vineri, 8 decembrie 2017

Evitarea Hranei Crude la Pisici

Am citit multe informatii pe internet care sugereaza ca ar trebui sa-mi hranesc pisica cu hrana curda. Stiu ca rudele salbatice ale pisicii mele isi vaneaza hrana, astfel ca ele mananca hrana cruda. Este in regula sa-mi hranesc pisica cu hrana cruda? Este mai indicat decat sa o hranesc cu hrana gata preparata uscata sau umeda?

Centrele de Control si Preventie ale Bolilor, Centrul de Medicina Veterinara si Administratia Hranei si a Medicamentului din Statele Unite se mentin ferme si unite in ceea ce priveste pozitia lor (care se bazeaza pe date foarte solide) potrivit careia hranirea pisicilor cu hrana cruda este periculoasa atat pentru pisica, cat si pentru apartinatorul uman al acesteia. Cel mai recent studiu, intreprins din 2011 pana la sfarsitul lui 2012, a realizat o verificare a hranelor crude destinate animalelor de companie disponibile in comert in ceea ce priveste prezenta bacteriilor care au potentialul de a cauza imbolnaviri.
Produsele alimentare crude destinate animalelor de companie au fost inghetate in ambalaje de tip tubulare, initial concepute pentru mezeluri si preparatele din carne. Aproximativ 25% din esantioanele de hrana cruda au avut teste pozitive pentru prezenta bacteriilor patogene sau generatoare de boli, incluzand Salmonella spp. si Listeria monocytogenes. Aceste bacterii constituie un risc la adresa sanatatii pisicilor care consuma hrana cruda, precum si la cea a proprietarilor de pisici care manipuleaza hrana in timp ce o prepara.

Ce tip de imbolnaviri cauzeaza Salmonella?

Intrucat in Romania nu sunt efectuate estimari si raportari actuale ale cazurilor de imbolnaviri cu Salmonella a populatiei umane ca urmare a consumului de hrana cruda la animalele de companie, am sa-mi permit sa va ofer datele furnizate in Statele Unite. Astfel, Centrele de Control si Preventie ale Bolilor din Statele Unite estimeaza ca peste 1.2 milioane de cazuri de salmoneloza transmisa de hrana se produc la oameni in fiecare an. Aproximativ 400 de persoane pe an mor ca urmare a acestei boli. Exista o anumita incertitudine in ceea ce priveste numarul total de cazuri deoarece cazurile mai putin severe s-ar putea sa nu fie diagnosticate. Simptomele de salmoneloza la om, in general, debuteaza la 12-72 de ore de la expunere si pot fi reprezentate de:
  • Febra
  • Diaree (adesea cu sange)
  • Senzatie de greata
  • Varsaturi
  • Dureri de stomac

Copiii, persoanele varstnice, femeile gravide si persoanele cu sistemul imunitar deficitar sau compromis (ca urmare a terapiei cu citostatice, persoanele suferinde de SIDA, etc.) prezinta un risc mai ridicat de a manifesta simptome mai severe. De fapt, pisicile pot fi purtatoare de Salmonella in intestinul lor fara a prezenta niciun semn de boala si ca urmare, pot servi drept rezervor de bacterii pentru expunerile ulterioare ale oamenilor din caminele in care locuiesc. La pisici, simptomele de salmoneloza pot include:
  • Varsaturi
  • Diaree (adesea cu sange)
  • Febra
  • Lipsa poftei de mancare
  • Letargie

Ce ar trebui sa stiu despre bolile rezultate in urma contaminarii hranei cu Listeria?

Listerioza este o boala transmisa prin intermediul hranei mai putin cunoscuta in comparatie cu salmoneloza. In realitate, Listeria monocytogenes este o cauza principala a spitalizarii si a mortii ca urmare a contaminarii hranei. Desi este mai rar intalnita decat salmoneloza, peste 90% dintre persoanele cu listerioza ajung sa fie spitalizate. Anual, in Statele Unite, Centrele de Control si Preventie ale Bolilor estimeaza circa 1600 de cazuri, dintre care 260 se soldeaza cu decese. In Uniunea Europeana, numerele sunt similare. Una dintre problemele in cazul Listeriei este ca aceasta bacterie este destul de rezistenta, supravietuind in medii sarate, acide si la temperaturi joase.

