duminică, 26 aprilie 2015

Acneea Barbiei La Pisici


Ce Este Acneea Barbiei?

Acneea barbiei a felinelor este o tulburare de cheratinizare foliculara putin deslusita. Cheratinizarea se refera la o productie in exces de cheratina, o proteina intalnita in straturile superficiale ale pielii. Daca acest exces de cheratina ramane captiv in foliculul de par, se formeaza comedoanele sau „punctele negre”. Pustulele sau „cosurile” pot aparea daca bacteriile infecteaza comedoanele. Acneea barbiei a felinelor este similara cu acneea de care sufera oamenii.
Ce Cauzeaza Acneea Barbiei?

Desi mecanismul exact nu este cunoscut, cheratinizarea foliculara anormala  se considera a fi legata de o boala seboreica primara, cum ar fi seboreea grasa, de productia excesiva de sebum („emolientul” uleios natural produs de piele) sau de tabieturile precare de toaletaj ale pisicii. In mod interesant, la un numar considerabil de pisici, s-a constatat o legatura intre utilizarea vaselor de hrana din plastic colorat si acneea barbiei. Indiferent de cauza, consecinta este aceea ca foliculul de par este „astupat” si daca se infecteaza, vor aparea semnele clinice.

Care Sunt Semnele Clinice Ale Acneei Barbiei?


Cel mai obisnuit semn clinic asociat acneei barbiei este aspectul „murdar” al barbiei. Leziunile pot aparea pe barbie, buza inferioara si/sau buza superioara. Observarea atenta va scoate la iveala „punctele negre” si foliculii infectati. Pisicile cu forme cronice pot prezenta leziuni crustoase, dure si dureroase la palpare. Atat masculii, cat si femelele de pisica pot dezvolta acneea barbiei.

Cum Este Diagnosticata Acneea Barbiei?

Diagnosticul se bazeaza pe istoricul medical si semnele clinice. Ocazional, testele de sange si urina si culturile de piele insotite de testele de sensibilitate sunt necesar a fi efectuate. Daca leziunile nu au un aspect tipic, examenul biopsic sau raclatele de piele pot fi recomandate pentru a exclude neoplazia sau cancerul.

Cum Se Trateaza Acneea Barbiei La Feline?

„Pisicile afectate, adesea, vor beneficia de un supliment pe baza de acizi grasi.”

Tratamentul adesea implica imbunatatirea masurilor de igiena locala. Un preparat facial pe baza de peroxid de benzoil sau un sampon antiseboreic poate fi utilizat pentru a curata zona afectata si a destupa foliculii firelor de par. Pisicile afectate, adesea, vor beneficia de un supliment pe baza de acizi grasi, in special Omega 3. In anumite cazuri, poate fi necesara mentinerea parului tuns scurt. Antibioticele orale sau izotretinoina pot fi utilizate in cazurile cronice sau mai grave. La pisicile care sunt hranite din vase de plastic colorate, daca vasele sunt schimbate cu unele din ceramica, sticla sau otel inoxidabil, afectiunea se poate remedia fara alt tratament.

Care Este Prognosticul Pentru O Pisica Diagnosticata Cu Acneea Barbiei?

Majoritatea cazurilor raspund bine numai la imbunatatirea masurilor de igiena locala sau la simpla schimbare a vaselor de hrana. Proprietarii vor trebui sa urmeze indeaproape recomandarile medicului lor veterinar pentru a se asigura succesul tratarii afectiunii. Cazurile refractare pot necesita un tratament agresiv pentru a controla problema.

Un comentariu:

  1. Buna ziua! Pisicuta mea are niste pete maronii deasupra sprancenei si vad ca se extind... sunt ca niste puncte mici cat gamalia acului care se extind si se unesc intre ele... in acelasi timp are si blanita foarte rara in zona aceea de deasupra sprancenei... ce poate fi?

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)