marți, 23 decembrie 2014

Cum Se Induce Voma (Emeza) La Pisici


Frecvent, pisicile ingera chestii sau alimente care pot fi periculoase sau chiar toxice. Daca sunteti martorii ingestiei, puteti evita eventualele probleme facandu-va pisica sa vomite.

Inducerea vomei se va face numai daca v-a fost recomandata de catre medicul vostru veterinar. Procedura poate fi riscanta si nu este recomandabila in toate cazurile. Va recomandam cu tarie sa va contactati medicul veterinar curant al pisicii voastre sau centrul medical veterinar de urgenta din vecinatatea domiciliului vostru pentru a primi sfaturile necesare privind oportunitatea si necesitatea de a induce voma in functie de fiecare incident in parte. Produsul sau substanta ingerata, cantitatea ingerata sau timpul scurs de la ingestie, precum si statusul general al pisicii voastre, toate vor trebui sa fie luate in considerare inainte de a recomanda inducerea vomei.

Metode De A Induce Voma

Peroxidul de hidrogen

Peroxidul de hidrogen (apa oxigenata) de 3% este destul de „popular” si eficient in provocarea varsaturilor la caini si pisici. Asigurati-va ca folositi peroxidul de 3% si nu peroxidul extrem de concentrat folosit la decolorarea parului. In ciuda faptul ca pe eticheta peroxidului este consemnat faptul ca acesta este toxic, acesta poate fi administrat fara riscuri la pisici. Este considerat toxic avand in vedere ca acesta induce voma si ca urmare nu ramane in organism.

Doza adecvata de peroxid de hidrogen 3% este de o lingurita la 5 kg masa corporala. Daca dispuneti de o seringa, o lingurita corespunde la 5 ml. Dupa administrare, incurajati-va pisica se faca un pic de miscare si agitati cu delicatete regiunea stomacului (partea stanga) pentru a amesteca peroxidul cu continutul stomacului. Varsaturile ar trebui sa apara in circa 15-20 de minute. Daca nu se produce voma, fara nicio problema puteti readministra o alta doza de peroxid de hidrogen 3%. Daca in continuare si dupa aceasta a doua doza pisica voastra nu reuseste sa vomite, aceasta va trebui sa fie consultata de catre un medic veterinar care ii poate administra un medicament vomitiv mai puternic.

Odata ce peroxidul de hidrogen 3% (apa oxigenata) a fost administrat, este extrem de important sa va urmariti companioana pentru a evita ca aceasta sa reingere substanta. Cand nu se cunoaste toxicitatea produsului sau substantei ingerate, este indicat sa recoltati o proba din materialul vomitat si s-o prezentati medicului vostru veterinar.

Siropul de ipeca


Acest medicament este frecvent utilizat pentru a induce voma la copii. Din pacate, acesta poate fi periculos si chiar toxic la pisici, astfel ca nu va trebui sa fie utilizat decat in cazul in care v-a fost recomandat in mod expres de catre medicul vostru veterinar.

Apa sarata si apa cu seminte de mustar

Acestea sunt alte alternative care au fost utilizate pentru a induce voma, dar s-au dovedit a nu fi foarte eficiente. De asemenea, in functie de natura produsului sau substantei ingerate, astfel de substante vomitive pot fi contraindicate intrucat pot accentua absorbtia toxicelor respective. In consecinta, NU se recomanda administrarea apei sarate (saramura) sau a apei cu seminte de mustar sub niciun pretext la pisici decat in cazurile in care acest lucru a fost recomandat in mod expres de catre medicul veterinar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)