sâmbătă, 11 februarie 2017

Micozele Cutanate Sau Dermatomicozele Pisicilor

Ce Este Micoza Si Ce-O Cauzeaza?

Dermatomicoza sau dermatofitoza este numele generic pentru o infectie fungica a straturilor superficiale ale pielii, parului sau unghiilor. Infectiile fungice sau micotice sunt intalnite la om si la toate speciile domestice de animale. Asa cum veti descoperi in materialele redactate in limba engleza, dermatomicozele sunt mentionate cu termenul de „ringworm” care provine de aspectul clasic de „inel” rotund, rosiatic si iesit in relief, care inconjoara reactia inflamatorie ce apare la oamenii afectati de aceasta boala. Denumirea populara de „ringworm” este intr-oarecare masura eronata deoarece infectia nu este cauzata de un vierme, iar zonele afectate nu au intotdeauna forma inelara. Organismele care provoaca aparitia infectiilor fungice apartin unui grup specializat de fungi cunoscut ca dermatofiti, astfel ca denumirea medicala a acestei boli este de dermatofitoza.

Unele specii de dermatofiti au specificitate de specie, ceea ce inseamna ca ele vor infecta numai o anumita specie, in timp ce altele pot fi raspandite sau transmise intre diferite specii de animale sau de la animale la om. La pisici, o specie de dermatofiti, denumita Microsporum canis, este responsabila pentru aproape toate infectiile fungice, iar aceasta specie este infectioasa atat pentru caini si pisici, cat si pentru om. Ocazional, dermatofitozele pisicilor pot fi cauzate de specii cum ar fi Trichophyton mentagrophytes. Ambele specii sunt zoonotice (produc zoonoze), ceea ce inseamna ca ele pot infecta si oamenii.

Cum Arata Dermatofitozele?

„Leziunile provocate de dermatofiti la pisici pot fi foarte discrete sau chiar nedetectabile.”

Dermatofiti pot fi o adevarata provocare cand vine vorba de detectarea lor la pisici, avand in vedere ca leziunile provocate de acestia pot fi foarte discrete sau chiar nedetectabile. Dermatofitii se hranesc cu cheratina care se gaseste in straturile superficiale ale pielii, firelor de par si ale unghiilor. O descuamare similara „scrumului de tigara” sesizabila in profunzimea blanitei poate fi singurul indiciu vizibil al infectiei cu dermatofiti la pisici. Unele pisici pot prezenta pete rotunde si ingrosate de piele lipsite de par. Caderea parului (alopecia) apare atunci cand sporii infecteaza tijele firelor de par, ducand la o fragilitate crescuta a firelor de par infectate.

La pisici, principalele locuri in care apar astfel de leziuni sunt pielea capului, toracelui, membrelor anterioare si de-a lungul sirei spinarii. Aceste leziuni nu produc intotdeauna prurit (mancarime). Ocazional, se poate constata aparitia infectiei gherutelor cunoscuta si ca onicomicoza. Ghearele devin mate, aspre, casante si dezvolta o baza crustoasa/solzoasa; in cele din urma, acestea se deformeaza. Dermatofitii pot, uneori, sa provoace o boala cu tendinta la generalizare, forma in care zone mult mai extinse de pe corp sunt afectate, adesea, fiind observate ca alopecie in petice.

Unele pisici si in special cele provenite din rasele cu parul lung, pot fi afectate de dermatofiti fara a prezenta vreun semn clinic sau alopecie. Aceasta conditie este cunoscuta ca status de purtator asimptomatic. Aceste pisici pot infecta alte animale sau oamenii, mai ales in cazul mediilor in care sunt prezente mai multe pisici sau cele de tipul adaposturilor sau crescatoriilor, fara ca proprietarii sa le suspecteze ca ar fi infectate.

Cum se transmit dermatofitii?

„Dermatofitii sunt contagiosi si pot fi transferati intre indivizii infectati si cei neinfectati prin contactul direct sau prin contactul cu obiectele contaminate.”

