miercuri, 29 aprilie 2015

Complexul Granulomului Eozinofilic Felin La Pisici

Ce Este Complexul Granulomului Eozinofilic Felin?

Complexul granulomului eozinofilic este un termen utilizat pentru a descrie trei forme de leziuni ale pielii la pisici: 1) placa eozinofilica, 2) granulomul eozinofilic si 3) ulcerele indolente. Aceste leziuni au un aspect microscopic caracteristic ca urmare a prezentei eozinofilelor, un anumit tip de celule inflamatorii. Termenul este descriptiv, facand referire la aspectul microscopic al leziunii.

Ce Cauzeaza Complexul Granulomului Eozinofilic?

Cauza exacta a complexului granulomului eozinofilic felin este necunoscuta. Unele studii de cercetare sugereaza ca o forma de raspuns alergic (reactia de hipersensibilitate) poate fi implicata in majoritatea cazurilor. Acest „fenomen” este mult mai probabil in cazurile care recidiveaza. Alte studii sugereaza faptul ca aceasta afectiune ar putea fi cel putin partial genetica sau mostenita.

Care Sunt Simptomele Complexului Granulomului Eozinofilic Felin?

Cel mai obisnuit loc pentru manifestarea acestor leziuni este pe buze, in special pe buna superioara, unde apar sub forma ulcerelor. Acestea sunt mentionate, uneori, ca „ulcerele de rozatoare, rosaturi de sobolan sau buba dulce”, desi aceste termene sunt incorecte formal. Leziunile variaza de la ulcere mici si greu observabile la ulcere mari si extinse care desfigureaza buzele. Unele leziuni pot sangera. Granuloamele eozinofilice se pot dezvolta si in gura, in special de-a lungul gingiilor sau palatului (cerul gurii), sau pe alte zone ale corpului. Atunci cand leziunile se formeaza in alte locuri, de regula, ele apar sub forma unor pete fara par, cu zone iesite in relief de piele inrosita, mai degraba decat sub forma unui ulcer. Aceste leziuni sunt adesea denumite placi eozinofilice. Zonele obisnuite in care se dezvolta aceste placi eozinofilice sunt membrele posterioare si stomacul. Leziunile pot fi extinse si insotite de mancarime, tinand cont de faptul ca pisica, frecvent, isi linge si chiar isi musca zona afectata.

Cum Este Diagnosticat Complexul Granulomului Eozinofilic?

„Aparitia ulcerelor caracteristice pe buze este extrem de sugestiva, iar biopsia nu este absolut necesara.”

Diagnosticul se bazeaza pe istoricul medical si descoperirile examinarii fizice a pisicii voastre. Examinarea microscopica a leziunii (aspiratia cu ac fin sau biopsia tisulara) este necesara pentru confirmarea unui diagnostic definitiv de granulom eozinofilic. Aparitia ulcerelor caracteristice pe buze este extrem de sugestiva, iar biopsia nu este absolut necesara. Daca leziunile sunt localizate in alte zone pe piele sau in gura, examenul biopsic are rolul de a exclude alte boli sau afectiuni.

Cum Este Tratat Complexul Granulomului Eozinofilic?

Daca o cauza care sta la baza aparitiei problemei este identificata, tratamentul specific va fi directionat spre inlaturarea acestei cauze.
Controlul si combaterea puricilor si a altor insecte sunt deosebit de importante in tratarea complexului eozinofilic felin. Acest lucru se datoreaza faptului ca afectiunea este cauzata sau declansata de reactia de hipersensibilitate la piscaturile de insecte. Piscaturile de insecte pot declansa un raspuns imunitar exagerat la pisicile afectate, cauzand sau agravand semnele clinice.

Unele pisici raspund la dietele hipoalergenice sau de eliminare, ceea ce sugereaza ca alergia alimentara subiacenta ar putea fi cauza. Majoritatea pisicilor diagnosticate cu complexul granulomului eozinofilic felin vor beneficia de un protocol dietetic hipoalergenic.

„Corticosteroizii reprezinta cel mai uzual tratament pentru controlul simptomelor complexului granulomului eozinofilic.”

Corticosteroizii reprezinta cel mai uzual tratament pentru controlul simptomelor complexului granulomului eozinofilic. Corticosteroizii sunt disponibili in diferite forme care au diferite durate de actiune; cel mai frecvent, pisicile sunt tratate cu corticosteroizi cu administrare injectabila sau orala. Tratamentul se poate intinde pe o perioada de saptamani sau luni, deoarece granuloamele eozinofilice, frecvent, reapar, iar tratamentul prelungit va minimaliza sansele de recidiva. Efectele secundare ale corticosteroizilor, de regula, nu sunt semnificative la pisici, dar utilizarea prelungita poate provoca efecte secundare, cum ar fi o crestere in greutate.

In cazurile recurente sau refractare, alte tratamente pot fi utilizate, incluzand medicamente de tipul ciclosporinei, extirparea chirurgicala a leziunilor sau criochirurgia (inghetarea leziunilor cu azot lichid in timp ce pisica este anesteziata).

Care Este Prognosticul Pentru O Pisica Diagnosticata Cu Complexul Granulomului Eozinofilic?

Majoritatea cazurilor raspund bine la tratamentul medicamentos. Recidiva este frecventa si necesita instituirea intermitenta a tratamentului pentru tot restul vietii in multe cazuri. Unele pisici care sunt grav afectate vor necesita o terapie mai agresiva, astfel ca, consultarea unui dermatolog veterinar poate fi utila.

