duminică, 27 martie 2016

Vaccinarea Contra Virusul Leucemiei Feline

Ce este virusul leucemiei feline (FeLV)?

Virusul leucemiei feline (FeLV) este unul dintre cele mai importante virusuri care infecteaza pisicile. FeLV tinde sa devina o infectie persistenta si sa deprime sistemul imunitar al pisicilor. FeLV este o cauza importanta a anemiei la pisici si poate cauza cancere de diferite tipuri. Pentru detalii suplimentare privind acesta boala felina importanta, va rog sa vizualizati „Complexul de Boli Induse de Virusul Leucemiei Feline”.

Cat de comun este FeLV?

Infectia cu FeLV este intalnita in intreaga lume. Tinand cont de faptul ca pisicile pot fi infectate in mod persistent, purtand virusul pentru perioade lungi de timp inainte de a manifesta vreun semn clinic, pisica voastra s-ar putea sa fi fost expusa FeLV fara sa va dati seama.


„Virusul este eliminat prin saliva si secretiile nazale ale unei pisici infectate.”

Virusul este eliminat prin saliva si secretiile nazale ale unei pisici infectate; el poate fi transmis altor pisici prin plagile provocate prin muscatura sau prin contactul direct prelungit (cum ar fi toaletajul mutual sau impartirea vaselor de hrana si apa). Pisicile gestante infectate pot transmite infectia pisoilor lor prin circulatia transplacentara sau prin lapte lor; totusi, este mult mai probabil ca infectia sa fie transmisa pisoilor prin toaletaj.

Ce boli poate cauza virusul?

„Infectia cu FeLV poate, de asemenea, sa modifica codul genetic in celulele infectate.”

FeLV invadeaza si se replica in diferite celule ale sistemului imunitar si tesuturile hematopoietice ale pisicii, precum si in alte celule. Sistemul imunitar devine suprimat, facand pisica infectata cu FeLV mai susceptibila la infectii cronice si recurente. Moartea sau disfunctia celulelor infectate poate da nastere enteritei (inflamatia intestinului) sau anemiei (numar scazut de celule rosii ale sangelui). Infectia cu FeLV poate, de asemenea, sa modifice codul genetic in celulele infectate. Codul genetic programeaza functiile celulelor. Modificarile survenite in codul genetic datorate infectiei cu FeLV poate, in cele din urma, da nastere la cancer, cum ar fi leucemia, limfosarcomul sau alte tumori. Aceste tumori pot afecta unul sau mai multe tesuturi, organe sau locatii din organism. Infectia cu FeLV este, de regula, mortala. Studiile au aratat ca 80-90% dintre pisicile infectate cu FeLV vor muri in decurs de 3-4 ani de la diagnosticul initial.

Exista vreun tratament pentru infectia sau bolile induse de FeLV?

In prezent, nu exista un tratament specific pentru pisicile infectate cu FeLV. De regula, tratamentul este directionat spre ameliorarea simptomelor si tratarea infectiilor secundare. Majoritatea pisicilor infectate cu FeLV, in cele din urma, vor muri din cauza bolilor asociate infectiei lor sau vor avea nevoie de eutanasie de confort.

Exista vreun test pentru infectia cu FeLV?


Au fost create teste speciale de sange. Majoritatea acestor teste sunt concepute pentru a detecta prezenta antigenelor virale in sangele pisicii. In general, aceste teste sunt foarte precise, dar, rareori, pot aparea rezultate fals-pozitive. In unele situatii, s-ar putea sa fie necesara confirmarea infectiei cu acest virus prin repetarea testarii sangelui dupa o anumita perioada de la testarea initiala.

Pisica mea trebuie sa fie testata inainte de vaccinare?

„Aproximativ 30% dintre pisicile infectate cu FeLV vor elimina virusul si nu vor contracta boala.”