Dermatofitii sunt contagiosi, iar transmiterea acestora se realizeaza prin contactul direct cu fungii. Ei pot fi transferati prin contactul direct cu un animal sau persoana infectata sau prin manipularea obiectelor contaminate sau atingerea suprafetelor contaminate.

Sporii de fungi pot ramane in stare latenta sau inactiva pe piepteni, perii, castroanele de hrana, obiectele de mobilier, asternuturi, carpete sau alte suprafete din mediu timp de mai multe luni (exista date raportate de pana la 18 luni). Sporii pot fi distrusi cu ajutorul unei solutii de tip inalbitor pe baza de clor cu apa (500 ml de inalbitor pe baza de clor la 4 litri de apa sau o solutie de 1:10 pana la 1:100), atunci cand o astfel de solutie poate fi utilizata.

Contactul cu fungii de dermatofiti nu intotdeauna are drept urmare o infectie. Gradul de contaminare al mediului este un factor important in dezvoltarea unei infectii cu dermatofiti, la fel si varsta persoanei sau animalului expus. Persoanele adulte sanatoase, de regula, sunt rezistente la infectie, cu exceptia cazurilor in care au anumite „brese” in piele cum ar fi cele aparute in urma unor zgarieturi. Persoanele in varsta, copiii de varste fragede si adultii cu un sistem imunitar slab sau cu sensibilitati de piele sunt susceptibile in mod special la a dezvolta infectii cu dermatofiti.  Daca copilul vostru are dermatomicoza, ar fi putut contracta-o de la animalul vostru de companie sau de la un alt copil de la scoala. Daca voi sau oricare alt membru al familiei voastre dezvolta leziuni ale pielii suspecte, contactati-va medicul de familie imediat.

Cat timp dureaza pana imi apar semnele?

Perioada de incubatie, respectiv timpul scurs intre expunerea la fungii de dermatofiti si dezvoltarea leziunilor specifice dermatomicozei, de regula, variza de la 7 la 14 zile; in unele cazuri, pot trece pana la 21 de zile de la expunere pana la aparitia semnelor de infectie.

Cum este diagnosticata infectia cu dermatofiti?

Majoritatea cazurilor de dermatofitoza felina cauzate de M. canis vor straluci cu o fluorescenta galben-verde (culoarea marului verde) atunci cand pielea si blana sunt examinate intr-o camera intunecata sub o lampa speciala cu ultraviolete denumita lampa Wood. Totusi, nu in toate cazurile va fi prezenta aceasta fluorescenta clara, iar alti dermatofiti de tipul Trichophyton mentagrophytes nu sunt fluorescenti. Unele unguente aplicate pe piele si alte materii vor prezenta fluorescenta, astfel ca pot oferi un rezultat fals-pozitiv.

Metoda preferentiala pentru diagnosticarea dermatofitilor la pisici este prin cultura fungica intr-un laborator specializat. De exemplu, probe de par si raclate de piele sunt prelevate. O cultura pozitiva poate fi confirmata in cateva zile, dar in unele cazuri, sporii fungici pot creste mai lent, iar rezultatele culturii vor putea sa fie furnizate abia dupa aproximativ 4 saptamani, ceea ce inseamna ca un caz suspectat nu poate fi denumit negativ mai devreme de o luna. Adesea, pisicile sunt testate dupa 1-2 saptamani de tratament, si apoi la intervale de o saptamana pana cand cel putin doua culturi fungice consecutive au rezultate negative.

Exista numeroase cauze ale caderii parului la pisici. Inainte de a pune un diagnostic de dermatofitoza, medicul vostru veterinar v-ar putea recomanda teste suplimentare pentru a exclude parte din aceste cauze.

Cum este tratata dermatomicoza?

