joi, 29 ianuarie 2015

Abisiniana


Abisiniana, posibila descendenta a pisicilor venerate de egiptenii antici, este o pisica viu colorata, binecunoscuta pentru energia si modelul pestrit frapant. Abisiniana a devenit populara in randurile iubitorilor de feline domestice carora le plac pisicile active si jucause. Viata alaturi de o abisiniana nu este niciodata plictisitoare.

Istoricul si Originea

Desi nimeni nu stie cand si unde a aparut pentru prima data abisiniana, povestirea cea mai des vehiculata sustine ca rasa pe care o stim noi astazi ar fi descendenta directa a pisicilor sacre venerate de egiptenii antici cu 4000 de ani in urma. Intr-adevar, abisinienele seamana foarte bine cu pisicile reprezentate in picturile murale si sculpturile vremii, dar nu exista nicio evidenta directa care sa ateste ca aceste feline sunt direct inrudite cu acele feline venerate de egipteni. La un moment dat s-a emis afirmatia potrivit careia abisiniana seamana foarte bine cu pisica salbatica africana. Nimic mai adevarat. Dar descendenta din aceasta nu a fost inca confirmata.

Abisiniana numita Zula a fost transportata din Abisinia (astazi Etiopia) in Anglia la sfarsitul razboiului abisinian, in 1868, potrivit cartii doctorului Gordon Staples, Cats - Their Points, din 1874, dar ipoteza potrivit careia aceasta pisica ar fi fost originara din acea regiune este inca discutabila. Unii sunt de parere ca abisiniana a fost recreata in Anglia din rasele britanice existente. Altii cred ca abisiniana din zilele noastre descinde dintr-o varietate de pisici descoperite in sud-estul Asiei. Cele mai recente cercetari indica coasta Oceanului Indian dintre Singapore si Ceylon ca fiind patria abisinienei si atesta ca aceasta este una dintre cele mai vechi rase de pisici si probabil cea mai apropiata de pisica salbatica dintre toate rasele pure din lume.

Primele abisinienele au fost importate in America de Nord din Anglia la inceputul anilor 1900, dar pisicile care urmau sa devina fondatorii rasei pe care o stim noi astazi nu si-au facut aparitia pana la sfarsitul anilor 1930. Abisiniana si-a castigat popularitatea incetul cu incetul, astfel ca astazi ea este a treia rasa de pisici cu parul scurt ca si popularitate, potrivit registrelor Cat Fancier’s Association.

Astazi, rasa este recunoscuta de urmatoarele asociatii si organizatii internationale: American Association of Cat Enthusiasts (AACE), American Cat Association (ACA), American Cat Fancier's Association (ACFA), Canadian Cat Association (CCA), Cat Fanciers' Association (CFA), Cat Fanciers' Federation (CFF), The International Cat Association (TICA), United Feline Organization (UFO), FiFe (Federation Internationale Feline) si Asociatia Felina Romana (AFR).

Aspectul Exterior si Dimensiunile

Abisiniana este o pisica supla, gratioasa, cu o tinuta imperiala, cu un cap conic, urechi mari, ascutite si atente la cel mai mic zgomot si niste ochi migdalati, mari, verzi sau aurii si expresivi. Marginile libere ale pleoapelor sunt ornate de un inel de culoare inchisa punand mai accentuat ochii in evidenta. Potrivit unei povestioare, femeile din Egiptul antic isi conturau ochii dupa modelul acestor pisici. Trupul abisinienei este alungit, puternic si musculos, iar membrele zvelte au osatura fina. Labele sunt mici si rotunde. Coada este lunga si conica, terminandu-se cu un varf rotunjit de culoare inchisa.

O alta trasatura care o diferentiaza de celelalte rase de pisici este modelul blanii tarcat sau agouti, caracterizat prin benzi alternante de culoare pe lungimea firului de par. Fiecare fir de par este decorat cu benzi de culoare deschisa care contrasteaza cu benzile de culoare inchisa. Culoarea mai deschisa sau cea de fond se gaseste in apropierea pielii, astfel ca fiecare fir de par se termina cu un varf inchis la
culoare. Acest model ii confera blanii, per ansamblu, un aspect caracteristic tarcat. Parul este de lungiume medie, suficient de lung incat sa cuprinda 2-3 benzi. In frunte se poate distinge un marcaj, tot tarcat, sub forma literei „M”.

Patru culori sunt in general acceptate: iepure (ruddy), sorrel (roib), albastra si bej. Ultimele culori selectionate sunt liliachiu si ciocolatiu. Albul este admis numai in jurul buzelor si pe obraji. Abisiniana iepure este de departe cea mai frecvent intalnita.

Argintiul (silver) este de asemenea recunoscut de anumite asociatii, dar este o culoare controversata. In timp ce unii crescatori considera ca gena responsabila de efectul argintiu nu induce infirmitati de natura ereditara, altii sunt de parere ca ea poate afecta coloritul iepure. Cu toate acestea, in Europa, argintiul si multe alte culori sunt acceptate.