Pentru vasta majoritate a pisicilor, testarea este ferm recomandata. Este important de inteles ca nu toate pisicile care sunt pozitive la testare se vor imbolnavi. Aproximativ 30% dintre pisicile infectate cu FeLV vor elimina virusul si nu vor contracta boala. Unele pisici infectate cu FeLV pot sa nu prezinte nici un semn de boala timp de cateva luni sau chiar ani.

Cat de sigur este vaccinul?

Vaccinurile impotriva FeLV au fost special dezvoltate astfel incat sa nu contina vreun material viral infectios. Este putin probabil sa sesizati eventuale efecte adverse in afara unui comportament usor mai letargic timp de una, doua zile dupa administrarea vaccinului. Un numar foarte redus de pisici pot prezenta o reactie alergica minora. Majoritatea reactiilor la vaccin apar aproape imediat, iar medicul vostru veterinar va putea administra tratamentul adecvat in cel mai scurt timp. Daca sunteti ingrijorati ca pisica voastra prezinta o reactie anormala la cateva ore sau zile dupa o eventuala vaccinare, va rugam sa ne contactati.

O forma rara de sarcom al tesuturilor moi cunoscut ca fibrosarcomul „asociat vaccinului” sau „locului de injectare” a fost asociat cu o reactie la componentele vaccinurilor din vaccinurile „inactivate, adjuvantate” (vaccinuri care contin o substanta conceputa pentru a intensifica stimularea imunitara indusa de vaccin). Aceasta asociere este controversata si sunt intreprinse proiecte vaste de cercetare pentru a stabili ce rol, daca exista vreunul, joaca vaccinurile in dezvoltarea sarcoamelor. Beneficiile vaccinarii depasesc cu mult aceste minime riscuri in majoritatea situatiilor (pentru mai multe informatii, vizualizati materialul meu privind „Sarcomul Post-Vaccinal”).

Cat de eficienta este vaccinarea contra FeLV?

„Vaccinare nu este recomandata pisicilor care traiesc exclusiv in casa.”

Vaccinurile contra FeLV, in prezent, sunt disponibile de multi ani si au fost in mod constant imbunatatite. Sunt utile in prevenirea infectie cu FeLV si, ca urmare, in controlul bolilor asociate FeLV. Din pacate, nici un vaccin nu confera protectie de 100%. Ori de cate ori este posibil, nu-i permiteti pisicii voastre, si in special unui pisoi, sa intre in contact strans cu pisicile cunoscute ca fiind infectate cu FeLV sau cu pisicile cu un istoric vaccinal necunoscut. Vaccinarea contra leucemiei feline nu este considerata o vaccinare esentiala sau obligatorie de catre organizatiile acreditate medical veterinare specializate in medicina felina, organizatii care emit recomandarile privind vaccinarea pentru medicii veterinari, pe baza cercetarilor actuale si a opiniilor de experti. Vaccinarea contra leucemiei feline nu este recomandata in cazul pisicilor care traiesc exclusiv in casa. Medicul vostru veterinar va discuta argumentele pro si contra vaccinarii pisicii voastre impotriva acestei boli, in functie de stilul de viata specific al acesteia si pericolul de expunere.

Incidenta bolilor induse de FeLV a scazut dramatic in ultimele decenii. Acest lucru este foarte probabil sa se datoreze atat disponibilitatii testelor de screening precise, constientizarii crescande a proprietarilor privind aceasta boala, schimbarii stilului de viata al pisicii (din ce in ce mai multe pisici sunt tinute in casa mai degraba decat sa li se permita sa hoinareasca afara dupa bunul plac), cat si vaccinarii pisicilor cu risc de expunere.

Cat de frecventa este necesara revaccinarea?

In seria initiala de vaccinare, doua doze de vaccin administrate la interval de 1 luna distanta sunt necesare pentru a asigura imunitatea puternica si de durata. Chiar si asa, aceasta imunitate va scadea in timp si revaccinarea periodica va fi necesara. Medicul vostru veterinar va va sfatui privind programul recomandat de revaccinare in functie de necesitatile si stilul de viata al pisicii voastre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)