sâmbătă, 14 februarie 2015

Ce Poti Sa Faci Daca Pisica Ta Naparleste?


Parul! Este ceea ce ne place sa mangaiem, dar este si ceea ce nu ne place sa gasim pe canapea. Cel mai dificil lucru pe care toti iubitorii de animale trebuie sa-l accepte este ca animalele isi schimba parul. La fel ca si oamenii care au unele perioade in care le creste parul si altele in care le cade parul, asa se intampla si cu animalele noastre.


Naparlirea este un eveniment normal in viata unei pisici si este puternic influentata de lumina zilei, respectiv de fotoperioada. Numarul de ore in care o pisica este expusa luminii solare de-a lungul unei zile (fotoperioada) declanseaza procesul de naparlire. Acest fenomen este mult mai usor de remarcat la pisicile crescute afara, primavara si toamna.

Pisicile crescute in casa isi inlatura parul mult mai constant, dar in cantitati mai reduse datorita luminii artificiale din interiorul caminului. Aceasta naparlire ciclica este alcatuita din trei perioade: de crestere activa (anagen), de tranzitie (catagen) si de repaus (telogen). Pisicile tind sa aiba o blana mai deasa si mai greoaie in lunile de iarna decat in cele de vara.

Stresul si imbolnavirea pot determina o pierdere excesiva a parului. O pisica cu o boala cronica care naparleste poate, de asemenea, avea leziuni ale pielii si la fel de bine o piele subtire si anormal de cutata si acoperita de cruste. In cazurile unei naparliri exagerate, un medic veterinar ar trebui sa va examineze pisica.

Perierea Si Pieptanarea

Pisicile cu parul scurt naparlesc la fel de mult ca si cele cu parul lung. Diferenta consta in faptul ca la pisicile cu parul scurt, parul este mai greu de remarcat, fiind mult mai vizibil pe suprafetele pe care pisica se aseaza. Pisicile cu parul lung au tendinta de a lasa smoace de par pe covoare sau pe zonele favorite pe care lancezesc. Cea mai buna cale de a lupta impotriva naparlirii indiferent de rasa de pisici (cu par lung sau cu par scurt) este oferirea unei ingrijiri consecvente. Periindu-va si pieptanandu-va pisica cu regularitate, puteti inlatura parul mort care si-a facut aparitia din profunzime la suprafata blanii. Daca acest par nu este inlaturat, va incepe sa se incurce cu parul sanatos si veti constata ca pisica voastra este plina de ghemotoace de par incalcit.


Pisicile care au blanita aderenta pe langa corp cum este cazul burmezei, siamezei, cornish rex-ului si ocicat-ului pot fi ingrijite cu ajutorul unei manusi-perie. Aceasta este o manusa prevazuta cu dintisori din cauciuc dispusi de-a lungul palmei. Alte instrumente care pot fi utilizate cu succes la rasele cu blana aderenta sunt bucatile de pielicica de caprioara cu care se poate freca delicat blanita sau periile din cauciuc moale.

Una dintre cele mai bune perii pentru a inlatura parul mort al pisicilor cu blana de lungime medie, cum este cazul americanelor si bitanicelor cu parul scurt, scottish fold-ului, etc. este o perie rotunda din peri de porc. Aceasta perie poate ajunge pana la parul mort din profunzimea blanii fara a irita pielea pisicii.

In cazul pisicilor cu parul lung, un piepten este o „unealta” absolut necesara. Pieptenul cel mai bun ar trebui sa aiba o lungime de circa 20 cm si dintii in jur de 3 cm. Jumatate din piepten ar trebui sa aiba dintii dispusi rar si cealalta jumatate, des. Periile cu „ace cu gamalie” sunt, de asemenea, folositoare pentru ingrijirea blanitei, acestea avand rolul de a separa firele de par fara a leziona pielea si fara a produce un disconfort pisicutei.

Un piepten pentru purici cu maner poate fi folosit pentru ingrijirea parului de pe fata pisicii, indiferent de lungimea blanii.

Produse Care Diminua Naparlirea

In afara ingrijirii zilnice, prin pieptanat si/sau periat, exista cateva produse in comert care pot fi aplicate pe blanita pisicii sau pot fi administrate oral pentru a diminua caderea zilnica a parului. De asemenea, de ceva timp, in centrele medical-veterinare pot fi gasite si diete sau hrana speciala pentru intretinerea parului si a pielii. Cu toate acestea, eficienta lor este discutabila.


Daca ar fi sa tinem cont de eficienta metodelor mentionate, cea mai facila si cu rezultatele cele mai prompte in diminuarea caderii parului si in mentinerea unei blanite sanatoase este ingrijirea regulata. Toaletarea (ingrijirea corporala), daca este efectuata cu delicatete, creaza legaturi puternice intre pisica si companionul ei uman si controleaza comportamentul natural al animalutului de frecare, scarpinare si scuturare care conduc la aspectele neplacute ale naparlirii in interiorul caminului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)