5 comentarii:

  1. Buna ziua! De aproximativ doua luni am cumparat pentru baietelul meu un pisoi alb rasa angora turceasca. Dupa cateva zile am observant ca in zona burtii intr-o parte a corpului are o cateva bubite rosii unde se linge. Bubitele seamana foarte mult cu ce am vazut in poza dvs. Sunt ca niste pete rosii in relief si au si cate un punctulet doua de puroi pe ele. Una dintre ele se facuse rana chiar. Am mers la medic si mi-a zis ca este posibil sa fie o ciuperca si mi-a dat tratament : Un sampon antimicotic si unguent Triderm si vitamin. Au trecut aproape 4 saptamani si nu vad nici un rezultat...chiar I-a mai aparut o bubita. Va rog sa-mi spuneti ce as putea sa fac sa il tratez...ce tratament sa ii dau....acum imi este si teama ca ar putea lua si copilul bubele de le pisoi...s-a atasat de el si ar suferi daca l-as da....va rog sa ma sfatuiti ce sa fac...mentionez ca ca nu imi permit financiar sa ii fac investigatii costisitoare. Adresa mea de e-mail este: m.dumitrescu@yahoo.com Va multumesc foarte mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua.. m-ati ajuta foarte tare daca mi-ati trimite pe mail (dr.rocsanapascu@yahoo.com) cateva fotografii de ansamblu (incadrarea leziunii pe corp) si de detaliu (aspectul leziunii de-aproape).
      Ideal ar fi ca de la nivelul leziunii sa fie prevelate cateva probe cel putin pentru un examen citologic. Trebuie sa intelegeti ca misiunea la care ati consimtit benevol sa va angajati, respectiv, aceea de a creste un animal de companie este una care implica responsabilitate si disponibilitate financiara atat pentru cresterea si intretinerea propriu-zisa, cat si pentru ingrijirea medicala (preventiva sau in scop de tratament) a companionului dvs.
      O zi buna..:)

      Ștergere
  2. Buna seara! Pisica mea este diagnosticata cu acest sindrom si ia tratament cu Medrol aproape permanent de aprox. 4-5 ani.
    Din pacate, desi ii fac deparazitari periodice, ii dau mancare de regim si o tin doar in apartament (in mediu cat-de-cat controlat d.p.v. al alergenilor), recidiveaza intr-una. La ea boala se manifesta prin rani exudate de tip granulom pe abdomen, care uneori se extind in interioarele "coapselor". Uneori (rar) are leziuni (foarte discrete, doar niste coji "pierdute" in balnita) in spatele urechii si pe piept. Iar alteori (ceva mai des) are leziuni pe una din labutele din fata (seamana cu poza dvs., dar la pisica mea este mai putin intinsa). Din fericire, NICIODATA nu a avut ulceratii la gura (slava Cerului!) - se pare ca acest element lipseste din triada simptomelor, in cazul pisicii mele.
    Cum spuneam este diagnosticata (de o d-na dr. de la fac. de med. veterinara) cu acest sindrom. Face tratament de mult timp (e grasa ca efect secundar!!!) :)
    Problema mea ar fi: totusi, cat timp poate sa stea pe Medrol? Toata viata? (De cate ori i-l opresc, recidiveaza, chiar "in forta". De aceea nu pot sa-i fac pauza mai mare de 4-5 saptamani...) Avand in vedere ca am pierdut legatura cu d-na dr. care initial i-a pus diagnosticul si de la care am schema de tratament, as putea apela la Dvs. pentru o reevaluare? Si evetual pentru niste analize pentru a vedea care este starea ficatului si pancreasului (inteleg ca acestea pot fi afectate de un tratament pe termen lung)?
    Va multumesc anticipat pentru un raspuns si eventuale sugestii!
    Gabriela Dima - Bucuresti

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua , am un pisoi diagnosticat cu stomatita eozinofilia si de trei ani nu reușesc să-i găsesc un tratament. El nu poate manca norma ci doar înghite hrana uscata ca pe pastile. Nu poate mesteca nimic nici hrana umedă. Îl țin cât de cât sub control cu 0,3 ml diprophos cam la 2-3 săptămâni timp în care nu prea îi mai curge saliva din gura necontrolat. Ieri i-a apărut o umflătură sub limbă și nu mai putea ține limba în gura, nu putea nici să bea apa... Am fost la dr si i-a administrat furesomid, synulox si inca ceva toate injectabile după care și-a mai revenit. Se mai poate face ceva pt a supraviețui acest motan (are 4 ani)? Există alt tratament care să prevină evoluția bolii si astfel de inflamari spontane în cavitatea bucala? Mulțumesc anticipat si va doresc o zi buna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua...scuze pentru intarzierea cu care va raspund...daca spuneti ca i-a functionat diprophos-ul cat de cat ar fi de incercat prednisolonul in administrare orala..va va fi un pic mai complicat deoarece va va implica constant in administrarea medicatiei, dar ar fi de incercat intrucat prednisolonul functioneaza mai bine la pisici.

      De asemenea, v-as recomanda efectuarea testului rapid combo felin de la Idexx pentru FIV/FeLV pentru a vedea daca nu cumva ne confruntam si cu una dintre aceste boli care ar putea diminua reactivitatea la terapie si rezultatele favorabile. Indicat ar fi ca din leziunile din gura sa fie prelevate probe pentru un examen citologic sau chiar histopatologic pentru a vedea daca nu este vorba de fapt de stomatita limfoproliferativa.

      Ca alta optiune de terapie, in functie de procesul inflamator de la nivelul gurii, ar putea fi administrarea interferonului (Virbagen Omega) sau tehnica mai radicala de extractie completa a danturii dinapoia caninilor.

      Ca sa concluzionez, eu as opta pentru o examinare clinica amanuntita coroborata cu rezultatele analizelor de laborator si abia apoi as gandi o terapie adecvata..:)

      Va multumesc ca mi-ati scris..:)

      Ștergere

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)