„….tratarea bolii este intotdeauna indicata pentru a minimaliza diseminarea infectiei…”

Desi dermatomicoza este o infectie autolimitanta la multe pisici, cu disparitia semnelor si vindecarea, de regula, in 3-5 luni, tratarea bolii este intotdeauna recomandata pentru a minimaliza riscul de transmitere a infectiei la oameni, si in special la copii, si la alte animale de companie.

Cea mai obisnuita modalitate de a trata dermatofitoza la pisici este aceea de a utiliza in asociere tratamentul topic (aplicarea cremelor, unguentele sau sampoanelor) si terapia orala pe cale generala (administrarea medicamentelor antifungice pe gura). Pentru ca tratamentul sa se soldeze cu succes, toate obiectele si suprafetele contaminate din mediu trebuie sa fie tratate sau inlaturate.

1.   Tratamentul topic

Ocazional, terapia topica este utilizata ca singura metoda de interventie in tratamentul dermatofitozei, dar, mai frecvent ea este utilizata in asociere cu medicatia orala. Diferite creme si unguente sunt disponibile pentru a fi aplicate pe zonele limitate de piele afectata de dermatofiti. Daca exista numai una sau doua zone afectate, tunderea parului din aceste zone poate fi suficienta. Daca este vorba de o forma mai extinsa sau daca pisica voastra provine dintr-o rasa cu parul lung, medicul vostru veterinar va poate recomanda tunderea scurta a blanitei pisicii voastre pentru a facilita aplicarea tratamentului, precum si imbaierea pisicii cu un sampon medicamentat, de regula de 2-3 ori pe saptamana. Este extrem de important sa folositi NUMAI preparatele care v-au fost oferite sau recomandate de catre medicul vostru veterinar. Tratamentul topic, de regula, va fi necesar pentru o perioada de cateva saptamani pana la cateva luni.

Dupa imbaierea sau tratarea pisicii voastre, asigurati-va sa va spalati mainile si sa igienizati toate suprafetele cu care pisica voastra a intrat in contact.

2.   Tratamentul oral

In majoritatea cazurilor de dermatofitoza sau dermatomicoza, tratamentul eficient va necesita administrarea unui medicament antifungic oral. Cel mai uzitat medicament folosit in acest scop a fost in mod traditional, griseofulvina, cu toate ca medicamentele mai noi, de tipul itraconazolului  sau terbinafinei (Lamisil) sunt utilizate mai frecvent si sunt adesea preferate deoarece au mai putine efecte secundare. Raspunsul fiecarei pisici in parte la tratament variaza, iar daca terapia este intrerupta prea devreme, boala poate reaparea. De regula, tratamentul trebuie sa fie continuat timp de minim sase saptamani si, in unele cazuri, chiar pentru o perioada mai lunga. Culturile de dermatofiti sunt, in general, prelevate la 1-2 saptamani dupa initierea tratamentului pentru a stabili daca pisica voastra este inca infectata, iar tratamentul este continuat in mod obisnuit pana cand doua culturi consecutive prezinta rezultate negative.

Daca in camin exista mai mult de un animal de companie, incercati sa separati animalele infectate de cele neinfectate si sa le tratati doar pe cele infectate. In unele situatii, este de preferat ca toate animalele din casa sa fie tratate. Medicul vostru veterinar va va sfatui care este cel mai indicat protocol de terapie pentru circumstantele voastre proprii.

3.   Igienizarea mediului ambiant

Firele de par infectate contin numerosi spori fungici microscopici care pot fi diseminati in mediu. Infectarea altor animale si a oamenilor se poate realiza, fie prin contactul direct cu o pisica infectata, fie prin contactul cu sporii fungici dintr-un mediu contaminat. In afara de minimalizarea contactului direct cu pisica infectata, este extrem de important sa incercati sa mentineti mediul fara spori.

„De asemenea, este util ca pisica sa fie restrictionata ca acces in anumite camere din casa care sunt mai usor de igienizat.”

