marți, 23 decembrie 2014

Pericolele Asociate Artificiilor si Petardelor


Accidentele si Starile de Boala

Nu se compara nimic cu un spectacol grandios de artificii – literalmente, cerul este aprins cu culori magnifice. Pur si simplu suntem innebuniti dupa ele si asteptam cu nerabdare sa ne bucuram de ele odata cu venirea acelor sarbatori si ocazii speciale, cum ar fi Anul Nou, Ziua Nationala sau diversele evenimente din vietile noastre. Toti suntem constienti de modul in care trebuie sa ne protejam atat pe noi, cat si pe copiii nostri atunci cand folosim artificiile, dar uneori, uitam ca inclusiv animalutele noastre de companie trebuie sa fie protejate.

Artificiile ajung foarte rapid la niste temperaturi extrem de ridicate. Animalutele curioase pot fi tentate sa miroasa sau chiar sa incerce sa ingere artificiile aprinse, astfel putandu-si provoca arsuri grave ale fetei, gurii sau chiar ale labutelor. Chiar si neaprinse, artificiile ingerate pot fi extrem de periculoase, chiar letale. Artificiile si petardele contin o varietate de agenti, inclusiv nitrat/azotat de potasiu. Pentru a le conferi culoare, artificiile contin metale grele, cum ar fi mercurul, antimoniul, cuprul, bariul, strontiul si fosforul. Ingestia acestor substante poate provoca imbolnaviri grave.

In plus, multe dintre artificii au proprietati explozive de tip proiectil si daca sunt utilizate necorespunzator, invelisul ejectat poate lovi animalutele de companie, provocandu-le traumatisme si arsuri. Artificiile care sunt tinute in mana sunt un bun exemplu pentru aceste tipuri de pericole.

Ingrijirea Medical-Veterinara

Diagnosticul

Examinarea fizica (consultul) si un istoric al unei expuneri recente la artificii, de regula, sunt suficiente pentru a diagnostica afectiunile si ranile asociate artificiilor. In cazul ingestiei, analizele de sange se pot dovedi necesare pentru a stabili efectul/efectele artificiilor asupra organelor si ar putea determina inclusiv cantitatea de metale grele ingerate.

Semnele de boala sau raniri asociate artificiilor sunt reprezentate de:
  •    Arsuri ale gurii sau pielii
  •    Lezarea tesuturilor moi
  •    Varsaturi
  •    Durere abdominala severa
  •    Respiratie superficiala

Tratamentul

Tratamentul in cazul starilor de boala asociate artificiilor depinde de tipul prejudiciului. Arsurile sunt tratate prin toaletarea zonelor afectate si administrarea antibioticelor si, de la caz la caz, a analgezicelor. Ingestia artificiilor necesita un tratament mai agresiv si complex.

Animalutele care ingera o cantitate mare de artificii vor trebui sa fie spitalizate. Pe perioada spitalizarii, pacientilor li se administreaza lichide intravenos, precum si anumite medicamente, cum ar fi sucralfatul, famotidina sau cimetidina pentru a proteja tractul gastrointestinal de eventuale prejudicii suplimentare. Medicatia anti-vomitiva, cum ar fi proclorperazina sau metoclopramidul, poate fi, de asemenea, necesara.

In functie de metalul greu implicat, poate exista un tratament specific sau un antidot. Pentru majoritatea, terapia de sustinere este singurul tratament disponibil. Majoritatea animalutelor se recupereaza, dar supravietuirea este putin probabila in cazul acelora care inghit o cantitate mare de artificii sau beneficiaza tardiv de tratament.

Preventia


Pastrati artificiile si petardele, aprinse sau neaprinse, departe de animalutul vostru de companie. In cazul in care animalutul vostru de companie participa la festivitati, asigurati-va ca acesta este protejat intr-o lesa sau intr-un transportator. Nu-i permiteti sa se joace sau sa alerge dupa artificiile aprinse. In cazul in care acesta este ranit, consultati-va imediat cu medicul veterinar. In ceea ce privesc starile de boala sau leziunile provocate de artificii, tratamentul pe care-l puteti efectua la domiciliu nu este eficient.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)