la tesuturi, celulele albe ale sangelui, care lupta impotriva infectiei si raspund la inflamatie, precum si plachetele sanguine sau trombocitele, care ajuta sangele sa coaguleze. HLG-ul sau hemoleucograma ne ofera informatii detaliate privind numarul, dimensiunea si forma diferitelor tipuri de celule, precum si eventualele anormalitati care ar putea fi prezente. (A se vedea materialul informativ Hemoleucograma Completa). Daca exista anumite deficiente in populatiile de celule rosii, celule albe sau plachete sau daca sunt prezente celule anormale, atunci anestezia si interventia chirurgicala vor trebui sa fie amanate, daca este posibil, pana cand problemele subiacente sunt corectate.

Profilul biochimic seric – acesta reprezinta o serie de teste care se efectueaza pe ser, care nu este nimic altceva decat portiunea lichida a sangelui. Aceste teste ofera informatii privind modul in care functioneaza diferitele organe din corpul pisicii. Fiecare test ofera informatii detaliate privind un anumit organ sau existenta unei boli metabolice. De exemplu, exista teste care verifica si evalueaza functia ficatului, rinichilor sau a pancreasului, dar la fel de bine, exista teste care identifica prezenta diabetului, s.a.m.d. (A se vedea materialul, informativ privind Biochimia Serica). Majoritatea modificarilor sau anormalitatilor ce vizeaza ficatul sau rinichii sau datele concrete care pun in evidenta prezenta unei boli metabolice grave vor justifica amanarea anesteziei si a interventiei chirurgicale pana cand problema ascunsa va fi corectata.

3. Testarea suplimentara – un numar de teste suplimentare pot fi efectuate, fie ca parte a pregatirii de rutina, fie ca urmare a anumitor neregularitati, deficiente sau anormalitati identificate la examinarea fizica sau dupa testarea de rutina a sangelui.

Analiza de urina – examinarea si analiza urinei sunt necesare pentru o evaluare completa a aparatului urinar. Analiza urinei furnizeaza informatii privind functia rinichilor, inflamatia rinichilor sau a vezicii urinare, anumite boli metabolice (de ex., diabetul) si prezenta cristelelor urinare. Analiza de urina este recomandata ca parte a testarii pre-anestezice de rutina si este deosebit de importanta atunci cand exista semne ale unor probleme care implica rinichii sau vezica urinara.

Testarea tiroidei – Glanda tiroida actioneaza ca un „termostat”, controland rata metabolica a intregului organism (A se vedea materialul informativ privind Testarea Tiroidei). Testarea tiroidei inainte de interventiile chirurgicale este importanta atat la pisici, cat si la caini, dar din motive diferite.

„Testarea tiroidei inainte de interventiile chirurgicale este importanta atat la pisici, cat si la caini, dar din motive diferite.”

La caine, boala tiroidiana, de regula, implica o glanda cu o functie slaba (hipotiroidism), care are drept consecinta o vindecare tardiva sau greoaie a ranilor dupa interventiile chirurgicale. La pisica, boala tiroidiana, de regula, implica o glanda hiperactiva (hipertiroidism), care duce la suprasolicitarea inimii si a altor organe. Hipertiroidismul trebuie sa fie tratat inainte de initierea anesteziei si a interventiei chirurgicale datorita unui risc ridicat de aparitie a complicatiilor.

Tehnicile imagistice – radiografiile, ecografia sau alte tehnici imagistice pot fi recomandate inainte de anestezie si interventia chirurgicala, mai ales daca se constata anormalitati sau nereguli la testarea de rutina. Daca medicul vostru veterinar are anumite motive de ingrijorare privind functia cardica a pisicii voastre sau suspecteaza metastazarea canceroasa sau vrea sa evalueze cea mai buna abordare in cazul interventiei chirurgicale, s.a.m.d., diagnosticul imagistic poate furniza raspunsurile necesare.

Electrocardiograma (EKG) – efectuarea unei electrocardiograme implica aplicare unor electrozi nedurerosi in anumite puncte exacte pe corpul pisicii voastre, procedura similara cu cea de la om. Electrozii detecteaza semnalele electrice discrete trimise de inima cu fiecare bataie. Aceste impulsuri electrice sunt inregistrate pe o banda de hartie sau pe ecranul aparatului de EKG, emitand un grafic al activitatii electrice de la nivelul inimii. Medicul veterinar poate examina inregistrarea pentru a stabili daca pisica voastra are o inima care functioneaza normal.


Rezumat

„Odata ce toate informatiile furnizate de teste au fost adunate si analizate, medicul vostru veterinar va face recomandarile privind posibilitatea initierii anesteziei si interventiei chirurgicale.”

Odata ce toate informatiile furnizate de teste au fost adunate si analizate, medicul vostru veterinar va face recomandarile privind posibilitatea initierii anesteziei si interventiei chirurgicale. In unele situatii, riscul poate fi prea mare, astfel ca procedura va fi amanata pentru a avea timpul necesar sa fie tratata problema existenta. In alte cazuri, decizia va fi aceea ca este sigur sa se purceada la efectuarea manoperelor intocmai cum au fost planificate. Uneori, vor fi facute anumite ajustari pentru a se minimaliza riscul chiar si mai mult, respectiv, se va utiliza un protocol specific de anestezie, vor fi administrate antibiotice inainte de interventia chirurgicala, vor fi administrate lichide intravenos inainte si in timpul operatiei, etc.

Este deosebit de important sa retineti ca exista un mic risc, dar imposibil de evitat de fiecare data cand o pisica este supusa anesteziei si interventiei chirurgicale. Pregatirea si evaluarea ante-chirurgicala nu elimina acest risc, dar reduce drastic posibilitatea aparitiei complicatiilor neasteptate si joaca un rol deosebit de important in asigurarea unei proceduri sigure si a unei recuperari usoare si lipsita de evenimente.

Cats' LadyVet - Doctorita Pisicilor este primul centru medical-veterinar de diagnostic si tratament dedicat exclusiv pisicilor. Daca iti doresti ca pisica ta sa se afle in ingrijirea unui medic veterinar specializat in medicina felina, a carui prioritate si prim interes profesional sunt pisicile, programeaza-ti pisica la 021.211.00.49 pentru un consult si vino sa ne cunosti. 

Adresa: Strada Sfantul Spiridon nr. 11, sector 2, Bucuresti

Adresa de e-mail: doctoritapisicilor@gmail.com

Telefoane de contact: 021.211.00.49 / 0724.199.920

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)