marți, 27 ianuarie 2015

Hranirea Pisoilor Aflati In Perioada De Crestere


Pisoii, in mod obisnuit, nu se mai hranesc cu laptele mamelor lor, respectiv, sunt intarcati in jurul varstei de 8 saptamani si devin dependenti de apartinatorii lor umani in ceea ce priveste alimentatia lor. Obiectivul principal al hranirii pisoilor aflati in perioada de crestere este acela de a pune bazele unei vietii sanatoase si longevive. 

Alimentatia corespunzatoare este vitala pentru:
  •   Asigurarea unei cresteri sanatoase (nici prea rapide, nici prea lente),
  •   Functionarea optima a sistemului imunitar, si
  •   Minimalizarea riscului de obezitate.

Ce Presupune Cresterea Si Dezvoltarea Normala?

Pisoii cresc rapid, maturizandu-se si ajungand la etapa de adulti in jurul varstei de 10-12 luni. Rata lor de crestere se diminua pe masura ce ating 80% din talia de adult in jurul varstei de 30 de saptamani si vor atinge dezvoltarea completa de adult undeva la aproximativ 40 de saptamani de viata.

Ratele/vitezele de crestere ale pisoilor variaza in functie de rasa si implica un proces complex de interactiuni dintre genetica, alimentatie si mediu de viata. Alimentatia adecvata este critica pentru sanatatea si dezvoltarea pisoilor, indiferent de rasa din care provin si le influenteaza in mod direct sistemul imunitar si compozitia organismului. Densitatea in substante nutritive a hranei, precum si cantitatea de hrana oferita pot face diferenta intre cresterea optima si cresterea maximala.

„Alimentatia adecvata este critica pentru sanatatea si dezvoltarea pisoilor, indiferent de rasa din care provin si le influenteaza in mod direct sistemul imunitar si compozitia organismului.”

Ar Trebui Sa Ma Axez Pe O Crestere Optima Sau Pe O Crestere Maximala?

Rata de crestere optima la pisoi este ideala  - este o rata de crestere lenta si constanta care-i permite pisoiului sa atinga o dezvoltare corporala si o conditie fizica ideala (optima), evitand in acelasi timp instalarea supraponderabilitatii sau a obezitatii.

Rata de crestere maximala se traduce printr-o crestere extrem de rapida a pisoiului, care, de regula, este consecinta consumului unor alimente sau a unei hrane bogata in grasimi, a hranirii in exces (indoparea) si/sau a hranirii la discretie (dupa bunul plac). O rata de crestere maximala poate creste riscul pisoiului de a deveni supraponderal sau obez.

Determinarile regulate ale greutatii corporala si evaluarile frecvente ale conditiei

corporale sunt cele mai practice strategii de a mentine un pisoi aflat in perioada de crestere pe traiectoria spre o rata de crestere optima.

Medicul vostru veterinar si echipa medical veterinara va pot explica cum va puteti evalua pisoiul acasa.

„Determinarile regulate ale greutatii corporala si evaluarile frecvente ale conditiei corporale sunt cele mai practice strategii de a mentine un pisoi aflat in perioada de crestere pe traiectoria spre o rata de crestere optima.”

Care Sunt Cerintele Nutritive Ale Unui Pisoi Aflat In Perioada De Crestere?

Atunci cand alegeti un produs alimentar, respectiv, o hrana pentru pisoiul vostru aflat in perioada de crestere, este extrem de important sa tineti cont de trei elemente nutritive-cheie: proteinele, grasimile si calciul.

1.   Proteinele
·        Necesarul de proteine al pisoilor aflati in perioda de crestere este ridicat in timpul perioadei de intarcare, dar cantitatea de proteine de care vor avea nevoie va scadea in mod constant dupa aceea.
·        Intervalul de variatie al necesarului de proteine pentru cresterea sanatoasa a pisoilor este de 35-50% din substanta uscata, cu cel putin 9% din substanta uscata provenind dintr-o sursa de origine animala. Aceste niveluri sustin cresterea optima, astfel ca nu se recomanda depasirea acestora.
·        Pisoii aflati in perioada de crestere nu vor fi hraniti cu sortimentele de hrana pentru pisicile adulte. Chiar daca nivelul de proteina din substanta uscata ar putea fi adecvat, ceilalti nutrienti si continutul energetic nu vor fi echilibrati pentru o crestere optima.
2.   Grasimile
·        Grasimea este o sursa importanta de acizi grasi esentiali. Este o sursa concentrata de energie si vehiculeaza vitaminele liposolubile.
·        Dar, aportul energetic in exces este riscant si poate duce la obezitate si la dezvoltarea problemelor ortopedice. Din acest motiv, continutul de grasime pentru pisoi ar trebui sa fie limitat la 18-35% din substanta uscata.
3.   Calciul
·        Sortimentele de hrana ce se adreseaza pisoilor aflati in perioada de crestere ar trebui sa contina intre 0,8 si 1,6% calciu din substanta uscata.

Odata ce un produs alimentar adecvat a fost ales, nu mai exista necesitatea administrarii suplimentelor vitamino-minerale. De asemenea, ar trebui sa evitati alimentele sau sortimentele de hrana care produc un pH urinar de sub 6.2. Medicul vostru veterinar va poate ajuta sa stabiliti nivelurile pH-ului in cazul hranei pentru care ati optat pentru pisoiul vostru.

Cum Pot Preveni Cresterea Maximala Si Obezitatea?

Pisoii aflati in perioada de crestere au nevoie de cantitati mai mari de substante nutritive in comparatie cu pisicile adulte, dar excesul de calorii si calciu poate crea probleme serioase. Prevenirea obezitatii trebuie sa fie initiata inca din perioada de intarcare si va fi continuata pe toata durata vietii pisicii, mai ales la maturitate si la varsta senioratului. Supraponderabilitatea sau obezitatea pregatesc terenul pentru numeroase complicatii si boli, incluzand:

  •    Hipertensiune
  •    Bolile cardiace
  •    Diabetul zaharat
  •    Osteoartrita
  •    Intoleranta la temperaturi ridicate
  •    Diminuarea sau alterarea functiilor sistemului imunitar


Hranirea la discretie (sau dupa bunul plac) creste riscurile la depunerea unor depozite mai mari de grasimi in organism si la aparitia supraponderabilitatii sau obezitatii. Hranirea portionata (hranirea cu mese regulate si cu cantitati de hrana adaptate pe nevoile specifice si pe masa corporala) ofera cea mai mare oportunitate de a evita ca 
pisoii sa devina supraponderali sau obezi – le va fi cel mai bine atunci cand intreaga lor portie zilnica de hrana le va fi oferita impartita in 3-4 mese sau chiar mai multe pe zi. De asemenea, retineti faptul ca hrana uscata este mai bogata in calori decat hrana din conserve si pliculete, dar aceasta din urma tinde sa fie mai gustoasa si mai apetisanta decat cea uscata.

„Hranirea la discretie (sau dupa bunul plac) creste riscurile la depunerea unor depozite mai mari de grasimi in organism si la aparitia supraponderabilitatii sau obezitatii.”


Planificand si acordand atentie detaliilor, puteti pune fundatia unei sanatati optime si longevitatii pisoiului vostru. Impreuna cu medicul vostru veterinar si echipa acestuia, va puteti ajuta pisoiul sa devina o pisica adulta cat mai sanatoasa cu putinta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)