duminică, 29 mai 2016

Pancreatita La Pisici

Ce Este Pancreatita?

Pancreasul este un organ vital care este dispus pe parte dreapta a abdomenului, in vecinatatea stomacului. Acesta produce enzime, care contribuie la digestia alimentelor, si hormoni, cum ar fi insulina, care regleaza metabolismul zaharului sau glucozei din sange. Atunci cand pancreasul se inflameaza, afectiunea poarta denumirea de pancreatita. Nu de putine ori, pancreatita este o problema medicala care afecteaza pisicile. In cazul pancreatitei, nu s-a depistat ca ar fi vreo predispozitie legata de varsta, sex sau rasa. Pancreatita acuta poate imbraca o forma usoara sau edematoasa sau una severa sau hemoragica.
Reactia inflamatorie asociata pancreatitei acute favorizeaza revarsarea enzimelor digestive in cavitatea abdominala, ceea ce are drept consecinta aparitia peritonitei si afectarea secundara a organelor aflate in vecinatate, cum ar fi ficatul, canalele biliare, vezica biliara si intestinele. Unele dintre pisicile care trec printr-un episod acut de pancreatita vor continua sa prezinte recidive periodice de pancreatita. Aceasta situatie poarta denumirea de pancreatita cronica.

Care Sunt Cauzele Pancreatitei?

„In mod normal, enzimele pancreatice sunt produse intr-o forma inactiva..”

In mod normal, enzimele pancreatice sunt produse intr-o forma inactiva si sunt transportate prin canalul pancreatic pana in duoden, portiune a intestinului subtire. Odata ce ajung in intestinul subtire, ele sunt activate pentru a initia digestia. In cazul pancreatitei, aceste enzime sunt activate prematur in pancreas si nu mai tarziu, odata ce ajung in intestinul subtire. Imaginati-va aceasta situatie ca si cum o capsa detonanta cu ceas ar exploda brusc inainte de a-si atinge tinta destinata; in acest caz, enzimele pancreatice isi incep digestia mai inainte decat ar trebui. Pe cale de consecinta, acest lucru va duce la digestia pancreasului si, ca urmare, semnele clinice debuteaza. Semnele clinice de pancreatita sunt adesea variabile, iar severitatea bolii va depinde de cat de extinse sunt leziunile pancreatice.

La pisica, pancreatita tinde sa apara spontan, fara a fi identificata vreo cauza declansatoare sau incitatoare.

Care Sunt Semnele Clinice Ale Pancreatitei?

Cele mai frecvente semne clinice sunt starea de greata, varsaturile, febra, letargia, durerea abdominala, diareea si diminuarea poftei de mancare. Daca episodul este unul sever, starea acuta de soc si moartea pot aparea.

Cum Este Diagnosticata Pancreatita?

Testele de laborator, adesea, pun in evidenta un numar crescut de leucocite; cu toate acestea, un numar crescut de leucocite poate fi cauzat la fel de bine si de alte afectiuni in afara de pancreatita. Daca se constata o crestere a enzimelor pancreatice in sange, diagnosticul este confirmat, dar multe dintre pisicile cu pancreatita vor prezenta niveluri normale ale enzimelor pancreatice in sange. In ultimii ani, a fost elaborat un test pentru diagnosticarea pancreatitei, chiar daca nivelurile enzimelor pancreatice sunt in limite normale.

„Diagnosticul de pancreatita poate fi unul suspectat sau prezumtiv in multe cazuri…”

Radiografiile pot scoate in evidenta anumite modificari asociate inflamatiei in zona pancreasului cu pancreatita hemoragica severa. Evaluarile ecografice pot fi de asemenea utile in depistarea inflamatiei pancreasului sau a ariei invecinate. Din pacate, la multe dintre pisicile cu pancreatita, niciunul dintre aceste teste de diagnostic (examenul ecografic si cel radiologic) nu va reusi sa depisteze modificari asociate acestei boli. Ca urmare, diagnosticul de pancreatita, in multe cazuri, poate fi suspectat sau prezumtiv numai pe baza semnelor clinice sau a antecedentelor medicale.

Cum Este Tratata Pancreatita?

