miercuri, 4 februarie 2015

Activitatea Nocturna La Pisici


De Ce Pisica Mea Pare A Fi Mult Mai Activa In Timpul Noptii?

Unele pisici sunt active in timpul noptii sau sunt treze si ard de nerabdare s-o ia din loc dimineata, foarte devreme. Tinand cont de faptul ca multi dintre proprietari sunt plecati la lucru sau la scoala in timpul zilei, pisica isi poate petrece orele din timpul zilei odihnindu-se si relaxandu-se, mai ales daca aceasta este singurul animalut de companie din casa. Astfel, ziua pisicii incepe atunci cand proprietarul ajunge acasa sa-i ofere hrana, timp de joaca si interactiune sociala.
Acesta este, de asemenea, momentul cel mai natural pentru pisici sa fie active, deoarece ele, in mod normal, sunt cele mai active in ceea ce priveste vanatoarea si explorarea la asfintit si in zori (acest lucru este cunoscut ca si comportament crepuscular). Nemultumirile tipice sunt legate de pisicile care musca sau chiar ataca urechile sau degetele proprietarului atunci cand acesta se baga in pat, care fac incursiuni pe proprietarii adormiti, vocalizarea nocturna sau raidurile explozive, incontrolabile de joaca peste mobilier si/sau proprietari, in timpul noptii sau dimineata devreme. Unii proprietari recompenseaza in mod inconstient aceste comportamente oferindu-i pisicii un pic de mancare, afectiune sau atentie in incercarea de a-si calma pisica.

Cum Imi Pot Determina Pisica Sa Nu Ma Mai Tina Treaz Noapte?

„Incurajarea jocului si a hranirii in timpul zilei si al serii va face ca programul pisicii sa fie cat mai similar cu cel al familiei voastre.”

Trebuie sa invatati sa programati si sa incurajati joaca si hranirea in timpul zilei si al serii, astfel incat programul pisicii sa se potriveasca cat mai fidel cu cel al familiei voastre. Reglarea momentului de hranire sau a tipului de hrana pot ajuta la modificarea programului de somn al pisicii. De exemplu, consumarea hranei cateva ore mai tarziu sau mai devreme, sau cresterea cantitati de hrana oferita la masa de seara cu una care este mai bogata in carbohidrati poate ajuta la modificarea programului pisicii doar cat aceasta sa doarma toata noaptea.

Mentinerea pisicii treaza si activa jucandu-va, hranind-o sau interactionand cu ea pe tot parcursul dupa-amiezii si serii poate rezolva problema la unele pisici. Avand in vedere ca activitatea nocturna poate fi o forma de spectacol si a unui comportament de solicitare a atentiei, primul aspect care trebuie luat in considerare este acela daca pisica beneficiaza de suficienta interactiune si joaca in timpul zilei. Acest lucru poate fi o adevarata problema in special in cazul pisicilor care sunt singure intr-o gospodarie si au un proprietar care lucreaza toata ziua. Oferindu-le cateva ore de joaca interactiva cu ajutorul jucariilor pe care le pot fugari, precum si cateva exercitii de instruire bazate pe recompense poate ajuta la acoperirea nevoilor pisicii. In plus, orele din timpul zilei ale pisicii pot fi si mai mult diversificate prin oferirea meselor intr-o cantitate mai mica, dar mai frecvente; o idee ar fi oferirea unei parti din mese in jucariile tip hranitor, precum si punerea la dispozitia pisicii a unor noi obiecte pe care sa le poata explora in fiecare zi. Dormitarile in timpul serii trebuie sa fie descurajate.

