duminică, 13 martie 2016

De Ce Le Plac Pisicilor Locurile Situate La Inaltime?

Sus in inaltul cerului

Celor mai multor pisici le place sa stea la inaltime. Fie ca este vorba de o etajera, de pervazul unei ferestre sau de partea superioara a frigiderului, pisica ta se poate simti mult mai confortabil in jumatatea superioara a camerii de unde poate arunca un ochi asupra lumii inconjuratoare.

Instinctul joaca un rol important in aparitia acestei tendinte feline clasice. Pisicile sunt mamifere care se catare in copaci si care descind din Proailurus, prima pisica adevarata, ce dateaza de circa 34 milioane de ani. La inceput, pisicile au fost vanatori neintrecuti si multe dintre ele traiau in padurile tropicale. Ghearele lor le permiteau sa se catare cu dibacie, facandu-se nevazute in desimea padurii pentru a se proteja sau escaladand copacii in asteptarea prazii. Cu alte cuvinte, cataratul a avut rol esential in supravietuirea speciei si a fost transmis din generatii in generatii ca un mod de viata al pisicilor.

Pisicile noastre se catare pentru a se simti in siguranta sau doar pentru a se distra. Ele se vor urca si vor cobora cu o viteza uimitoare intr-un copac – sau pe draperiile noastre – cu aceeasi iscusinta cu care stramosii lor obisnuiau sa inspecteze padurea. Sistemul lor musculoscheletic flexibil le confera o coordonare si un echilibru exceptional si le permite sa sara cu lejeritate. Musculatura puternica a membrelor posterioare si a spatelui ii confera pisicii abilitatea de a sari de mai multe ori cat propria sa lungime, pe orizontala sau pe verticala. De asemenea, ghearele sunt la fel de importante pentru pisici, permitandu-le sa se ancoreze si actioneaza ca ancorele cu gheare din otel si aidoma coltarilor pentru alpinisti.

Cateva teorii

Inaltimea poate fi, indirect, un semn al statutului (pozitiei sociale). Daca exista mai multe pisici intr-un camin, pisica care detine locurile cele mai inalte este in general cea mai dominanta. Pisica „cea mai inalta” (situata la inaltime) este literalmente „pisica suprema”.


Inaltimea ii ofera pisicii un mai bun punct de observatie. Din acel loc, pisica isi poate inspecta domeniul si se pune la curent cu activitatile oamenilor si a celorlalte animalute de companie din casa. In salbaticie, un loc mai inalt poate servi drept ascunzatoare din care poate vana.

In cazul unor pisici, locurile situate la inaltime ofera un adapost mai cald si mai intim.

Daca o pisica este nelinistita sau sperioasa, un loc situat la inaltime o poate indeparta de sursa anxietatii ei (spre exemplu, un caine).

Urmariti o pisica inainte ca aceasta sa initieze un salt pe un loc situat la inaltime. Ea se inclina pe spate si se uita fix la locul tintit. Pare sa calculeze unghiurile din locul in care se afla si cel in spre care se indreapta. Apoi fara sa-si ia ochii de la locul tintit, ea isi „ia zborul”. Nu va imaginati ca va ateriza insotita de o bufnitura. Facand o saritura gratioasa, ea pare sa pluteasca in aer cu cateva momente inainte ca labutele ei sa atinga delicat suprafata de aterizare. Mai apoi, pisoiul tau isi gaseste un loc confortabil, se intoarce de cateva ori, isi indoaie labutele sub el si se bucura de privelistea panoramica din refugiul sau sigur si situat la inaltime.

De ce pisicii tale ii plac in mod particular locurile situate la inaltime poate fi o combinatie a acestor teorii sau a ceva ce numai ea o va sti. Si in alta ordine de idei, viata nu este atat de dura la inaltime.
            

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)