luni, 30 octombrie 2017

Analiza Urinei

Ce reprezinta analiza urinei?

Analiza urinei este un test de rutina care raporteaza proprietatile fizice si chimice ale urinei. In principal, aceasta este utilizata pentru a evalua starea de sanatate a rinichilor si sistemului urinar, dar, de asemenea, poate scoate la iveala problemele prezente si in alte sisteme de organe si este extrem de importanta in diagnosticarea bolilor metabolice, cum ar fi diabetul zaharat. Este un test valoros atat la animalele sanatoase, cat mai ales la cele bolnave si ar trebui sa fie inclus in orice evaluare de ansamblu a starii de sanatate a pisicii.

Cum este colectata urina?

Exista trei modalitati principale prin care se poate colecta urina la animalele de companie.

Cistocenteza: o seringa sterila cu ac este utilizata pentru a colecta urina de la nivelul vezicii urinare. Acul patrunde prin peretele abdominal in vezica urinara destinsa de urina, iar urina este aspirata direct in seringa sterila. Avantajul cistocentezei este acela ca urina nu este contaminata de diferitele detritusuri de la nivelul cailor urinare inferioare. Acest tip de proba este ideala pentru evaluarea vezicii urinare si a rinichilor, cat si pentru depistarea infectiei bacteriene. Dezavantajele cistocentezei sunt acelea ca metoda este usor mai invaziva decat alte metode si este dificil de efectuat la pacientii necooperanti.

Cateterismul (sondajul): Un cateter steril foarte subtire este introdus prin traiectul urinar inferior (denumit uretra) pana in vezica urinara. O seringa sterila este atasata de cateter si urina este aspirata din vezica urinara in seringa. Tehnica este mai putin invaziva decat cistocenteza si este o buna optiune atunci cand o proba eliminata de buna voie nu este disponibila, mai ales in cazul motanilor. Cateterismul provoaca o iritatie usoara a uretrei si ar putea transfera bacteriile de la nivelul uretrei in vezica urinara.

Eliminarea voluntara, libera: Urina este eliminata in mod voluntar de catre animalul de companie, iar proba este colectata intr-un recipient steril pe masura ce animalul urineaza. In mod ideal, proba este colectata la jumatatea actului urinarii (deci, nu de la initierea urinarii). Avantajele acestei metode este ca este complet non-invaziva si ca proprietarul animalului poate colecta proba de urina la domiciliu. Dezavantajele sunt acelea ca poate fi destul de dificil de colectat o proba la mijlocul urinarii si ca urina este mult mai probabil sa fie contaminata de detritusurile diverse de la nivelul uretrei sau a mediului ambiant.

Cum se efectueaza o analiza de urina?

Sunt patru parti ale analizei de urina.
  1. Evaluarea aspectului: culoare si turbiditate (transparenta).
  2. Masurarea concentratiei („densitatii”) urinei.
  3. Masurarea pH-ului si analiza compozitiei chimice a urinei.
  4. Examinarea celulelor si materialului solid prezent in urina utilizand un microscop.

Cea mai mare parte a analizei se realizeaza pe urina integrala (asa cum provine ea de la pisica), dar examinarea microscopica a celulelor si materialului solid necesita concentrarea sau sedimentarea probei. Pentru a realiza acest lucru, urina este introdusa intr-un tub sau recipient si mai apoi, este centrifugata cu scopul de a forta celulele si materialul solid sa se depuna pe fundul tubului. Acest material acumulat sau sedimentul este colectat si distribuit pe o lama de microscop, urmand ca mai apoi sa fie examinat la microscop.

Ce semnifica modificarile de culoare si turbiditate (transparenta)?

Urina normala este galben pal pana la o nuanta deschisa de chihlimbar si, in general, este transparenta sau usor tulbure. Urina care este galben inchis, de regula, sugereaza ca pisica trebuie sa bea apa sau ca poate fi deshidratata. Urina care este galben extrem de pal sau transparenta spre aspectul apei, sugereaza faptul ca pisica bea foarte multa apa si urineaza frecvent; aceasta ar putea semnala existenta unei boli renale sau a unei tulburari care interfereaza cu capacitatea pisicii de a elimina o urina concentrata. Urina care este de orice alta culoare decat galbena (de exemplu, portocalie, rosie sau brun inchisa) poate contine substante care in mod normal nu se gasesc in urina pisicilor sanatoase si poate reflecta un traumatism sau o boala ascunsa.

Turbiditatea crescuta sau urina tulbure indica ca exista celule sau alt material solid in urina. Examinarea sedimentului va stabili ce este prezent si care este semnificatia acestuia. Turbiditatea crescuta, in general, este asociata cu prezenta sangelui, celulelor inflamatorii, cristalelor, mucusului sau detritusurilor in urina.

Ce reprezinta gravitatea specifica si cum isi dovedeste utilitatea in depistarea bolilor?