Daca pisica continua sa va deranjeze in timpul noptii, inchiderea acesteia in afara dormitorului, cat mai
departe cu putinta, intr-un loc din care sa nu poata fi auzita si punerea la dispozitia acesteia a unui loc confortabil de dormit si a unei litiere poate fi o rezolvare a problemei voastre. Nu-i oferiti mancare in timpul noptii, deoarece acest obicei va va incuraja pisica sa stea treaza. Cu toate acestea, punerea la dispozitia pisicii voastre a unei litiere, a unei zone de joaca dotata cu jucarii pentru catarat, zgariat si ascutitul ghearelor, articole de „mobilier” speciale pentru pisici pe care aceasta sa se poata cocota, precum si cu cateva dintre jucariile preferate ale pisicii voastre o pot ajuta sa se simta mai confortabil in zona respectiva. Daca pisica doarme cea mai mare parte a noptii, dar se trezeste foarte devreme pentru a manca, in camera in care o veti izola puneti un hranitor automat (de exemplu, unul care sa fie programat sa-i ofere hrana la ora 5, de dimineata) si aveti toate sansele sa obtineti rezultate.

Cum Ar Trebui Sa Reactionez La Vocalizele Si Activitatea Nocturna A Pisicii Mele?

„Pisicile care vocalizeaza in timpul noptii trebuie sa fie ignorate.”

Pisicile care vocalizeaza in timpul noptii trebuie sa fie ignorate. Apropierea de pisica sau acordarea atentiei in orice fel nu va face nimic altceva decat sa serveasca drept recompensa la comportamentul insistent. Pisicile care zgarie sau lovesc usa dormitorului pot fi tinute la distanta prin utilizarea unei carpete antiderapante asezata cu susul in jos (una care are proeminentele din plastic cu rolul de a adera la suprafetele alunecoase), un covoras sau pres electronic special pentru animalutele de companie sau chiar un detector de miscare (desi, acesta din urma l-ar putea deranja pe proprietar). Dispozitivele de detectare a miscarii cu pulverizare sunt, de asemenea, disponibile. Daca pisica este extrem de vorbareata, inchideti-o intr-o zona cat mai izolata fonic, cum ar fi baia sau intr-o cusca de transport intr-un dormitor mai indepartat.

Dar Ce Se Intampla Daca Este Necesar Sa-Mi Las Pisica Sa Doarma In Dormitor?

Daca ajungeti la concluzia ca este cel mai bine sa-i permiteti pisicii voastre sa ramana in dormitor, nu trebuie sa uitati ca orice fel de atentie va consolida si mai mult comportamentul nedorit. Astfel, este indicat ca la o pisica insistenta sa reactionati cu lipsa de atentie. Totusi, in cazul in care pisica continua sau comportamentul atinge un punct in care nu mai poate fi ignorat, pedeapsa poate fi eficienta.

„…pedeapsa este, in general, contraindicata la pisici….”

In primul rand trebuie mentionat faptul ca pedepsirea este, in general, contraindicata la pisici, deoarece pedeapsa care este prea usoara poate sa nu fie eficienta si de fapt, poate avea efectul de a oferi suficienta atentie sau motiv de joaca incat sa recompenseze comportamentul. Pe de alta parte, pedeapsa care este prea aspra poate duce la o crestere a anxietatii, fricii fata de proprietar si chiar la agresiune. In cazul in care pedeapsa este folosita, dispozitivele care descurajeaza rapid pisica fara sa fie nevoie de

interventia proprietarului, cum ar fi un pulverizator de apa, un claxon pneumatic, un dispozitiv cu ultrasunete sau un spray cu citronella sunt, de obicei, cele mai sigure si mai eficiente.

Exista Medicamente Care Ar Putea Ajuta?


Daca orice alte strategii esueaza si pisica nu doarme in timpul noptii numai cu ajutorul tehnicilor comportamentale, medicul vostru veterinar poate fi in masura sa recomande unele medicamente care o vor ajuta pe pisica voastra sa adoarma pentru primele cateva nopti. Aceste medicamente pot fi somnifere naturale, cum ar fi melatonina sau valeriana sau medicamente cum ar antihistaminicele si benzodiazepinele care pot ajuta la inducerea somnului. Cu toate acestea, unele pisici vor dezvolta o toleranta la aceste medicamente si dupa cateva nopti de succes, in cazul in care nu ati stabilit o noua rutina, medicamentele ar putea sa nu mai fie eficiente.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)