Listerioza vizeaza in special nou-nascutii, persoanele varstnice, femeile gravide si persoanele cu sisteme imunitare compromise. Listeria monocytogenes poate invada numeroase tesuturi, incluzand creierul, tesuturile care se afla in vecinatatea creierului si maduvei spinarii, tractul gastrointestinal si circulatia sanguina. Simptomele variza in functie de tesuturile care sunt afectate. Timpul cuprins intre expunere si instalarea bolii este de circa 3 saptamani, ceea ce face ca momentul exact al expunerii sa fie dificil de identificat. Femeile gravide pot prezenta numai simptome nespecifice de tipul unei gripe. Pe de alta parte, copiii pe care ii poarta se pot naste prematur sau chiar morti la termen. In cazul listeriozei, nou-nascutii platesc cel mai scump tribut, pana la o treime din acestia pierzandu-si vietile in ciuda unui tratament agresiv.

Pisicile pot fi purtatoare de L. monocytogenes fara a prezenta nici un semn de boala, ceea ce le face sa fie un potential rezervor periculos.


Exista vreo modalitate de a ma proteja pe mine si pe familia mea si ocazional as putea sa-i ofer pisicii mele mancare cruda?

Cea mai buna protectie impotriva salmonelozei si a listeriozei este de a evita in totalitate aceste bacterii nehranindu-va pisica cu hrana cruda. Aveti in vedere faptul ca hranindu-va pisica cu hrana cruda, va puteti infecta atat voi, cat si celelalte persoane din casa. Acestea fiind spuse, exista cateva modalitati in care va puteti proteja daca manipulati hrana cruda pentru pisici:
  • Spalati-va mainile temeinic cu apa si cu sapun dupa ce ati manipulat hrana cruda pentru pisica.
  • Curatati si dezinfectati toate suprafetele si obiectele care au intrat in contact cu hrana cruda pentru pisica.
  • Pastrati hrana cruda congelata pana cand sunteti pregatiti sa o folositi, apoi dezghetati-o in frigider sau in cuptorul cu microunde (nu in chiuveta de bucatarie sau pe blatul de bucatarie).
  • Pastrati hrana cruda separat de celelalte alimente.
  • Ambalati si refrigerati restul de hrana pe care pisica voastra nu l-a consumat sau aruncati resturile asigurandu-va ca limitati riscurile de infectare ulterioara.
  • Nu va pupati pisica pe fata sau nu-i permiteti sa va linga pe fata – mai ales, imediat dupa ce aceasta a consumat hrana cruda.
  • Spalati-va mainile dupa ce v-ati mangaiat sau ati fost lins de pisica voastra.

Hranirea pisicii voastre cu o hrana cruda este o idee pusa sub semnul indoielii si din perspectiva nutritionala, ca urmare a dificultatii de a echilibra portia de hrana in macro- si micro-nutrienti. Adaugand la aceasta faptul ca aproximativ un sfert din hranele crude pentru pisici disponibile in comert  care au fost testate de Administratia Hranei si a Medicamentului din Statele Unite erau contaminate cu Salmonella sau Listeria (sau ambele), este rezonabil sa se concluzioneze ca un preparat conventional, complet si echilibrat din punct de vedere al necesitatilor nutritionale ale pisicilor pe categorii de varsta este o mai buna alegere. Medicul vostru veterinar va poate ajuta sa optati pentru o alimentatie completa si echilibrata care sa corespunda cel mai bine cerintelor nutritive ale pisicii voastre.

Cats' LadyVet - Doctorita Pisicilor este primul centru medical-veterinar de diagnostic si tratament dedicat exclusiv pisicilor. Daca iti doresti ca pisica ta sa se afle in ingrijirea unui medic veterinar specializat in medicina felina, a carui prioritate si prim interes profesional sunt pisicile, programeaza-ti pisica la 021.211.00.49 pentru un consult si vino sa ne cunosti. 

Adresa: Strada Sfantul Spiridon nr. 11, sector 2, Bucuresti

Adresa de e-mail: doctoritapisicilor@gmail.com

Telefoane de contact: 021.211.00.49 / 0724.199.920

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)