Abisiniana adulta cantereste in jur de 2,5-4 kg, varietatea americana fiind mai supla (2,5-3 kg), iar cea europeana mai robusta (3-4 kg).

Personalitatea

Abisinienele nu se adreseaza persoanelor care-si doresc pisici decorative sau celor care-si doresc pisici care se multumesc sa fie doar tinute in brate. Curajoase, curioase si sociabile, abisinienele dau un nou sens cuvantului „activ”. Abisinienele fac tot felul de caraghioslacuri pentru a va binedispune, castigandu-si reputatia de clovni ai regatului felin.


Abisinienele sunt atlete desavarsite, cu labute dibace si foarte curioase, astfel incat nicio camera sau dulap inchise nu mai sunt de neexplorat. Atentie, curiozitatea lor debordanta le poate baga in bucluc. Sunt pisici foarte „ocupate”, devenind plictisite si deprimate daca se plictisesc sau daca nu li se da atentie. De asemenea, abisiniana este o buna cataratoare, placandu-i sa supravegheze imprejurimile de la inaltime.

Nu se poate spune ca abisiniana nu este afectuoasa. Ele sunt tandre si loiale si sunt cele mai fericite cand sunt implicate in toate aspectele vietii voastre. Abisiniana va va deveni prietena, confidenta si companioana devotata si va va iubi neconditionat. Ea va va fi intotdeauna aproape pentru a va sustine cand sunteti demoralizati sau pentru a se bucura cand sunteti fericiti. Si cu siguranta va fi intotdeauna acolo, la orele de masa, pentru a imparti masa cu voi.

Relatiile Cu Familia Si Casa

Abisinienele sunt extrem de sociabile, creandu-si legaturi puternice cu membrii familiilor lor. In lipsa acestora, se acomodeaza greu suportand cu dificultate viata departe de acestia, chiar daca despartirea dureaza doar cateva zile. Se spune ca masculii ar fi mai toleranti cu alte animalute de casa in comparatie cu femelele, dar asta doar datorita faptului ca masculul este mai independent in timp ce femela este mai posesiva.

Se adapteaza cu usurinta convietuirii cu cainii, unele exemplare legandu-si adevarate prietenii cu acestia. Sa nu va fie de mirare daca va veti trezi intr-o buna zi ca abisiniana voastra a renuntat fara regrete la patul vostru confortabil pentru a se alatura prietenului ei canin in canapeaua acestuia.

Abisiniana adora spatiile largi, deschise si caminele cu membrii numerosi in care nu se va plictisi niciodata si va fi mereu in centrul atentiei. Atata timp cat abisiniana are acces si la o curte, va fi cel mai fericit animalut de pe planeta.

Aspecte Particulare

Blana abisinienei este usor de ingrijit; o periere meticuloasa o data sau de doua ori pe saptamana pentru a inlatura parul mort si scurtarea ghearelor la fiecare 3-4 saptamani va vor mentine amicul roscovan intr-o forma maxima.

Abisinienele sunt pisici gurmande, dar nu lacome care au tendinta de a consuma mai multa hrana in comparatie cu pisicile din alte rase. Asta se datoreaza faptului ca sunt feline extrem de active si, in consecinta, mari consumatoare de calorii. Atata timp cat ele se mentin active, acest obicei al lor nu le va predispune la obezitate. In sens contrar, in situatiile in care ajunge sa se plictiseasca si sa devina comoda, consumul acesta ridicat de hrana poate deveni o reala problema. Din considerentele mentionate, dietele recomandate pentru acest tip de pisici sunt cele bogate in proteine si fibre si sarace in grasimi.

Boli si Afectiuni Curente

Abisinienele sunt, in general, pisici robuste si sanatoase, dar sunt predispuse gingivitei. Daca aceasta este netratata, poate progresa catre o periodontoza multa mai severa, inducand leziuni tisulare, osoase si chiar pierderea dintilor. Netratata, afectiunea dentara poate deteriora starea de sanatate, per ansamblu, a pisicii. Cu perierea dentara uzuala, controale periodice si detartrajul profesional, aceasta problema poate fi minimalizata.

Amiloidoza, o afectiune considerata a fi ereditara si care afecteaza rinichii, precum si deficienta in piruvat kinaza, care induce anemie au fost, de asemenea, semnalate la unele linii de abisiniana.

La fel, la unele linii a fost semnalata predispozitia pentru luxatii si atrofia retiniana progresiva.

Masculii, ca in cazul oricarei alte rase de pisici, nu sunt feriti de sindromul urologic felin (formarea de
pietricele la nivel renal sau vezical), motiv pentru care trebuie avuta o atentie sporita asupra alimentatiei si a aparitiei eventualelor dificultati in urinare.

Ideal este ca dupa varsta de 4-6 ani, chiar daca aveti un exemplar sanatos, sa-i faceti un control de rutina si cateva investigatii (ecografie, radiografie, analize de sange si urina) pentru a depista din timp eventualele sensibilitati si pentru a incerca remedierea acestora printr-o alimentatie corespunzatoare sau cu ajutorul unui tratament adecvat.


Speranta medie de viata a abisinienei este de 12-15 ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)