sâmbătă, 7 octombrie 2017

Colectarea si Examinarea Lichidului Cefalorahidian

Ce este lichidul cefalorahidian sau cerebrospinal?

Lichidul cefalorahidian sau cerebrospinal se formeaza la nivelul creierului, in principal in anumite locuri specializate denumite plexuri coroide.

„O functie majora a lichidului cefalorahidian este aceea de a oferi o „perna-tampon” pentru creier si maduva spinarii.”

Lichidul cefalorahidian se gaseste la nivelul creierului si in spatiu care inconjoara atat creierul, cat si maduva spinarii (acest spatiu poarta denumirea de spatiu subarahnoidian). O functie majora a lichidului cefalorahidian este aceea de a oferi o „perna-tampon” pentru creier si maduva spinarii.

Cand se recomanda colectarea lichidului cefalorahidian?

Colectarea sau recoltarea de lichid cerebrospinal este, de obicei, indicata atunci cand un pacient prezinta semne clinice de tipul convulsiilor, incoordonare, mers in cerc, durere la nivelul gatului sau spatelui si cand o cauza evidenta (cum ar fi o trauma recenta) nu este cunoscuta.

Cum se colecteaza lichidul cefalorahidian?

Lichidul cefalorahidian poate fi colectat din doua locuri diferite, respectiv, cisterna cerebelomedulara, localizata la ceafa sau la baza craniului si cisterna lombara, localizata in zona posterioara a coloanei vertebrale, in apropierea bazinului sau pelvisului. Recoltarea lichidului cefalorahidian necesita administrarea unui anestezic general. Medicul vostru veterinar va alege unul dintre cele doua locuri de recoltare, in functie de semnele clinice pe care pisica voastra le prezinta. Locul de recoltare a probei va fi tuns si pielea din zona va fi toaletata cu meticulozitate si va fi aplicat alcool sau un alt dezinfectant pentru piele. O cantitate redusa de lichid cerebrospinal (undeva in jur de o jumatate de lingurita) este extrasa intr-un tub de colectare steril, utilizandu-se un ac spinal special.


Exista anumite riscuri asociate cu recoltarea de lichid cerebrospinal?

Da. Unele dintre riscuri sunt cele asociate oricarei anestezii generale. Drept urmare, este important ca starea generala a pisicii voastre sa fie evaluata inainte de supunerea la anestezie, evaluare care se realizeaza pe baza unei serii de teste de verificare incluzand o hemoleucograma completa, un profil biochimic seric si o analiza de urina (materialele informative aferente acestor subiecte sunt disponibile pe blog). Printre alte riscuri sunt cele specifice recoltarii lichidului cefalorahidian si includ riscul de traumatizare a maduvei spinarii provocate de acul spinal, posibilitatea hernierii creirului daca pisica are o presiune crescuta la nivelul sistemului nervos central, precum si posibilitatea de a introduce bacterii pe la nivelul locului de punctie. Aceste riscuri specifice sunt minimalizate printr-o tehnica meticuloasa si prin evaluarea amanuntita a pisicii voastre anterior supunerii acesteia la aceasta procedura.

Cum este analizata proba de lichid cefalorahidian?

Proba de lichid cefalorahidian trebuie sa fie procesata sau analizata intr-un interval de 30-60 minute de la recoltare, altfel celulele pot suferi alterari. Ca urmare, medicul vostru veterinar va poate face o trimitere spre un laborator sau centru medical-veterinar care poate sa proceseze proba imediat. Patologul veterinar va evalua proba in ceea ce priveste numarul total de celule nucleate, numarul total de celule rosii ale sangelui, va determina concentratia de proteina totala a probei si concentratia de celule din proba.

„Proba de lichid cefalorahidian trebuie sa fie procesata sau analizata intr-un interval de 30-60 de minute de la recoltare, altfel celulele pot suferi alterari.”

Numerele totale de celule rosii ale sangelui si de celule nucleate se efectueaza intr-o camera specializata de numarare denumita hemocitometru. Dozarea proteinelor se realizeaza prin metode care pot detecta concentratii foarte reduse de proteine (tehnicile de microproteine). Celulele din proba sunt concentrate si dispuse pe lame de microscop, care mai apoi sunt examinate de catre un patolog veterinar familiarizat cu aspectul normal al celulelor lichidului cerebrospinal.

Ce informatii ne poate oferi evaluarea lichidului cefalorahidian?

Evaluarea lichidului cefalorahidian, in mod frecvent, nu ofera un diagnostic specific, dar, adesea, va oferi dovezile care sustin cel mai probabil diagnostic atunci cand factorii aditionali cum ar fi rasa, varsta si semnele clinice ale pisicii sunt luate in considerare.

„…dovezi care sustin cel mai probabil diagnostic…”

Cateodata, un anumit diagnostic particular poate fi depistat. De exemplu, prezenta bacteriilor sau a organismelor fungice poate fi detectata alaturi cu un numar crescut de celule inflamatorii, ducand la un diagnostic de infectie bacteriana sau fungica. Ocazional, pot fi depistate celule neoplazice indicand prezenta unei tumori subiacente la nivelul creierului sau al maduvei spinarii.

Se poate efectua vreo evaluare suplimentara a probei de lichid cefalorahidian?

Da. Testarea suplimentara poate include electroforeza proteinelor, daca continutul in proteine al lichidului cefalorahidian este extrem de ridicat (a se consulta materialul privind Electroforeza proteinelor). Electroforeza va indica ce tip de proteina este implicata in crestere, ceea ce va sugera cauza acesteia cea mai probabila. Daca bacteriile sunt identificate in proba de lichid cefalorahidian sau daca un numar mare de celule inflamatorii degenerate sunt depistate, atunci poate fi sugerata efectuarea unei culturi bacteriene.
Ocazional, o proba poate fi evaluata in ceea ce priveste prezenta anticorpilor specifici impotriva agentilor infectiosi de tipul Toxoplasmozei sau Ehrlichiei.

Cats' LadyVet - Doctorita Pisicilor este primul centru medical-veterinar de diagnostic si tratament dedicat exclusiv pisicilor. Daca iti doresti ca pisica ta sa se afla in ingrijirea unui medic veterinar specializat in medicina felina, a carui prioritate si prim interes profesional sunt pisicile, programeaza-ti pisica la 021.211.00.49 pentru un consult si vino sa ne cunosti. 

Adresa: Strada Sfantul Spiridon nr. 11, sector 2, Bucuresti

Adresa de e-mail: doctoritapisicilor@gmail.com

Telefoane de contact: 021.211.00.49 / 0724.199.920 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)