Tunderea parului afectat (acordandu-se atentie modalitatii de inlaturare-aruncare) alaturi de efectuarea tratamentului antifungic topic al zonelor de piele afectata se pot dovedi utile in reducerea contaminarii ambientale. Spalarea cu mopul sau utilizarea dispozitivelor de curatare electrostatice vor ajuta la inlaturarea parului de animale de pe podele si obiectele de mobilier.

De asemenea, este util ca pisica sa fie restrictionata ca acces in anumite camere din casa care sunt mai usor de igienizat. Contaminarea ambientala poate fi minimalizata prin aspirarea si spalarea cu ajutorul mopului a tuturor camerelor sau zonele care ii sunt accesibile pisicii voastre; aceste activitati casnice trebuie sa se efectueze cat mai frecvent cu putinta (de ex., zilnic). In plus, utilizarea unui inalbitor diluat 1:10 pana la 1:100 dilutie este recomandata in zonele care pot fi dezinfectate cu usurinta.

In stabilimentele cu mai multe animale, cum ar fi adaposturile, pensiunile, felisele, etc., tratarea dermatomicozei poate fi extrem de dificila si costisitoare si limitarea contaminarii ambientale poate fi dificil de realizat.

Cat Timp Va Fi Pisica Mea Contagioasa?

Animalele de companie infectate raman contagioase timp de circa trei saptamani, daca sunt tratate agresiv. Dermatofitii vor persista mai mult timp si raman contagiosi pentru o perioada mai lunga daca sunt luate numai masuri minime sau daca nu respectati intocmai protocolul de terapie prescris. Minimalizarea contactului cu alti caini sau pisici si cu membrii familiei voastre este recomandata pe parcursul acestei perioade.

Culturile fungice, de regula, sunt efectuate la cateva saptamani dupa initierea tratamentului pentru a stabili daca pisica este inca infectata. In general, doua culturi fungice negative in mod consecutiv indica faptul ca pisica voastra a fost tratata cu succes.

Pisica mea se va vindeca de dermatomicoza?

Vasta majoritate a pisicilor, daca sunt tratate in mod adecvat, se vor vindeca de dermatomicoza in decursul a catorva saptamani. Desi aspectul leziunilor s-ar putea sa nu sufere modificari vizibile in prima saptamana de tratament, o oarecare ameliorare ar trebui sa fie evidenta dupa doua-trei saptamani de tratament. Simptomele pot reaparea daca tratamentul a fost intrerupt prea devreme sau nu a fost suficient de agresiv (de exemplu, a fost folosit numai tratamentul local), sau daca pacienta are anumite afectiuni subiacente care-i compromit sistemul imunitar. Ocazional, in ciuda unui tratament corespunzator, infectia persista, astfel ca, in aceasta situatie, medicul vostru veterinar va trebui sa incerce alternarea medicamentelor antifungice.

Care este riscul pentru oameni?

Dermatofitii pot fi transmisi destul de usor la oameni si, in special, la copii, astfel ca este extrem de important sa va luati masurile adecvate de protectie pentru a minimaliza expunerea la fungi pe perioada in care pisica este tratata (A se vedea Igienizarea Ambientala, mai sus).

„Daca vreo persoana din casa dezvolta leziuni pe piele si, in special, mici pete de piele ingrosata si inrosita, cu marginile iesite in relief si piele descuamata la periferia petelor, aceasta va trebui sa solicite asistenta medicala cat mai curand cu putinta.”

Daca vreo persoana din casa dezvolta leziuni pe piele si, in special, mici pete de piele ingrosata si inrosita, cu marginile iesite in relief si piele descuamata la periferia petelor, aceasta va trebui sa solicite asistenta medicala cat mai curand cu putinta. Dermatofitozele la om, in general, raspund foarte bine la tratament. Cu toate acestea, dermatofitii pot ramane infectanti pana la 18 luni in mediu, astfel ca reinfectarile pot aparea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)