Tratarea cu succes a pancreatitei va depinde de diagnosticul timpuriu si de terapia medicamentoasa prompta. In cazul pancreatitei edematoase, usoare, tratamentul este unul de sustinere, care sa-i ofere pancreasului o perioada de „odihna” si sa permita organismului sa se refaca.

„Lichide intravenos…si analgezice vor fi administrate..”

Singura modalitate de a „decupla” pancreasul este aceea de a intrerupe aportul de apa si hrana pe cale orala timp de cel mult 24-48 de ore, astfel incat sa nu fie necesara secretarea enzimelor digestive care ar putea afecta accidental pancreasul sau ulterior, organele invecinate. Desi, in trecut, se recomanda intreruperea hranirii si administrarii de lichide pe cale orala (dieta totala) pentru perioade extinse de timp sau cel putin pe parcursul tratarii pancreatitei, conform ultimelor studii clinice s-a constatat ca aceasta abordare nu este deloc benefica pentru sistemul digestiv. Astfel, instituirea unei diete totale prelungite duce la atrofierea enterocitelor (celulelor intestinale), dereglarea florei microbiene intestinale, cresterea permeabilitatii intestinale, diminuarea aprovizionarii cu sange a tractului gastrointestinale, stare septicemica, toate contribuind la insuficienta multipla de organe si o reduce a sansei de supravietuire. Lichidele injectate intravenos vor fi administrate pentru a mentine un echilibru hidroelectrolitic normal, iar analgezicele vor fi administrate pentru a controla durerea atroce. In multe cazuri, va fi necesara administrarea si a altor medicamente pentru a controla senzatia de greata, varsaturile sau diareea. Antibioticele vor fi administrate in cazul in care este suspectata prezenta unei infectii suprapuse. Pisicile cu pancreatita vor trebui sa beneficieze de un regim alimentar special preparat pentru pisicile cu probleme pancreatice. Majoritatea pisicilor cu pancreatita sunt internate timp de cateva zile pentru a putea beneficia de terapia medicamentoasa, simptomatica si cu lichide pe cale intravenoasa si pentru a li se putea reintroduce treptat hrana. In cazul pancreatitei hemoragice severe sau daca pisica manifesta semne de soc sistemic, va fi necesara instituirea terapiei intensive, folosindu-se doze agresive de lichide administrate pe cale intravenoasa si medicamente care sa contracareze starea de soc.

Care Este Prognosticul Unei Pisici Diagnosticate Cu Pancreatita?

Prognosticul depinde de severitatea bolii atunci cand este diagnosticata si de raspunsul la terapia instituita. Pisicile care sunt prezentate in stare de soc si cu depresie au un prognostic extrem de rezervat. Majoritatea formelor usoare de pancreatita acuta au un prognostic favorabil, daca beneficiaza de tratament agresiv. In cazul pisicilor cu afectiuni asociate pancreatitei, prognosticul este rezervat.

Vor Exista Anumite Probleme Pe Termen Lung?

„Majoritatea pisicilor se insanatosesc fara a suferi eventuale consecinte pe termen lung.”

Majoritatea pisicilor se insanatosesc fara a suferi eventuale consecinte pe termen lung. Totusi, atunci cand vine vorba de pancreatita severa sau cea recidivanta, pisica afectata poate dezvolta una sau mai multe dintre urmatoarele probleme:

  •  In cazul in care un numar semnificativ de celule care produc enzime digestive sunt distruse, pisica va prezenta perturbari in digestia adecvata a hranei. Aceasta problema este cunoscuta sub denumirea de insuficienta pancreatica exocrina si poate fi tratata prin administrarea zilnica, odata cu hrana, de tablete sau pudre ce contin enzime pancreatice.
  • In cazul in care un numar semnificativ de celule care produc insulina sunt distruse, pisica va suferi de diabet zaharat. Aceasta afectiune poate fi tratata cu ajutorul injectiilor zilnice de insulina.
  • In cazul in care pisica sufera o forma cronica de pancreatita, aceasta va prezenta recidive repetate de boala, care vor fi dificil de diagnosticat. Astfel, aceste pisici pot avea cateva zile de apetit scazut, febra si letargie. In unele cazuri, pisicile vor dezvolta in cele din urma diabet zaharat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)