S-ar putea sa va fie de folos sa va ganditi la gravitatea specifica urinara ca la densitatea urinei. Un rinichi sanatos trebuie sa produca o urina densa (concentrata), in timp ce urina apoasa (diluata) poate semnala o boala ascunsa.

Una dintre functiile rinichiului este aceea de a mentine nivelul apei din organism intre niste limite relativ restranse. Daca exista un exces de apa in organism, atunci rinichii favorizeaza eliminarea in urina a apei in exces si urina devine mai apoasa sau diluata. Daca exista un deficit de apa in organism (cum se intampla in starile de deshidratare), atunci rinichii reduc cantitatea de apa pierduta in urina, iar pisica va elimina o urina mai concentrata.

Animalele normale pot elimina urina diluata din cand in cand pe parcursul zilei, astfel ca o singura proba de urina diluata nu inseamna neaparat un motiv de ingrijorare. Daca acestea insa continua sa elimine urina diluata, atunci ar putea fi vorba de o boala renala sau metabolica ascunsa si se recomanda continuarea investigatiilor.

Ce reprezinta pH-ul urinar si de ce este determinat?

pH-ul urinar evalueaza gradul de aciditate sau alcalinitate al urinei. pH-ul poate fi modificat de dieta, dar, de asemenea poate fi semnalul prezentei unei infectii sau a unei boli metabolice. Urina normala la pisica variaza de la moderat acida pana la usor alcalina. Extremele in afara acestor limite sunt mult mai probabil sa fie asociate unei boli.

Cum se efectueaza analiza chimica a urinei?

Analiza chimica a urinei este efectuata folosindu-se un strip de urina; mai exact, o banda ingusta de plastic pe care sunt inserate o serie de paduri individuale tip test. Fiecare pad tip test masoara o componenta chimica diferita, iar modificarile de culoare indica cantitate de acea substanta in urina. Stripul este imersat in urina si dupa o perioada scurta de asteptare, culoarea padurilor de testare este comparata cu un sablon care transpune intensitatea culorii la o valoare reala.

Ce substante sunt detectate prin analiza chimica a urinei?

Proteinele: Prezenta proteinelor in urina poarta denumire de proteinurie. Proteinuria usoara intr-o urina concentrata poate sa nu fie motiv de ingrijorare, dar proteinuria in urina diluata trebuie sa fie investigata deoarece poate semnala dezvoltarea bolii renale. Semnificatia proteinuriei este adesea determinata efectuand un al doilea test denumit raportul proteina:creatinina (a se consulta materialele Proteina Urinara si Raportul Urinar Proteina:Creatinina).

Glucoza: Glucoza nu trebuie sa fie prezenta in urina pisicilor sanatoase. Prezenta unor cantitati mari de glucoza, de regula, indica faptul ca pisica are diabet zaharat. Cantitati reduse de glucoza in urina pot fi, de asemenea, depistate la animalele cu boala renala.

Cetonele: Cetonele apar in urina ori de cate ori organismul uziteaza cantitati excesive de grasimi depozitate pentru a-si intruni necesitatile energetice. Acest lucru se inregistreaza cel mai frecvent in diabetul zaharat, dar, poate fi intalnit la fel de bine si la animalele sanatoase care au fost supuse unei perioade indelungate de inanitie sau infometare.

Sangele: Sangele in urina, de regula, indica faptul ca undeva la nivelul aparatului urinar exista o sangerare. Uneori, acest lucru se poate datora modului in care este colectata proba de urina; de exemplu, cantitati mici de sange se gasesc adesea in probele recoltate prin cistocenteza sau cateterism. Sangele in urina este asociat cu boli, cum ar fi infectia bacteriana, pietrele vezicale, traumatismele sau cancerul, asa ca daca prezenta sangelui in urina nu se datoreaza metodei de prelevare, se recomanda continuarea investigatiilor. O citire pozitiva pentru sange poate fi, de asemenea, intalnita intr-o boala denumita anemie hemolitica, in care celulele rosii ale sangelui sunt distruse si o proteina denumita hemoglobina este eliberata. Hemoglobina ajunge in urina si determina pozitivarea pad-ul test pentru sange, desi nu exista o sangerare reala la nivelul aparatului urinar.

Ocazional, pad-ul test pentru sange se poate prezenta pozitiv atunci cand este prezent un traumatism sau o inflamatie musculara. Acest lucru se intampla deoarece fibrele musculare distruse elibereaza o proteina denumita mioglobina, care este foarte similara cu hemoglobina. Mioglobina, de asemenea, va determina pozitivarea pad-ului test pentru sange, chiar daca nu exista o sangerare reala la nivelul aparatului urinar. Un test specific pentru mioglobina se poate efectua daca se suspecteaza lezarea musculara.

