luni, 7 septembrie 2015

Ranile – Ingrijirea Ranilor Deschise La Pisici

Ce este o rana?

O rana este o leziune care a provocat deteriorarea pielii si/sau a tesuturilor subiacente. Aceasta ar putea fi o rana deschisa, cum este cazul unei taieturi sau o rana inchisa, cum este cazul unei contuzii sau a unei vanatai.


Ce-ar trebui sa fac daca o rana sangereaza?

Inainte de toate incercati sa opriti sangerarea aplicand presiune sau presa directa pe rana cu un pansament absorbant, cum ar fi o bucata de tifon uscat. Apoi, acoperiti tifonul cu un strat de material destinat bandajarii sau o bucata de carpa curata si uscata. Astfel veti proteja rana pe parcursul transportului spre centrul medical veterinar si veti evita eventuala contaminare ulterioara a leziunii.

Daca este posibil, incercati sa ridicati zona afectata deasupra nivelului inimii. Acest lucru va ajuta in reducerea circulatiei sangelui spre zona sangeranda.

Nu aplicati unguente, creme, substante dezinfectante sau alte substante chimice pe rana, deoarece acestea ar putea interveni in eventualul proces de vindecare al acesteia.

De ce sa lasi o rana deschisa?

Majoritatea ranilor deschise sunt contaminate cu bacterii si, adesea, contin material strain cum ar fi murdarie, nisip sau fire de par. Atunci cand este posibil, medicul vostru veterinar va dezinfecta si va remedia rana.

Daca rana a ramas deschisa pentru o perioada mai lunga de timp, de regula, mai mult de 4-6 ore, sau este vizibil infectata, cum se intampla in cazul abcesului consecutiv muscaturii de pisica, de cele mai multe ori, va fi lasata sa se vindece de la sine fara a o inchide chirurgical. Majoritatea acestor rani vor fi tratate folosindu-se o combinatie repetitiva a urmatoarelor manopere: lavaj, bandajare si antibioterapie.

Cum ar trebui sa tratez o rana deschisa acasa?

„Nu curatati rana cu peroxid de hidrogen (apa oxigenata) sau alcool.”

Urmati recomandarile specifice pe care vi le-a facut medicul vostru veterinar, curatati rana de doua-trei ori pe zi cu o solutie antiseptica blanda sau cu apa calduta pentru a indeparta secretiile uscate si mentineti marginile ranii curate. Nu curatati rana cu peroxid de hidrogen (apa oxigenata) sau alcool.

Rana poate fi bandajata pentru a o proteja impotriva contaminarii ulterioare sau pentru a va impiedica pisica de la o linge in mod exagerat. Schimbarea zilnica a bandajului poate fi necesara daca se acumuleaza o cantitate mare de secretii la nivelul ranii.

Sunt necesare si alte medicamente sau tratamente?

Foarte probabil, pisicii voastre i se va administra o cura de antibiotice, mai ales daca rana este infectata sau se suspecteaza ca ar fi contaminata. N-ar trebui sa folositi tratamente locale decat daca acest lucru v-a fost recomandat de catre medicul vostru veterinar, deoarece anumite substante chimice aparent inofensive pot chiar leza tesuturile si intarzia procesul de vindecare (cicatrizare) al ranii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)