Urobilinogenul: Prezenta urobilinogenului in urina indica faptul ca, canalul biliar este deschis si ca bila se poate scurge din vezica biliara in intestine. Un rezultat negativ pentru urobilinogen nu are conotatii clinice si nici nu inseamna ca, canalul biliar este obstructionat.

Bilirubina: Bilirubina este o substanta care este produsa in ficat si, in mod normal, este excretat in bila.
Bilirubina nu se gaseste in urina pisicilor sanatoase, dar poate fi depistata in cantitati mici in urina cainilor sanatosi. Cantitati anormale de bilirubina in urina sunt asociate bolii hepatice sau distrugerii celulelor rosii ale sangelui („hemoliza”) si intotdeauna, necesita continuarea investigatiilor.

De ce este examinat sedimentul urinar?

Sedimentul urinar este materialul care „sedimenteaza” sau se depune pe fundul tubului de recoltare atunci cand o proba de urina este supusa centrifugarii.

Ce tipuri de lucruri pot fi descoperite in sedimentul urinar si ce semnifica?

Cele mai obisnuite lucruri descoperite in sedimentul urinar sunt celulele rosii ale sangelui, celulele albe ale sangelui, cristalele, bacteriile si celulele tisulare din diferitele segmente ale aparatului urinar. Cantitati mici de mucus si detritusuri diverse sunt adesea intalnite in probele prelevate in urma urinarii libere, voluntare. Rareori, oua de paraziti sunt depistate in urina.

Celulele rosii ale sangelui

Un numar redus de celule rosii ale sangelui sunt adesea depistate in urina colectata prin cistocenteza sau cateterism, dar numarul mare de celule rosii ale sangelui, de regula, indica sangerarea. Aceasta poate fi cauzata de afectiuni de tipul pietrelor prezente in vezica urinara, infectiei, problemelor de coagulare, traumatismelor, cancerului, etc.

Celulele albe ale sangelui

Un numar redus de celule albe ale sangelui intr-o proba colectata in timpul urinarii voluntare poate sa nu aiba nicio semnificatie clinica, dar, in general, un numar crescut de celule albe ale sangelui indica existenta inflamatiei undeva la nivelul aparatului urinar. Inflamatia este adesea secundara unei infectii bacteriene.

Bacteriile

Prezenta atat a bacteriilor, cat si a celulelor inflamatorii in sediment indica faptul ca undeva la nivelul aparatului urinar exista o infectie bacteriana. In mod ideal, urina ar trebui sa fie trimisa la laborator pentru cultura si testele de sensibilitate pentru a depista ce tipuri de bacterii sunt prezente si ce antibiotic ar trebui sa fie utilizat pentru a trata infectia.

Cristalele

Exista multe tipuri diferite de cristale si ele variaza in dimensiune, forma si culoare. Semnificatia diverselor tipuri de cristale, de asemenea, variaza. Unele cristale sunt unice si contribuie la identificarea unui diagnostic specific. In afectiunile mai obisnuite, cum ar fi infectia vezicii urinare sau pietrele vezicii urinare, cristalele ofera informatii care ar putea influenta modul in care boala este tratata.

Prezenta cristalelor in urina, nu indica intotdeauna o boala. Unele cristale se formeaza atunci cand pisicii i se administreaza anumite tipuri de medicamente. Cristalele, de asemenea, se pot forma in urina dupa aceasta a fost colectata, mai ales daca se scurge o perioada mai lunga de la momentul recoltarii si efectuarii analizei. Daca acest lucru se intampla, medicul veterinar e posibil sa considere reexaminare unei probe proaspete imediat dupa ce aceasta a fost colectata pentru a stabili daca cristalele prezinta semnificatie clinica.

Celulele tisulare

Un numar crescut de celule tisulare sunt adesea observate in probele colectate prin cateterism. Desi, aceasta situatie nu este considerata un semn de boala, celularitatea crescuta poate fi sesizata intr-o varietate de tulburari, incluzand inflamatia tractului urinar, pietrele vezicii urinare, problemele de prostata (indeosebi, la masculii de caine), cancer, etc. Daca celulele par anormale, medicul vostru veterinar poate recomanda efectuarea unui preparat citologic al sedimentului, care permite o examinare mai detaliata a celulelor tisulare.


Cats' LadyVet - Doctorita Pisicilor este primul centru medical-veterinar de diagnostic si tratament dedicat exclusiv pisicilor. Daca iti doresti ca pisica ta sa se afle in ingrijirea unui medic veterinar specializat in medicina felina, a carui prioritate si prim interes profesional sunt pisicile, programeaza-ti pisica la 021.211.00.49 pentru un consult si vino sa ne cunosti. 

Adresa: Strada Sfantul Spiridon nr. 11, sector 2, Bucuresti

Adresa de e-mail: doctoritapisicilor@gmail.com

Telefoane de contact: 021.211.00.49 / 0724.199.920

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)